Μιλώντας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, αναφέρθηκε στο τι θα συμβεί τη Δευτέρα 25 Μαϊού, όπου είναι προγραμματισμένο το επόμενο στάδιο επανεκκίνησης της οικονομίας.

«Τη Δευτέρα 25 Μαΐου ανοίγουν οι χώροι εστίασης και επιτρέπονται οι μετακινήσεις από και προς τα νησιά, με τήρηση των κανόνων στις ακτοπλοϊκές μεταφορές, όπως τους έχουμε αναλύσει», δήλωσε αρχικά.

«Αναφορικά με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων οι αποφάσεις θα ληφθούν τη Δευτέρα, οπότε και θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες».

Ακόμα αναφέρθηκε στο τρίτο στάδιο επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας:

«Χθες ξεκίνησε το τρίτο στάδιο επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας με την επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων, των βοτανικών κήπων και των ζωολογικών πάρκων αλλά και κάποιων επιπλέον υπηρεσιών. Επίσης άνοιξαν ξανά τις πόρτες τους οι αρχαιολογικοί χώροι, ενώ από χθες επέστρεψαν στα θρανία, οι μαθητές του γυμνασίου και των πρώτων δύο τάξεων του Λυκείου».

«Το δεύτερο κύμα της στρατηγικής μας, αυτό της άρσης των περιοριστικών μέτρων προχωράει ομαλά και σταθερά. Τα προβλήματα εντοπίζονται σε πολύ περιορισμένους χώρους και περιπτώσεις και δεν αναιρούν τη συνολική εικόνα της συντεταγμένης προσπάθειας. Οι εικόνες της Ελλάδας ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και δείχνουν μία σύγχρονη εξελιγμένη χώρα που ξέρει ν' αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με σχέδιο, ευθύνη και σοβαρότητα και αυτό είναι σημαντικό κέρδος για εμάς αλλά και για το αύριο της πατρίδας μας».

«Επιπλέον στα τελωνεία όλης της χώρας γίνονται εντατικοί έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το εισαγόμενο προϊόν πληρεί τα κριτήρια καταλληλότητας. Σε ελέγχο που έγινε από την ΑΑΔΕ και τον επικεφαλής της, Γιώργο Πιτσιλή, δεσμεύτηκαν, 850.000 μάσκες στο τελωνείο του αεροδρομίου, επειδή δεν υπήρχαν οι κατάλληλες σημάνσεις και οι απαιτούμενα πιστοποιητικά καταλληλότητας», προσέθεσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που ακολουθείται για όσους έρχονται από το εξωτερικό, ανέφερε ότι το μέτρο της 14ήμερης καραντίνας για τους εισερχόμενους στη χώρα έχει παραταθεί και ισχύει μέχρι τις 31 Μαΐου.

«Συνολικά από τότε που ξεκίνησε η εφαρμογή των μέτρων έχουν περάσει τα ελληνικά σύνορα πάνω από 46.000 άτομα, τα οποία τέθηκαν σε καραντίνα. Αυτή τη στιγμή εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό 3.389 συμπολίτες μας. Συνεχίζεται επίσης και ο έλεγχος των πτήσεων εξωτερικού. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία οι επιβάτες υποβάλλονται σε τεστ κατά την άφιξη τους στην Αθήνα και παραμένουν για μία ημέρα περίπου σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας, μέχρι να τους ανακοινωθεί το αποτέλεσμα του τεστ. Σε περίπτωση που το τεστ είναι θετικό η 14ημερη καραντίνα ολοκληρώνεται υποχρεωτικά στο ξενοδοχείο. Αν το τεστ είναι αρνητικό μπορεί κάποιος να ολοκληρώσει την καραντίνα στην οικία που έχει δηλώσει στη φόρμα που έχει συμπληρώσει. Αυτή η διαδικασία θα ακολουθηθεί μέχρι και τις 31 Μαΐου», κατέληξε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.