Η κατάσταση της πορείας του κορονοϊού στη χώρα μας εξελίσσεται προς το παρόν καλά, σύμφωνα με τον καθηγητή μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδη Βατόπουλο, ο οποίος σε δηλώσεις του στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», επεσήμανε ότι «είναι δύσκολο να πούμε αν θα πάμε στα νησιά το καλοκαίρι».

«Θα έχουμε λίγα κρούσματα το καλοκαίρι και λίγα περισσότερα το φθινόπωρο, αυτό όμως εξαρτάται από την πορεία του ιού» επεσήμανε επίσης ο καθηγητής και εξήγησε ότι «η συμπεριφορά μας θα πρέπει να είναι διαφορετική από ότι ήταν μέχρι σήμερα, θέλω να πιστεύω ότι αυτά τα σκληρά μέτρα καραντίνας δεν θα τα ξαναδούμε».

Ο κ. Βατόπουλος αναφερόμενος στη σταθεροποίηση των κρουσμάτων τόνισε ότι «τα πράγματα φαίνεται ότι πηγαίνουν καλά, φαίνεται πως υπάρχει μία σταθεροποίηση, δεν έχουμε αρκετά κρούσματα, δεν έχουμε πολλούς θανάτους, προσβεβλημένους από τον ιό ή διασωληνωμένους».

Ερωτηθείς για την αποκλιμάκωση των μέτρων κατά της πανδημίας του κορονοϊού, ο κ. Βατόπουλος εξήγησε ότι με βάση την εικόνα του επιδημικού κύματος ελπίζει ότι μέχρι τέλος του μηνός θα υπάρξουν αποφάσεις για τη σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων.

«Τα μέτρα δεν πρόκειται να κοπούν ξαφνικά, πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος. Τα μέτρα θα κοπούν σιγά σιγά και παρακολουθώντας τη συμπεριφορά του ιού. Αυτό σημαίνει ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα η έννοια της απόστασης, της αποφυγής του συνωστισμού και της καθαριότητας θα είναι μαζί μας».

«Η εικόνα είναι καλή γιατί τα μέτρα πάρθηκαν νωρίς και γιατί ο κόσμος πειθάρχησε» πρόσθεσε ο καθηγητής.

Τέλος, ερωτηθείς για τα γρήγορα τεστ τόνισε ότι «πρέπει να γίνουν μελέτες για να δούμε την αξιοπιστία τους».

Παρακολουθήστε το βίντεο με τις δηλώσεις του