Αρχικά ο κύριος Βαρδαβάκης τόνισε ότι για να βγούμε νικητές στη μάχη με τον Covid-19, θα πρέπει το σύνολο των δομών υγείας της χώρας, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να τεθεί υπό «ενιαίο κρατικό έλεγχο και με επίταξη όλων των αναγκαίων υλικών για να μπορέσουμε να βγούμε νικητές από την πρωτόγνωρη μάχη που θα δώσουμε».

Επίσης στάθηκε στις τρομερές ελλείψεις που υπάρχουν σε υλικά καθώς όπως δήλωσε «οι ελλείψεις έχουν φτάσει στο σημείο που μία μάσκα γίνεται περιζήτητη. Δίνεται μία μάσκα που η διάρκεια της είναι για λίγες ώρες σε γιατρούς για να την κρατήσουν για 24 ώρες, σε νοσηλευτές να την κρατήσουν για οκτώ ώρες. Δίνονται με το σταγονόμετρο ακόμα και τ’ αντισηπτικά στα νοσοκομεία».

«Στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία, αλλού με πρωτοβουλία των ίδιων των εργαζομένων και αλλού κάτω από τις εντολές των διοικήσεων ράβονται μάσκες», προσέθεσε ο νοσηλευτής στο Θριάσιο.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Μανώλης Βαρδαβάκης:

«Πριν ξεκινήσω θα ήθελα να εκφράσω εκ μέρους όλων των συναδέλφων μου: Τα συλλυπητήρια πρώτα πρώτα στις οικογένειες των θανόντων, αλλά και την αλλυλγγύη μας στους νοσούντες και τις οικογένειες τους, ανάμεσα τους και σε 73 τουλάχιστον συναδέλφους μας υγειονομικούς και πάνω από 400 που είναι σε καραντίνα, που ακριβώς λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε εξοπλισμό, ακόμα και σε μέσα ατομικής προστασίας, εκτέθηκαν, νοσούν ή είναι σε καραντίνα και πολλές φορές ακόμα και σ’ αυτούς οι υπηρεσίες αρνούνται να κάνουν και την ειδική εξέταση».

«Προφανώς βιώνουμε μία πρωτόγνωρη μάχη και εμείς το λέμε ξεκάθαρα ότι σ’ αυτή τη μάχη για να είναι νικηφόρα, πρέπει να ενταχθεί κάτω από ενιαίο κρατικό έλεγχο, το σύνολο των δομών υγείας της χώρας, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αυτοαπασχολούμενοι δημόσιοι και ιδιωτικοί υγειονομικοί, όλοι μαζί κάτω από ενιαίο κρατικό έλεγχο και με επίταξη όλων των αναγκαίων υλικών για να μπορέσουμε να βγούμε νικητές από την πρωτόγνωρη μάχη που θα δώσουμε».

«Πρώτα απ’ όλα υπάρχει μία πολύ μεγάλη έλλειψη προσωπικού, το οποίο δεν είναι καινούριο φαινόμενο, αλλά οι σημερινές αυξημένες απαιτήσεις για την αντιμετώπιση του κορονοϊού συν το γεγονός ότι εκατοντάδες συνάδελφοι μου είτε νοσούν είτε βρίσκονται σε καραντίνα, επιτείνουν την έλλειψη».

«Αν και οι ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, σε γιατρούς ξεπερνάμε τις 6.000 και στο υπόλοιπο προσωπικό ξεπερνούν τις 20.000, η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την πρόσληψη περίπου 2.000 συμβασιούχων που και αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί».

«Αν και όλοι αναγνωρίζουν ότι η ύπαρξη ατομικών μέσων προστασίας, αντισηπτικών, ρόμπες, προστατευτικές μάσκες, γάντια είναι απαραίτητα για να σταθεί όρθιο το υγειονομικό προσωπικό και να προστατεύσει και την υγεία των ασθενών, οι ελλείψεις έχουν φτάσει στο σημείο που μία μάσκα γίνεται περιζήτητη. Δίνεται μία μάσκα που η διάρκεια της είναι για λίγες ώρες σε γιατρούς για να την κρατήσουν για 24 ώρες, σε νοσηλευτές να την κρατήσουν για οκτώ ώρες. Δίνονται με το σταγονόμετρο ακόμα και τ’ αντισηπτικά στα νοσοκομεία».

«Είναι γνωστό το παράδειγμα του νοσοκομείου της Χαλκίδας που τελείωσαν οι μάσκες και βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, που ακριβώς επειδή έχουν τελειώσει οι προστατευτικές μάσκες, καλεί το νοσοκομείο τους εργαζόμενους να ράψουν προστατευτικές μάσκες και αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο στο νοσοκομείο της Χαλκίδας. Στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία, αλλού με πρωτοβουλία των ίδιων των εργαζομένων και αλλού κάτω από τις εντολές των διοικήσεων ράβονται μάσκες. Καταλαβαίνετε με τι εξοπλισμό καλούμαστε να δώσουμε μία μάχη εμείς οι εργαζόμενοι και να την κερδίσουμε».

«Εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε από τη μεριά μας για να την κερδίσουμε αλλά απαιτούμε δίπλα στην ατομική ευθύνη που προφανώς είναι αναγκαία να υπάρχει και η κρατική ευθύνη για ν’ αντιμετωπιστούν οι εγκληματικές ελλείψεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα».