Ο κ. Δημόπουλος είπε για την χρήση μάσκας πως καλό θα ήταν να χρησιμοποιείται μετά την άρση των μέτρων σε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και υπηρεσίες. Ταυτόχρονα είπε πως κομβικό ρόλο παίζει η τήρηση των κανόνων προσωπικής υγιεινής ενώ έφερε ως παράδειγμα τη Σουηδία όπου τα παιδιά καλούνται να πλένουν τα χέρια τους κάθε μία ώρα προκειμένου να μάθουν.

Ο κ. Δημόπουλος είπε πως από την εξέλιξη της καμπύλης του κορονοϊού στην Ελλάδα ανοίγει το δρόμο για άρση των μέτρων από τις αρχές Μαΐου.

«Υπάρχει αυτή η αισιοδοξία που θα πρέπει να ενισχύσουμε τις επόμενες λίγες ημέρες», είπε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΙ ο κ. Δημόπουλος.

Απαραίτητη προυπόθεση, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πως μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες η εικόνα της πανδημίας στην Ελλάδα να είναι ίδια με σήμερα και να μην υπάρξει έξαρση.

Αναφορικά με το πώς θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το άνοιγμα των καταστημάτων και των σχολείων ο κ. Δημόπουλος δήλωσε το ποια τακτική πρέπει να ακολουθηθεί, θα πρέπει να αποφασιστεί λαμβάνοντας υπ’όψιν το τι θα συμβεί σε άλλα κράτη τα οποία ξεκινούν αυτή την διαδικασία.

«Δείτε στην Σιγκαπούρη που ενώ πέτυχαν πάρα πολύ καλά να περιορίσουν το πρώτο κύμα, τώρα έχουν μια έξαρση ακριβώς λόγω της μόλυνσης των κατοικιών των εργατών», είπε.

Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί κανένας να προβλέψει με ακρίβεια αν θα χρειαστεί να ξαναεπιβληθούν μέτρα. 

«Δεν μπορεί κανείς να προβλέψει με βάση προηγούμενη εμπειρία γιατί είναι η πρώτη φορά που θα προχωρήσουμε σε μια αποκλιμάκωση στο πλαίσιο αυτής της νόσου που έχει πολλές ιδιαιτερότητες», σημείωσε ο κ. Δημόπουλος.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, ένας ασφαλής τρόπος άρσης μέτρων θα ήταν σταδιακά να ανοίξουν τα καταστήματα στα οποία να μπορεί να υπάρξει ελεγχόμενη είσοδος κόσμου και να αποφευχθεί ο συνωστισμός και προοδευτικά να πραγματοποιηθεί το άνοιγμα άλλων υπηρεσιών.

«Δεν μπορούμε να πιστεύουμε σε μια επιστροφή στην προτεραία κατάσταση ακόμα και το εμβόλιο να έχουμε, πάντα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ίσως να αναθεωρήσουμε αρκετά πράγματα» πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας τα όσα έχουν συζητηθεί αναφορικά με το ζήτημα της ανοσίας αγέλης ο πρύτανης δήλωσε πως αφενός στη χώρα μας δεν υπάρχει περίπτωση να αποκτήσουμε υψηλά ποσοστά ανοσίας διότι όπως φαίνεται έχουμε καταφέρει η πανδημία να μην πάρει μεγάλες διαστάσεις, κι αφετέρου ακόμη και σε κράτη με περισσότερα κρούσματα και προβλήματα η ανοσία υπολογίζεται να αφορά το 10-20% του πληθυσμού, γεγονός που δεν καλύπτει.

Ο κος Δημόπουλος επεσήμανε μεταξύ άλλων την αναγκαιότητα του εμβολίου. Ταυτόχρονα αναφερόμενος στις ελπίδες που προκύπτουν από νέα θεραπευτικά σχήματα που είναι προς εξέταση, δήλωσε πως φαίνεται ότι μερικά φάρμακα για τις νεοπλασματικές παθήσεις ή αυτάνοσων νόσων χρησιμοποιούν κοινά μεταβολικά μονοπάτια με τον ιο. 

«Αυτή τη στιγμή φαίνεται ως ειδικό φάρμακο η ρεμντεσιβίρη υπάρχουν όμως και μελέτες σε εξέλιξη για την παρασκευή ειδικών φαρμάκων βάσει των χαρακτηριστικών του ίδιου του ιού» τόνισε.