Το πρωί της Τρίτης 19 Μαΐου στο μνημείο στην οδό Αγίας Σοφίας ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και η πρόεδρος της ΠΟΠΣ, Χριστίνα Σαχινίδου, κατέθεσαν στεφάνια. Στο σημείο βρέθηκε και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.

Η κυρία Σαχινίδου τόνισε πως η κυβέρνηση πρέπει να βάλει στην ατζέντα της διπλωματίας της και τη διεθνοποίηση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και επανάλαβε το διαχρονικό αίτημα για αναγνώρισή της αλλά και την καταδίκη των εγκλημάτων της Τουρκίας.

«Η εμμονική άρνηση των γενοκτονιών, Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσηρίων από πλευρά της Τουρκίας δείχνει ότι εξακολουθεί να έχει την ίδια στάση και παραμένει ατιμώρητη. Όσο είναι ατιμώρητη λοιπόν, θα έχει την ίδια γενοκτονική πολιτική, η οποία συνεχίζεται ακόμα και σήμερα. Όλες οι συμπεριφορές της δηλώνουν ακριβώς αυτό. Αυτό που εμείς θέλουμε να περάσουμε ως μήνυμα σε όλους, είναι ότι ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση να βάλει στη διπλωματική της ατζέντα το θέμα της διεθνοποίησης της γενοκτονίας και της γενοκτονίας της πολιτισμικής κληρονομιάς του ελληνισμού και της ορθοδοξίας», τόνισε η Χριστίνα Σαχινίδου.

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, υποστήριξε πως θα συνεχιστεί ο αγώνας για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας.

«Είμαστε εδώ για να στείλουμε και ένα ξεχωριστό μήνυμα. Ότι θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να αγωνιζόμαστε για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων», είπε.

Καλλιτέχνες που ασχολούνται με την ποντιακή μουσική φορούσαν μάσκες με το σήμα του Πόντου και σε όλους μοιράστηκαν συμβολικά κόκκινα τριαντάφυλλα.

Σύμφωνα με το thestival.gr, για πρώτη φορά ο δήμος Θεσσαλονίκης τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας.

Σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας σημείωσε πως δεν πρόκειται να σταματήσουν οι προσπάθειες προκειμένου να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ποντίων. 

«Ένας αιώνας και ένας χρόνος από εκείνες τις αποφράδες ημέρες που τα αδέρφια μας ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους και 353.000 αδέρφια μας σφαγιάστηκαν, πολλοί από αυτούς που επέζησαν ήρθαν στην πόλη μας και μετέφεραν τον πολιτισμός τους, το σθένος τους για τη ζωή και βοήθησαν στην ανάπτυξη της πόλης μας. Εμείς σήμερα τιμούμε, δεν ξεχνούμε και ο δήμος Θεσσαλονίκης τιμά αυτή τη μέρα, τιμά όλους αυτούς που χάθηκαν, όλους αυτούς που ξεριζώθηκαν και διατρανώνουμε ότι δε θα σταματήσουμε ποτέ μέχρι να αναγνωριστεί μια από τις μεγαλύτερες Γενοκτονίες στην ιστορία του ανθρώπινου είδους», τόνισε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών, τομέας Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, υποστήριξε ότι «δε θα ξεχάσουμε» και ότι «θα αγωνιστούμε έως ότου υπάρχει ηθική δικαίωση».

«Εμείς σήμερα, 101 χρόνια μετά τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού είμαστε όλοι μαζεμένοι εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμής στον αξέχαστο ελληνισμό του Πόντου και να υποσχεθούμε στους προγόνους μας γιατί σήμερα είμαστε όλοι Πόντιοι ότι δε θα ξεχάσουμε ποτέ ότι θα αγωνιστούμε έως ότου υπάρχει ηθική δικαίωση, έως ότου η Τουρκία ζητήσει επισήμως συγγνώμη για να αναπαυθούν οι ψυχές των προγόνων μας», είπε ο Θεόδωρος Καράογλου.

«Τιμούμε σήμερα τους νεομάρτυρες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και αγωνιζόμαστε όλοι μαζί και ένας-ένας ξεχωριστά για να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ποντίων σε παγκόσμιο επίπεδο. Ζούμε με τους Πόντιους, η Θεσσαλονίκη υποδέχτηκε εκείνη την εποχή χιλιάδες Ελλήνων Ποντίων. Έγινε η δεύτερη μάνα τους και η δεύτερη πατρίδα τους. Ο δήμος Θεσσαλονίκης για πρώτη φορά κάνει επιμνημόσυνη δέηση σε αυτό το σημείο, στη μνήμη των αγνοουμένων και σφαγιασθέντων Ποντίων συμπατριωτών μας», είπε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης, Δρόσος Τσαβλής.

Το απόγευμα της Δευτέρας, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος ξεκίνησε τις εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ποντίων στην πλατεία Αλεξάνδρας στον Πειραιά. 

Μητσοτάκης: Θα τιμούμε την Ημέρα Μνήμης μέχρι να ξημερώσει η Ημέρα της Δικαίωσης

«Πριν από έναν αιώνα, οι Έλληνες του Πόντου έπεσαν θύματα μιας πρωτοφανούς θηριωδίας. Διώχθηκαν, εκτοπίστηκαν, αφανίστηκαν. Όσοι γλίτωσαν, άφησαν πίσω τις πατρογονικές εστίες για να αναστηθούν στην μητέρα-πατρίδα. Με τη λύρα τους να θρηνεί ακόμη τον ξεριζωμό. Αλλά και με το δοξάρι της να τραγουδά την ελπίδα. Και να ζητά δικαίωση» επισημαίνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η πολιτεία ανταποκρίθηκε ομόψυχα στο αυτονόητο καθήκον της αναγνώρισης της Γενοκτονίας. Και αγωνίζεται για τη διεθνοποίηση και την παγκόσμια προβολή της. Ταυτόχρονα η Ελλάδα ενσωματώνει στη νέα πορεία της το δυναμισμό των παιδιών της του Πόντου. Εκείνων που κρατούν ζωντανή τη μνήμη και τις παραδόσεις του τόπου τους» αναφέρει ο πρωθυπουργός.

«Θα τιμούμε την “Ημέρα Μνήμης” μέχρι να ξημερώσει η Ημέρα της Δικαίωσης!» τονίζει ο κ. Μητσοτάκης.

Τσίπρας: Η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας είναι αγώνας για το παρόν και το μέλλον

«Φέτος συμπληρώνονται 101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, μια από τις πιο τραγικές και ειδεχθείς στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας, που οδήγησε στο θάνατο και τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές του εστίες ένα σημαντικό κομμάτι του Ελληνισμού με μεγάλη ιστορία, που πάλευε για την επιβίωση του για χιλιάδες χρόνια», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας σε μήνυμά του στο Facebook.

«Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας, αναγνωρίζοντας παράλληλα την καθοριστική συμβολή των Ποντίων που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, στην κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτιστική ανόρθωση της χώρας», τονίζει.

«Η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας, η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και η ανάδειξή τους σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο, είναι αγώνας όχι μόνο για το παρελθόν, αλλά κυρίως για το παρόν και το μέλλον» καταλήγει ο κ. Τσίπρας.