Οι δείκτες των ρολογιών μας έδειξαν μια ώρα μπροστά. Η επόμενη αλλαγή ώρας θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2020 και ίσως η τελευταία φορά που θα αλλάξουμε τους δείκτες στα ρολόγια μας να είναι ο Μάρτιος του 2021.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021.

Οι ευρωβουλευτές καλούνται μέχρι τον Απρίλιο του 2020, να ανακοινώσουν τις ώρες που θέλουν να ακολουθούν οι χώρες τους. 

Στην ψηφοφορία για την κατάργηση της αλλαγής ώρας στην ΕΕ συμμετείχαν 4,6 εκατ. πολίτες της ΕΕ με τους περισσότερους να προέρχονται από τη Γερμανία και να ζητούν τη διατήρηση της θερινής ώρας όλο το χρόνο.

Η συμμετοχή των Ελλήνων ήταν μικρή, σε ποσοστό μόλις 0,3% ενώ το 56% ψήφισε πως επιθυμεί να συνεχιστεί η αλλαγή ώρας και το 44% να καταργηθεί

Πώς επηρεάζει η αλλαγή της ώρας τον οργανισμό μας;

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η χειμερινή ώρα γίνεται πιο εύκολα δεκτή από τον οργανισμό μας απ' ό,τι η θερινή αφού ο οργανισμός τείνει έτσι κι αλλιώς, να επιβραδύνει τους ρυθμούς του όσο πλησιάζει ο χειμώνας.

Πάντως, αυτή η αλλαγή μπορεί να παράξει την αντίδραση ενός μικρού jet lag που αισθάνεται κάποιος όταν βιώνει αλλαγή ζώνης ώρας μέσα σε μία ημέρα. Μελέτες ζητούν επίσης μεγαλύτερη προσοχή στους πεζούς από τους οδηγούς στην είσοδο της χειμερινής ώρας, καθώς νυχτώνει πιο νωρίς.