Κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στα γάντια μίας χρήστης είπε: «Λίγες ενδείξεις ότι η χρήση τους προσφέρει προστασία. Τις τελευταίες εβδομάδες συνηθίζεται. Αυτό συμβαίνει παρά τις ελάχιστες ενδείξεις ότι προσφέρει κάτι. Η αδιάκριτη χρήση είναι μάταιη και μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη βλάβη. Τα γάντια μιας χρήσης δεν έχουν σχεδιαστεί για εκτεταμένη χρήση, μπορεί να σκιστούν. Και αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε εφησυχασμό και να μην πλένουμε συχνά τα χέρια. Ο ιός μπορεί να επιμολύνει τα γάντια όπως ακριβώς και τα χέρια. Με τα γάντια μπορούμε να μεταφέρουμε τον ιό και σε άλλες επιφάνειες. Βγάζοντας τα γάντια μπορεί να μολυνθούμε. Να σταματήσουμε να φοράμε γάντια. Δεν τα συστήνει ο ΠΟΥ. Ας τα αφήσουμε στους εργαζόμενους υγειονομικούς. Λειτουργούν ως απόσπαση της προσοχής μας από τον καθαρισμό. Να πλένουμε συχνά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό και αντισηπτικό».

Δεν συστήνεται η γενικευμένη χρήση μάσκας

Την ξεκάθαρη άποψη ότι δεν συστήνεται η γενικευμένη χρήση μάσκας εκτός σπιτιού εξέφρασε ο κ. Τσιόδρας. Ωστόσο, επισήμανε ότι η χρήση μάσκας ίσως επαναξιολογηθεί ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως αυτά διαμορφώνονται στη χώρα μας κυρίως για την πιθανή μέταδοση του ιού από ασυμπτωματικούς ή ασθενείς με ήπια συμπτώματα. Ο κος Τσιόδρας συμπλήρωσε ότι δεν συστήνεται ή μπορεί ακόμη να είναι και επικίνδυνη η χρήση ιατρικών μασκών με βαλβίδα (μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας),  από τον γενικό πληθυσμό. «Οι μάσκες αυτές δεν κάνουν για τον γενικό πληθυσμό. Μπορεί να είναι ακόμη και επικίνδυνες γιατί μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο. Είναι χρήσιμες για τους γιατρούς που εργάζονται στις ΜΕΘ και τους αναισθησιολόγους», ανέφερε. Πάντως ο κ. Τσιόδρας επισήμανε ότι ανάλογα με τα  επιδημιολογικά δεδομένα και σε ειδικές συνθήκες συγχρωτισμού θα μπορούσαν να υπάρξουν οφέλη από τη χρήση της μάσκας.

Ο κ. Τσιόδρας κατά τη σημερινή ενημέρωση ανέφερε ότι οι νεκροί από τον κορονοϊό στην Ελλάδα ανέρχονται σε 86. Τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας είναι 71, με το σύνολο να ανέρχεται πλέον σε 1.955 από 1.884 που ανέρχονταν την Τετάρτη.

Το 57% του συνόλου των κρουσμάτων είναι άνδρες, 518 είναι σχετιζόμενα με ταξίδι και 734 με ήδη γνωστό κρούσμα.

Συνολικά έχουν διενεργηθεί έλεγχοι σε 33.634 δείγματα.

79 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ και 16 αθενείς έχουν βγεί από τις ΜΕΘ.

Τρεις ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους απο τον κορονοϊό ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από κορονοϊό στη χώρα σε 86.