Ειρωνικός με όσους άσκησαν κριτική σχετικά με την αντιμετώπιση των 263 επαναπατρισθέντων Ελλήνων από την Ισπανία, εμφανίστηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Ανέφερε μάλιστα ότι επρόκειτο τελικώς «για υγειονομική βόμβα» αλλά και πως τα αποτελέσματα των τεστ που διενεργήθηκαν κατά την παραμονή τους σε ξενοδοχείο του Μεταξουργείο, βρέθηκαν θετικοί 21 από τους 263.

Ανέφερε συγκεκριμένα: «Δυστυχώς για εμάς οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν. Για όσους έσπευσαν να κάνουν κριτική διαψεύστηκαν. Σας ενημερωνω ότι επρόκειτο για υγειονομική βόμβα, παρά τα μέτρα και τις θυσίες που κάναμε. Η απόφαση για την απομόνωση βασίστηκε σε μοντέλα ρίσκων που τρέχουμε. 

Παρατηρήσαμε ότι τα περισσότερα κρούσματα προέρχονταν από τη Βόρεια Ισπανία. Βλέποντας ότι υπάρχουν από τη Βαρκελόνη, προχωρήσαμε σε απομόνωση. Το αποτέλεσμα είναι 21 από τους 263 είναι θετικοί.  Στην πτήση από Βαρκελώνη 11 άνδρες και 3 γυναίκες και από Μαδρίτη 6 γυναίκες και 1 άνδρας. 21 από όσους ανακοίνωσε ο καθηγητής περιλαμβάνονται σε αυτές τις πτήσεις. Οι νοσούντες θα παραμείνουν σε καραντίνα και θα αποφασίσουμε για τους υπόλοιπους. Και όσοι αποχωρήσουν θα συνεχίσουν καραντίνα στα σπίτια τους και θα ελέγχονται καθημερινά».

Η κριτική που ασκήθηκε στην κυβέρνηση, σχετικά με την συμπεριφορά απέναντι στους 263 επαναπατρισθέντες, δεν έχει καμία σχέση με όσα αναφέρει ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη. 

Αντίθετα, αυτό που καταγγέλθηκε και επιβεβαιώθηκε στη χθεσινή ενημέρωση από τον ίδιο τον κ. Χαρδαλιά ήταν πως οι επαναπατρισθέντες ενημερώθηκαν για το ότι δεν θα βρεθούν σπίτια τους όπως είχαν προγραμματίσει, από τον κυβερνήτη του αεροπλάνου, χωρίς να μπορούν πλέον να ενημερώσουν σχετικά τις οικογένειές τους. 

Ακόμα, όπως κατήγγειλε στο  Reader.gr μητέρα επαπατρισθείσας, δεν πάρθηκαν μέτρα πρόληψης ούτε στο αεροπλάνο του επαναπατρισμού αλλά ούτε και στα πούλμαν που τους μετέφερε στο ξενοδοχείο.