Ο θάνατος του 35χρονου στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος ήταν και πατέρας ενός μικρού κοριτσιού, αποτελεί μυστήριο, καθώς κατέληξε από κορονοϊό, χωρίς να έχει υποκείμενα νοσήματα. Ο άνδρας παρουσίασε τα πρώτα συμπτώματα πριν από 8 ημέρες και μεταφέρθηκε στον Άγιο Δημήτριο στις 15 Απριλίου. Μετά από δύο ημέρες ανέβασε υψηλό πυρετό και διασωληνώθηκε.

Τι λέει η οικογένεια του 35χρονου

Η οικογένεια του άτυχου άνδρα είναι συγκλονισμένη από τον ξαφνικό θάνατό του. Η πεθερά του σε δηλώσεις της στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και κατήγγειλε αδιαφορία από στελέχη του ΕΟΔΥ αλλά και όσους τoν επέβλεπαν στα νοσοκομεία Άγιος Δημήτριος και Γ. Γεννηματάς Θεσσαλονίκης.

Έκανε λόγο για «νεότατο παιδί, που δεν κάπνιζε, δεν είχε πρόβλημα υγείας και γυμναζόταν. Το κράτος μας άφησε αβοήθητους κανένας δε μας βοήθησε» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Βρισκόμαστε σε σοκ... Μέχρι την Παρασκευή δούλευε ο γαμπρός μου. Την Παρασκευή το βράδυ είχε ρίγος. Το Σάββατο το πρωί έκανε πυρετό 38. Κατέβηκε με κομπρέσες κλπ έπαιξε με την μικρή τον είδα στο μπαλκόνι να κάθεται με την κόρη του να παίζουν. Είμαστε σε καραντίνα, δεν βγαίναμε πουθενά, το παιδάκι το παίζανε στο μπαλκόνι οι γονείς. Το βράδυ ξανάκανε πυρετό 38,5, βάλαμε πάλι κομπρέσες». 

«Την Κυριακή παίρνουν τηλέφωνο στον ΕΟΔΥ, και τους λένε πρέπει να καθίσετε σπίτι σας '3 μέρες και θα δούμε μετά.' Δεν ξέρουν τι τούς γίνεται στον ΕΟΔΥ, πρέπει να είναι ανεύθυνοι ο άνθρωποι, γιατί δεν γίνεται να το λένε αυτό. Ενημερώνει η κόρη μου αν είναι κάτι σοβαρό να πάνε στο νοσοκομείο γιατί υπάρχει 1,5 έτους κοριτσάκι.  Πήραμε γιατρό τηλέφωνο τη Δευτέρα λέει μπορεί να είναι ίωση και μας έδωσε αντιβίωση τηλεφωνικώς».  

«Τον πήγα εγώ στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος... Το κράτος μας άφησε αβοήθητους κανένας δε μας βοήθησε. Στο νοσοκομείο πήγε περπατώντας, στην εισαγωγή είχε 38 πυρετό και 95 οξυγόνο. Μόνο ο πυρετός του ήταν... Μας είπαν 'θα περιμένετε μόνο αν έχετε σύμπτωμα θα κάνετε το τεστ. Το παιδί ήταν τόσες μέρες με πυρετό. Αδιαφορία πλήρης. Τού κάνανε 2 τεστ βγήκαν αρνητικά». 

«Την Πέμπτη απόγευμα τον πάνε στο Γεννηματά και του κάνουν αξονική και βλέπουν πολύ βαριά πνευμονία και στους δύο πνεύμονες. Παρασκευή το βράδυ, 12 η ώρα, μας παίρνει τηλέφωνο ο γιατρός ότι θα τον διασωληνώσουν και θα τον κατεβάσουν στη ΜΕΘ γιατί είχε επιδεινωθεί η κατάσταση του, αλλά από την Πέμπτη είχαν αρχίσει να του βάζουν οξυγόνο.  Απαράδεκτοι στη ΜΕΘ μια φορά επικοινωνούσαμε μαζί τους, το μεσημέρι, για να μας πουν τι θα γινόταν και για άλλη επικοινωνία μας είπαν 'δεν επιτρέπεται'». 

«Δεν είχε αρρωστήσει ποτέ»

Ο παππούς του 35χρονου τόνισε ότι δεν είχε πάει ποτέ σε γιατρό γιατί δεν είχε αρρωστήσει ποτέ, σύμφωνα με το Thestival.

«Δεν κάπνισε, πιοτό δεν έβαλε στο στόμα του. Τίποτα βρε παιδί μου, τίποτα! Δεν είχε αρρωστήσει το παιδί, δεν είχε ποτέ αρρωστήσει και να πάει στο νοσοκομείο. Τι να πω, βρε κορίτσι μου; Τι να κάνεις; Τώρα πρόσφατα είχε παντρευτεί. Ένα 18 μηνών παιδάκι έχουν και έμεινε τώρα αυτό ορφανό», τόνισε μιλώντας στον ANT1.

Οι πιθανές εξηγήσεις που έδωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας

Στον θάνατο του 35χρονου από τη Θεσσαλονίκη, έκανε εκτενή αναφορά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον Covid-19, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των συντακτών.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε συγκεκριμένα: «Οι νέοι έχουν συνήθως πολύ ήπια κλινική εικόνα. Δυστυχώς καταγράφονται και θάνατοι σε νεαρούς χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα νοσήματα του αναπνευστικού. Σε μια πάρα πολύ μεγάλη μελέτη στην Κίνα, καταγράφηκε μόλις ένας θάνατος.

Παραμένει το ερώτημα όμως. Σε ορισμένες περιπτώσεις αποκαλύπτονται υποκείμενα νοσήματα που δεν είχαν διαγνωστεί, σε άλλα όμως όχι.

Κάποιοι θεωρούν ότι η αντίδραση του οργανισμού μπορεί να είναι χειρότερη αν εκτεθεί περισσότερο. Νομίζω ότι μπορεί να προέρχεται και από την αδυναμία του οργανισμού να διαχειριστεί τον ιό.

Άλλοι υποστηρίζουν την παρουσία μιας προδιάθεσης για τη νόσο. Μια από τις συχνότερες λοιμώξεις είναι ο έρπης. Περισσότεροι τον περνούν ελαφρά. Σε κάποιους όμως που έχουν μεταλλάξεις σε μια από τις πόρτες του ιού στον εγκέφαλο, ο ιός μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές μέχρι και θάνατο.

Τρίτος λόγος, η πολυσυστηματική μορφή στα σοβαρά περιστατικά. Αφορά τον πνεύμονα, την καρδιά μια ιογενή σήψη που οδηγεί σε κατάρρευση του οργανισμού.

Μια τελευταία εξήγηση, είναι πρωτόγνωρο για εμάς, είναι ότι κάποιοι σοβαρά ασθενείς που έχουν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου, δεν εμφανίζουν σοβαρή δύσπνοια. Ενώ δεν εμφανίζουν σοβαρή δύσπνοια έχουν σιωπηρή χαμηλή οξυγόνωση φτάνουν στα τελικά στάδια της ανεπάρκειας των πνευμόνων. Η παραμικρή δύσπνοια, πρέπει να αξιολογείται ιατρικά. Ιδιαίτερα αν είναι από ευπαθείς ομάδες».