Για τα φάρμακα είπε ότι «έχουμε ευχάριστα νέα, με την έννοια ότι ένα φάρμακο με αντιϊκή δράση και ονομάζεται ρεμντεσιβίρη είναι σε προχωρημένες κλινικές μελέτες και πολύ σύντομα θα έχουμε τα αποτελέσματα. Το φάρμακο αυτό δοκιμάζεται σε ασθενείς που έχουν ήπια ή μέτρια νόσο και σε ασθενείς με βαριά νόσο και είναι διασωληνωμένοι».

Για τη ρεμντεσιβίρη «οι μελέτες θα είναι έτοιμες εντός του Απριλίου που σημαίνει ότι η εταιρεία, εφόσον έχουμε αποτελέσματα ευνοϊκά, θα κάνει αίτηση στον οργανισμό φαρμάκων για να πάρει άδεια και ακολούθως θα αρχίσει να το παράγει σε μεγάλες ποσότητες».

Σε περίπτωση που η ρεμντεσιβίρη φέρει καλά αποτελέσματα και εγκριθεί, ο κ. Σύψας είπε πως πιστεύει ότι θα φτάσει στην αγορά το τέλος του καλοκαιριού. «Επειδή περιμένουμε ένα δεύτερο κύμα το φθινόπωρο θα είναι διαθέσιμο στους ασθενείς μας» συμπλήρωσε.

Στην Ελλάδα ρεμντεσιβίρη χορηγούν σε ασθενείς τέσσερα νοσοκομεία και επομένως συμμετέχουν στην έρευνα.

Για την ανταπόκριση των ασθενών σε αυτό το φάρμακο, ο κ. Σύψας είπε πως πριν τρεις μέρες, μία μελέτη στις ΗΠΑ διαπίστωσε πως «το 70% διασωληνωμένων και ανθρώπων με βαριά νόσο ανταποκρίθηκε θετικά στο φάρμακο».

«Περιμένουμε τις επόμενες μελέτες σε ασθενείς με ήπια νόσο για να έχουμε καλύτερες απαντήσεις» συμπλήρωσε.

Για την χλωροκίνη, ο κ. Σύψας είπε πως γίνονται μελέτες και «περιμένουμε απαντήσεις. Έχουμε αποτελέσματα από μικρές μελέτες, χωρίς σύγκριση, που δείχνουν ότι το φάρμακο δουλεύει».