Αυτό αποκάλυψε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, στην κοινή συνέντευξη Τύπου για τα νέα, ακόμη πιο σκληρά μέτρα, λόγω κορονοϊού. Στην Κατεχάκη γίνονται συνεχείς τηλεδιασκέψεις, με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, αντιστράτηγο Μιχάλη Καραμαλάκη, να έχει δώσει στους επικεφαλείς των Αστυνομικών Διευθύνσεων της χώρας σαφείς οδηγίες για το πώς θα λειτουργήσουν οι υπηρεσίες.

Μεγάλο βάρος στη Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Αττικής, με τα περιπολικά και τις μηχανές (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. και Ομάδα ΖΗΤΑ) να περιπολούν επί 24ωρου βάσεως, σε κεντρικούς οδικούς άξονες, αλλά και στις γειτονιές τα δίκυκλα της ΕΛ.ΑΣ. κυρίως. Στη μάχη ρίχνονται με ότι δυνάμεις έχουν και τα τοπικά Αστυνομικά Τμήματα, τα οποία μάλιστα ενισχύθηκαν εκτάκτως (σ.σ. όπως αποκάλυψε νωρίτερα το reader.gr) με αστυνομικούς από άλλες υπηρεσίες και κυρίως από τα επιτελεία. Η εντολή άλλωστε του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ήταν σαφής: «μόνο οι απαραίτητοι στα γραφεία, όλοι οι υπόλοιποι στον δρόμο».

Κομβικό ρόλο θα έχει και η Τροχαία, καθώς λόγω της περιορισμένης κίνησης στους δρόμους υπάρχει δυνατότητα για τον σχηματισμό κλιμακίων που θα διατεθούν για τον έλεγχο της πλήρους απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Τέλος, νέο αντικείμενο εργασίας θα υπάρχει και για τους αστυνομικούς της ΥΜΕΤ (Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης) που δεν βρίσκονται στον Έβρο. Θα διατεθούν κι αυτοί ως πεζές περιπολίες ή σε βανάκια που θα κάνουν εξορμήσεις (σ.σ. κατά τα πρότυπα των «μαύρων πανθήρων») σε κεντρικά σημεία.

Επ’ αυτοφώρω σύλληψη σε πλιάτσικο

Οι έκτακτες περιπολίες της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής εκτός της τήρησης των μέτρων για τον περιορισμό (σ.σ. πλήρης απαγόρευση πλέον) της κυκλοφορίας, έχουν ως στόχο και την προστασία των καταστημάτων. Τόσο αυτών που μένουν κλειστά (από επίδοξους διαρρήκτες), όσο κι αυτά που είναι ανοιχτά (σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, βενζινάδικα) και θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο ληστών. 

Όπως αποκάλυψε ο ειδικός γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Αθηνών, Γρηγόρης Χρυσάφης, το βράδυ του Σαββάτου εντοπίστηκε σπείρα Ρομά, από έκτακτη εποχουμένη περιπολία της Ασφάλειας, να μεταφέρει κουτιά με πανάκριβα εργαλεία που μόλις είχαν αφαιρέσει από κατάστημα στην περιοχή της Καλλιθέας. Μετά από πεζή καταδίωξη και για να αποφύγουν την σύλληψη τα παράτησαν και πήδηξαν στις γραμμές του Ηλεκτρικού.