Το εθελοντικό πρόγραμμα απευθύνεται σε όποιον μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του όπως γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, ψυχολόγους, φοιτητές, αλλά και συνταξιούχους επιστήμονες υγείας.

Επίσης, μπορεί να συμμετάσχει όποιος επιθυμεί να προσφέρει, παρέχοντας διοικητική, τεχνική και οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη στο σύστημα Υγείας, ανεξαρτήτως της ειδίκευσης που έχει. 

«Η προσφορά όλων μας είναι απαραίτητη, ώστε να αντιμετωπισθούν οι δυσανάλογες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί. Η στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των επαγγελματιών του είναι απαραίτητη με όποιες δυνάμεις μπορεί ο καθένας μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επίσης «το υπουργείο Υγείας ενισχύει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης με κάθε τρόπο, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Καθώς όμως η πανδημία εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς, κρίθηκε αναγκαία η παροχή υπηρεσιών υγείας στις δομές υγείας της χώρας μας και από εθελοντές».

Οι εθελοντές θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους στη σχετική φόρμα καταγραφής πατώντας ΕΔΩ 

Τους εθελοντές θα καλεί σε συνέντευξη ο υπεύθυνος διαχείρισης εθελοντών της κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας. Στην επιλογή τους συνεκτιμάται η εργασιακή εμπειρία, οι δεξιότητες του κάθε εθελοντή και το εν γένει ενδιαφέρον του για να εργαστεί σε συγκεκριμένα πεδία που χρήζουν άμεσης ενίσχυσης για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών που έχουν ανακύψει.

Οι εθελοντές που θα επιλεγούν ανάλογα της θέσης και των καθηκόντων που θα ορισθούν να αναλάβουν, θα λάβουν ταχύρρυθμη εκπαίδευση από τον υπεύθυνο διεύθυνσης/υπηρεσίας (πχ ιατρικής- νοσηλευτικής- διοικητικής- τεχνικής υπηρεσίας, κ.ά) και θα ξεκινήσουν άμεσα να εργάζονται.

Αίτημα από φοιτητές ιατρικής 

Να μπουν στη «μάχη» με τον κορονοϊό ζήτησαν και φοιτητές από τις Ιατρικές Σχολές της χώρας, με ανακοινώσεις των φοιτητικών τους συλλόγων.

Με ανακοινώσεις των φοιτητικών τους συλλόγων, τελειόφοιτοι φοιτητές Ιατρικών Σχολών της χώρας, ζητούν να ενταχθούν στον σχεδιασμό της κυβέρνησης στη μάχη ενάντια στον κορονοϊό που δίνει το δημόσιο σύστημα Υγείας. 

Συγκεκριμένα με ανακοινώσεις τους απευθύνουν κάλεσμα «σε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια στο 4ο, 5ο και 6ο έτος, καθώς και όσους έχουν αποφοιτήσει πρόσφατα, να συμβάλλουν με οργανωμένο τρόπο, με δεδομένο τις γνώσεις -θεωρητικές και πρακτικές- και την αντίστοιχη περιορισμένη πείρα που έχουν, στον αγώνα που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στα δημόσια νοσοκομεία για την προστασία και την υπεράσπιση της υγείας του λαού».

Σχετικές αποφάσεις έχουν πάρει οι Σύλλογοι Φοιτητών Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εκείνος της Ιατρικής Αθήνας αλλά και οι Σύλλογοι Ιωαννίνων και Κρήτης. Πρόκειται για πρωτοβουλία της Πανσπουδαστικής, φοιτητικής παράταξης που στηρίζεται από το ΚΚΕ και δεσμεύεται να καταθέσει το σχετικό ψήφισμα και στους υπόλοιπους Συλλόγους Φοιτητών Ιατρικής της χώρας.