«Είναι εγκληματικό... Το καταλαβαίνετε... Και σαν Δήμος θα κινηθούμε εναντίον του, δεν πρόκειται να το αφήσουμε να περάσει έτσι. Προφανώς και θα κινηθούμε νομικά» είπε ο δήμαρχος Ικαρίας, Νίκος Καλαμπόγιας τον τηλεοπτικό σταθμό STAR.

«Όλη η Ικαρία είναι έξαλλη. Όλη η κοινωνία της Ικαρίας και καταλαβαίνετε ένα μικρό νησί που είναι αποκλεισμένο, που δεν έχουμε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που δεν έχουμε θαλάμους αρνητικής πίεσης, να συνειδητοποιείς ξαφνικά ότι ήρθε ο ιός στο νησί σου, σου χτύπησε την πόρτα και εσύ τελικά θα είσαι εδώ ανυπεράσπιστος...» είπε ο κ. Καλαμπόγιας.

«Προφανώς και είμαστε έξαλλοι και όλη η κοινωνία είναι αναστατωμένη» επεσήμανε.

Ο 25χρονος γόνος εφοπλιστικής οικογένειας ταξίδεψε αεροπορικώς από τη Μεγάλη Βρετανία και με πλοίο της γραμμής έφυγε από τον Πειραιά για την Ικαρία στις 20 Μαρτίου. Στις 25 Μαρτίου αισθάνθηκε αδιαθεσία και μία μέρα μετά διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό. Οι Αρχές ιχνηλατούν τις επαφές του ενώ σε καραντίνα βρίσκεται στην Ικαρία η Ολλανδέζα φίλη του.

Ταυτόχρονα οι Αρχές αναζητούν 16 άτομα στη Λήμνο, τα οποία βρίσκονταν μαζί του στο πλοίο στις 20 Μαρτίου ενώ ο Δήμος Ανατολικής Σάμου καλεί τους πολίτες που ταξίδεψαν στο νησί τη συγκεκριμένη ημερομηνία να μείνουν σε καραντίνα στα σπίτια τους.

«Ενημερώσαμε τους επιβάτες με μηνύματα στα κινητά τους. Ένας άνθρωπος 25 ετών δεν είναι νεαρός είναι ένας ώριμος άνδρας. Άρα κάποια στιγμή πρέπει να πάψουμε πια να λέμε έναν 25 ή 30 ετών, άρα δεν είναι νεαρός» τόνισε ο κ. Καλαμπόγιας.

Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου σε ανακοίνωσή του καλεί τους πολίτες που ταξίδεψαν στο νησί στις 20 Μαρτίου και ενδέχεται να έχουν έρθει σε επαφή με τον 25χρονο να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Η ανακοίνωση:

«Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου, απευθύνει παράκληση σε όσους ταξίδεψαν την Παρασκευή 20-03-2020 με το πλοίο της γραμμής από Πειραιά προς Σάμο και ενδέχεται να έχουν έρθει σε επαφή με τον άνδρα στον οποίο διαγνώστηκε η νόσος COVID-19, αλλά και σε όλους τους πολίτες που για διάφορους λόγους έχουν έρθει στο νησί της Σάμου το τελευταίο χρονικό διάστημα, να παραμείνουν στις οικίες τους για 14 ημέρες και να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Είναι χρέος μας και είναι αυτονόητο ότι η μόνη έμπρακτη απόδειξη σεβασμού στους γύρω μας, στις οικογένειες μας και στους ανθρώπους που αγαπάμε, είναι η παραμονή στο σπίτι και η αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων».