Σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα ανέρχονται πλέον σε 1.061, καθώς το τελευταίο 24ώρο αυξήθηκαν κατά 95.

Από τους 32 νεκρούς, οι 25 είναι άνδρες και οι επτά είναι γυναίκες.

Σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 69 άνθρωποι με μέση ηλικία τα 66 έτη. Οι 12 είναι γυναίκες. 

Οι 47 άνθρωποι είναι άνω των 65 ετών και έχουν υποκείμενα νοσήματα. 

Πέντε άνθρωποι έχουν βγει από τις ΜΕΘ. 

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα έχουν γίνει 14.363 τεστ.

Συμβουλές για όσους μένουν σπίτι 

«Είναι σύνηθες να φοβόμαστε για εμάς και τους αγαπημένους μας. Αλλά και για τη βαρύτητα και την έκβασή της. Η μειωμένη επαφή διαταράσσει την καθημερινότητά μας. Μπορεί να οδηγήσει σε εντάσεις. Οι ασθενείς μπορεί να νιώθουν στιγματισμένοι. Έχω κάποιες πρακτικές συμβουλές για τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», είπε ο κ. Τσιόδρας.

«Έγκυρη ενημέρωση, να σταματήσουμε την συνεχή έκθεση σε ειδήσεις και σε παραπληροφόρηση. Επικοινωνία με σημαντικούς για εμάς ανθρώπους. Η επικοινωνία αυτή μας στηρίζει την ώρα που δοκιμάζεται ο ψυχισμός μας. Ισορροπημένη διατροφή αποφυγή αλκοόλ και καπνίσματος, σωματική άσκηση. Είναι νόσος που μας αφορά όλους. Λίγοι έχουν ανοσία. Η επικοινωνία των ανθρώπων πρέπει να διατηρηθεί. Απόσταση δεν σημαίνει απομόνωση. Να μην βγούμε φοβισμένοι και χαμένοι», τόνισε.

Τέλος οι πτήσεις από Ολλανδία - Προειδοποίηση για τις λαϊκές αγορές 

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε το τέλος των πτήσεων από Ολλανδία και Γερμανία.

Συγκεκριμένα, οι πτήσεις από Ολλανδία σταματάνε από αύριο Κυριακή, στις 3 το πρωί και ως τις 15 Απριλίου.

Από τη Γερμανία σταματούν όσες δεν έχουν προορισμό την Αθήνα.

«Δεν κάνουμε γενικό επαναπατρισμό» είπε Νίκος Χαρδαλιάς. «Αυτό που κάνουμε, είναι να καταγράφουμε τους ανθρώπους οι οποίοι χρήζουν άμεσης βοήθειας υγειονομικής ή δεν έχουν που να μείνουν λόγω απώλειας ή λήξης μίσθωσης ή είναι εγκλωβισμένοι από transit πτήσεις», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς

Επίσης, από τη Δευτέρα, σε όσες λαϊκές αγορές δεν τηρούνται τα μέτρα θα κλείνουν οριστικά.

Τη δυνατότητα να λαμβάνουν τις ιατρικές συνταγές στο κινητό τους χωρίς να χρειάζεται να τις προσκομίζουν τυπωμένες στον φαρμακοποιό έχουν από σήμερα οι πολίτες, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά. 

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά αίτηση για εθελοντική εργασία έκαναν 10.000 άτομα ενώ το ενδιαφέρον συνεχίζεται αμείωτα.

«Τι δεν πήγε καλά με την Ιταλία»

«Αν χαλαρώσεις, θα σου επιτεθεί με μανία». Αυτή ήταν η εξήγηση που έδωσε ο κ. Τσιόδρας, όταν ρωτήθηκε κατά την τακτική ενημέρωση «τι δεν πήγε καλά με την Ιταλία».

«Είναι σημαντικό να το πω. Είναι σίγουρο ότι όταν αψηφίσουμε τον εχθρό, αυτός θα μπει στο σπίτι μας. Δεν αψήφισαν, αλλά όταν δε σε αγγίζει κάτι… Πρέπει να είναι σε όλους αντιληπτό ότι όσο ο ιός είναι εδώ υπάρχει απειλή. Αν χαλαρώσεις, θα σου επιτεθεί με μανία. Αυτό είδαμε στην Ιταλία. Οποιαδήποτε χαλάρωση στα μέτρα θα οδηγήσει σε επανάκαμψη του κύματος. Να μην χαλαρώνουμε γιατί ο ιός θα εκδικηθεί» απάντησε.

«Χρειάζεται έγκυρη ενημέρωση, να σταματήσουμε τη συνεχή έκθεση στην παραπληροφόρηση. Και φτάνει πια με το κυνήγι του αριθμού των νεκρών» είπε με… νόημα ο κ. Τσιόδρας «δείχνοντας» τα ΜΜΕ

Οδηγίες για τον κορονoϊό

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε οκτώ οδηγίες στο πλαίσιο της ενημερωτικής προσπάθειας για τον τρόπο προφύλαξης από το νέο κορονοϊό.

Οι οκτώ οδηγίες είναι οι εξής:

  • Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα. Γενικά αποφεύγουμε να αγγίζουμε με τα χέρια μας, τη μύτη, το στόμα και τα μάτια μας.
  • Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντιλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
  • Απορρίπτουμε το χαρτομάντιλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
  • Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα και ιδιαίτερα με ηλικιωμένους ή άτομα με χρόνια νόσο.
  • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
  • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
  • Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
  • Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.

Οδηγίες ΕΟΔΥ - Τι να κάνετε εάν έρθετε σε επαφή με ύποπτο κρούσμα

Οδηγίες που θα πρέπει να εφαρμόζουν όλοι όσοι βρίσκονται κοντά σε ύποπτο κρούσμα κορονοϊού έδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

Τα νοσοκομεία αναφοράς

Τα νοσοκομεία της χώρας που ορίζονται ως νοσοκομεία αναφοράς είναι ανά Υγειονομική Περιφέρεια τα εξής:

1η ΥΠΕ: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»

2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»

3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»

5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας

6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια», Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων

7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος».

24ωρη τηλεφωνική γραμμή από τον ΕΟΔΥ

Σε λειτουργία τέθηκε από 7 Μαρτίου το τετραψήφιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για τον κορονοϊό. Η τηλεφωνική γραμμή 1135 επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κορονοϊό.

Τι ορίζει ως κρούσμα ο ΕΟΔΥ

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έδωσε στη δημοσιότητα τον ορισμό για το τι θεωρείται κρούσμα με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ «ο παρακάτω ορισμός έχει συνταχθεί με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα και αφορά τόσο στην ανίχνευση των κρουσμάτων με υποψία λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 όσο και στη δήλωσή τους στον ΕΟΔΥ. Τονίζεται ότι, καθώς η επιδημία εξελίσσεται, ο ορισμός κρούσματος ενδέχεται να τροποποιηθεί».

Τι πρέπει να κάνουν όσοι απομονώνονται στο σπίτι για 14 μέρες

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δίνει οδηγίες σε όσους βρίσκονται σε απομόνωση στο σπίτι τους επειδή έχουν έρθει σε επαφή με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα του COVID-19.

Στην ιστοσελίδα του, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας δίνει «οδηγίες για απομόνωση επαφών στο σπίτι».