Ο προβληματισμός για τις πιθανές ουρές που τυχόν θα σχηματίσουν πιστοί για να προσκυνήσουν εν μέσω πανδημίας, ήταν διάχυτος μετά τη δημοσιοποίηση του ωραρίου λειτουργίας των εκκλησιών την Τετάρτη.

Οι  ναοί θα είναι ανοιχτοί 11 με 1 από τη Μεγάλη Δευτέρα έως και τη Μεγάλη Πέμπτη και από τη μία έως τις 5 τη Μεγάλη Παρασκευή, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό αλλά η ΔΙΣ διευκρίνισε ότι θα είναι ανοιχτοί μόνο για ιερείς και προσωπικό, όχι για τους πιστούς ή για ατομική προσευχή.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος τόνισε ότι η εγκύκλιος με το ωράριο δεν απευθυνόταν στους πιστούς αλλά στους κατά τόπους μητροπολίτες.

«Πέρα, απ' όσα αναφέρουν οι αποφάσεις της Πολιτείας, η Ιερά Σύνοδος προτρέπει όλους τους πιστούς να κατανοήσουν ότι τη φετινή Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση, κατ' άκραν εκκλησιαστική οικονομία και επειδή οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα των καιρών, οφείλουμε να παραμείνουμε στο σπίτι, προσηλωμένοι στην κατ' οίκον προσευχή», τόνισε ο κ. Ιερόθεος.

«Κατά συνέπεια δεν είναι έγγραφο προτρεπτικό για προσέλευση στην Εκκλησία, αφού μάλιστα η Ιερά Σύνοδος δεν δύναται να "νομοθετήσει" αντίθετα προς όσα προβλέπουν οι αποφάσεις της Πολιτείας» διευκρινίζεται.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος διευκρίνισε δε δια του κ. Ιερόθεου ότι: 

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος απέστειλε στους μητροπολίτες την από 7-4-2020 εγκύκλιό της με την οποία τους διαβίβαζε την νέα διυπουργική απόφαση της 6-4-2020 και τους παρακαλεί για την εφαρμογή όσων προβλέπονταν σε αυτή και του μέτρου για το «κεκλεισμένων των θυρών». Η εγκύκλιος απευθυνόταν προς τους μητροπολίτες και όχι προς τον λαό για να τον προσκαλεί σε συγκέντρωση.

Η εγκύκλιος αυτή κοινοποιήθηκε στους τρεις υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη προς ενημέρωσή τους.

Άλλωστε ήδη ισχύει η απαγόρευση μετακίνησης των πολιτών, και επιτρέπεται μόνον κατόπιν σχετικής αδείας.

Πέτσας: Θα γίνει συνεννόηση

Νωρίτερα και πριν τις διευκρινίσεις της ΔΙΣ, ο κ. Πέτσας είχε αναφέρει ερωτηθείς σχετικά: «Η Εκκλησία έχει δείξει πολύ υπεύθυνη στάση, η ΔΙΣ έχει λάβει δύσκολες αποφάσεις. Και για το Πάσχα είμαστε σε επικοινωνία, για να υπάρξει η καλύτερη δυνατή διευθέτηση», είπε ο κ. Πέτσας, προσθέτοντας, με νόημα, ότι δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη για μετάβαση σε εκκλησίες. Ο κ. Πέτσας, μάλιστα, επανερχόμενος έκανε λόγο για «νέα συνεννόηση κυβέρνησης και Εκκλησίες», ώστε «αυτά που έχουμε πετύχει να μην χαθούν». Εμφανίστηκε σίγουρος, πάντως, ότι θα βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα με την εκκλησία, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας την Κυριακή του Πάσχα.