Το επιβατηγό – οχηματαγωγό «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατέπλευσε λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ της Πέμπτης στην προβλήτα του σταθμού κρουαζιέρας «Θεμιστοκλής», στο λιμάνι του Πειραιά.

Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» επιβαίνουν 34 άτομα που αποτελούν το πλήρωμα του πλοίου και άλλοι 349 ναυτικοί διαφόρων εθνικοτήτων μεταξύ των οποίων και δύο Έλληνες.

Οι ναυτικοί είναι σε απομόνωση στις καμπίνες τους και έχουν χωριστεί σε τρεις ομάδες: υψηλού, μέτριου και χαμηλού κινδύνου.

Δύο από τα 119 άτομα που εντοπίστηκαν θετικοί και ήταν σε σοβαρότερη κατάσταση, ένας 72χρονος Ελβετός και ένας 34χρονος Ινδονήσιος μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της Αττικής.

 Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, όσα μέλη του πληρώματος ήταν αρνητικά, θα επαναπατρισθούν, ενώ όσοι επιβάτες ήταν θετικοί στον νέο κορονοϊό, θα παραμείνουν σε καραντίνα εντός του πλοίου για 14 μέρες.

Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» που είχε ναυλωθεί και μετέφερε ναυτικούς για να επανδρώσουν άλλο πλοίο στην Ισπανία βρίσκονταν εδώ και ημέρες αρόδο στο λιμάνι του Πειραιά λόγω της από 21/03 υπουργικής απόφασης με περιοριστικά μέτρα για τους κατάπλους των σκαφών και των πλοίων στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.   

Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» είχε ναυλωθεί από εταιρεία της Μάλτας και Τούρκο ιδιοκτήτη για να μεταφέρει στην Ισπανία 349 ναυτικούς μεταξύ των οποίων και δύο Έλληνες προκειμένου να επανδρώσουν άλλο πλοίο εκεί. Ωστόσο δεν μπόρεσε να καταπλεύσει εκεί λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβάλλει οι αρχές της Ισπανίας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Έτσι το πλοίο πήρε εντολή από την ναυλώτρια εταιρεία να μεταφέρει τα πληρώματα στην Τουρκία αλλά οι τουρκικές αρχές επέτρεπαν μόνο τους Τούρκους υπηκόους να αποβιβαστούν στο τουρκικό έδαφος, με αποτέλεσμα το πλοίο να παραμένει εδώ και καιρό έξω από το λιμάνι του Πειραιά περιμένοντας οδηγίες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, οι ναυτικοί που επιβαίνουν στο πλοίο δηλώνουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί και ότι δεν βρίσκονται καν σε ξεχωριστά καταστρώματα. «Κανένας δεν μας έχει ενημερώσει για τίποτα, πόσο μάλλον για τα 120 κρούσματα. Μπορεί οποιοσδήποτε δίπλα μας να είναι φορέας. Όποια ενημέρωση έχουμε είναι από την τηλεόραση. Δεν ισχύει πως μας έχουν δοθεί οδηγίες και πως μας έχουν σε ξεχωριστά καταστρώματα. Ο καθένας πάει όπου θέλει». 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ