Σε δηλώσεις του στην εκπομπή του Open «iNFO-19», ο κ. Σαρηγιάννης έστειλε σαφές μήνυμα τήρησης των μέτρων, σημειώνοντας ότι με βάση το μοντέλο που παρουσίασε στην εκπομπή «προβλέπεται συνολικός αριθμός επόμενων κρουσμάτων γύρω στα 2.100 και μετά τις 10-17 Μαΐου είναι η ημερομηνία που θα μπορούμε να ξεκινήσουμε να συζητάμε για σταδιακή άρση των μέτρων αποκλεισμού, υπό την προϋπόθεση ότι τα μέτρα τηρούνται όλο αυτό το διάστημα».

Ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι η επιστημονική ομάδα προσπαθεί να εφαρμόσει συγκεκριμένα μοντέλα διαχείρισης κινδύνου σε πολλές χώρες, καθώς δεν μελετούν μόνο την πορεία του κορονοϊού. Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, το μοντέλο αυτό δίνει στο ίδιο διάγραμμα τα επιβεβαιωμένα (λευκό χρώμα) και τα προβλεπόμενα (κόκκινο χρώμα) κρούσματα και συνδυάζει τα μέτρα αποκλεισμού που έχουν ήδη ληφθεί.

Σύμφωνα με τον καθηγητή «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια τάση μείωσης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, όπως φαίνεται και από την καθημερινή ενημέρωση από τον κ. Τσιόδρα, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε περάσει εδώ και μερικές μέρες την κορύφωση της καμπής της πανδημίας στην Ελλάδα, και σύμφωνα με τα στοιχεία, έχουμε περάσει στην αρχή της αποδρομής, δηλαδή σε αυτό που λέμε στην αρχή του τέλους».

Ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι «πίσω από αυτό τρέχει ένα μοντέλο το οποίο κάνει προβολή συνολικά στην κοινότητα, λαμβάνοντας υπόψιν και τις διαφοροποιήσεις στην πυκνότητα του πληθυσμού, το οποίο επικαιροποιείται με βάση τα νέα δεδομένα που προκύπτουν».

Παρακολουθήστε το βίντεο με τις δηλώσεις του κ. Σαρηγιάννη