Η Αστυνομία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους, καθώς η μία μορφή απάτης διαδέχεται την άλλη.

Αναλυτικά:

1. Υποψήφιοι ληστές ντύνονται «δημοτικοί υπάλληλοι» και προσποιούμενοι τα συνεργεία απολυμάνσεων λόγω κορονοϊού ζητούν από ανυποψίαστους πολίτες να τους ανοίξουν την πόρτα του σπιτιού τους. Αρκετοί είναι αυτοί που έπεσαν θύματα μέχρι στιγμής, καθώς στην κοινωνία κυριαρχεί ο φόβος για τον θανατηφόρο COVID-19 με την ΕΛ.ΑΣ. να ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχουν κρατικά συνεργεία που να κάνουν κατ’ οίκον απολυμάνσεις.

2. Μία άλλη απάτη, ηλεκτρονική αυτή τη φορά, έχει να κάνει με την αποστολή απατηλών SMS που υπόσχονται δώρα από εμπορικά καταστήματα με σκοπό είτε να τους υφαρπάξουν τα προσωπικά τους στοιχεία και να τα χρησιμοποιήσουν σε εγκληματικές πράξεις, είτε να τους αποσπάσουν χρήματα είτε να απαντήσουν στα SMS και να χρεωθεί υπέρογκα ο λογαριασμός τους.

Επιπλέον επισημαίνεται ειδικά στους ηλικιωμένους και τους συγγενείς τους:

  • να μην δέχονται σε καμία περίπτωση σε άγνωστα άτομα να τους οδηγήσουν σε πιστωτικό κατάστημα για ανάληψη χρηματικού ποσού,
  • να μην πείθονται εύκολα από άτομα τα οποία εμφανίζονται ως υπάλληλοι δημόσιας υπηρεσίας για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος
  • να μην πείθονται εύκολα από άτομα που τους πλησιάζουν ως γνωστοί φιλικών ή συγγενικών τους προσώπων και τους ζητούν χρήματα.

Σε κάθε περίπτωση να είναι επιφυλακτικοί, να μην εμπιστεύονται άγνωστα άτομα ενώ αν αντιληφθούν τέτοιο περιστατικό παρακαλούνται να ενημερώνουν αμέσως την Άμεση Δράση.