Συγκριμένα o Χαράλαμπος Γώγος δήλωσε, «όλα πήγαν κατ’ ευχήν, παγιώθηκε αυτό που θέλαμε. Φτάσαμε σε ένα σημείο να μετράμε σχεδόν μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων και έτσι το ελληνικό κράτος είναι έτοιμο να προχωρήσει στο επόμενο βήμα το οποίο είναι και το πιο δύσκολο αυτή τη στιγμή γιατί θα μας δείξει πόσο βάθος έχει αυτό που υπάρχει αυτή την στιγμή δηλαδή ο χαμηλός αριθμός κρουσμάτων, ασυμπτωματικών κλπ. στην κοινότητα». 

Τότε θα γίνει η άρση των μέτρων

Μετά το τριήμερο της Πρωτομαγιας θα μιλάμε για άρση των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Όπως ανέφερε από τις 4 Μαΐου μπορούμε να περιμένουμε την άρση των μέτρων.

«Αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να δίνουμε μια περίοδο 14 ημερών που είναι και η επώαση της νόσου ώστε οποιαδήποτε διασπορά ή διαφυγή έχει γίνει μέσω σημείων, κέντρων διασποράς της νόσου, υπερμετάδοση κλπ που συνέβησαν κάτι λίγα τις προηγούμενες μέρες να παγιωθεί αυτή η κατάσταση και να μπορέσουμε να ξεφύγουμε. Είναι και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς που μεσολαβεί και νομίζω ότι αμέσως μετά από αυτό θα είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε μια διαδικασία μέτρων τα οποία θα έχουν στόχο να κρατήσουμε το όφελος που είχαμε μέχρι τώρα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Δηλαδή την προστασία του συστήματος υγείας που τα καταφέραμε, το οποίο ενδυναμώθηκε και θα είναι πανέτοιμο για αυτό που θα ακολουθήσει και την προστασία των ευαίσθητων ομάδων». 

Τα κλειδιά για την άρση των μέτρων - Τα βήματα των πολιτών

«Κάνουμε πράξεις και ενέργειες και παίρνουμε και μέτρα για να φτάσουμε στο ιδανικό. Ποιο είναι το ιδανικό: Να έχουμε μηδέν κρούσματα, να ελέγξουμε όλη την Ελλάδα και να ξέρουμε όρτι έχουμε μηδέν κρούσματα εκεί έξω και να ελέγξουμε και τους Έλληνες και να ξέρουμε πόσοι από αυτούς έχουν ανοσία

Όπως ο ίδιος επεσήμανε τα κλειδιά για την άρση των μέτρων είναι τα εξής:

  • Απόσταση. Με αυτήν θα ζήσουμε για όσο χρειαστεί. Αν συνεχιστεί η ροη κρουσμάτων παγκοσμίως θα παραμείνει μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο. 
  • Υγιεινή των χεριών. Αυτό θα μείνει όλη μας τη ζωή. Νομίζω ότι ήταν ευκαιρία να το μάθουμε.
  • Όχι φιλιά και επαφές έτσι ώστε να αποφύγουμε την μετάδοση με τα σταγονίδια και το στόμα. 
  • Μάσκες όταν είμαστε σε απόσταση λιγότερο από 2 μέτρα καθώς και οπουδήποτε υπάρχει συνωστισμός (σε μαγαζιά, σε υπηρεσίες, σε συγκοινωνίες, καφετέριες κλπ.). Όταν είμαστε έξω δε χρειάζεται να φοράμε τίποτα

Επίσης επισήμανε ότι η υπερμετάδοση γίνεται όταν είμαστε σε κλειστούς χώρους (πχ .το λεωφορείο που πήγε στους αγίους τόπους, το γηροκομείο, στις δομές κλπ. δηλαδή σε μέρη με μεγάλη συνάθροιση)

«Αρχικά θα ανοίξουν μικρά καταστήματα και ταυτόχρονα άρση περιορισμών κυκλοφορίας μέσα στην πόλη, όχι ταξίδια, όχι μετάβαση από το ένα μέρος στο άλλο τουλάχιστον μέχρι να ελέχθη η κατάσταση. Αυτά θα έχουν να κάνουν με παράλληλες ενέργειες. Πάντα θα υπάρχει το διάστημα των 14 ημερών για να βλέπουμε το αποτέλεσμα. Για να ξέρουμε ότι δεν έχει γίνει διασπορά» .

Τα βήματα του κράτους 

Παράλληλα, σημείωσε πως το κράτος θα κάνει τα εξής:

  • Άμεση διάγνωση σε οποιοδήποτε βήχει ή κάνει πυρετό με στόχο να περιοριστούν τα νέα κρούσματα.  
  • Δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Είναι έτοιμα μέχρι και λεωφορειακά έτσι ώστε να δούμε πόσοι άνθρωποι έχουν ανοσία. 

Έτσι αν αυτό το 14ήμερο τα αποτελέσματα δείξουν ότι είναι αυτά που θέλουμε, θα πάμε πιθανότατα τον Ιούνιο σε μεγαλύτερη άρση των μέτρων. Μέχρι τότε θα έχουμε και καλύτερα θεραπευτικά μοντέλα και ακόμη και αν έχουμε κρούσματα θα μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε καλύτερα.

Σχολεία

Είναι δεδομένο ότι θα ανοίξουν για την Τρίτη Λυκείου.