Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, που επικαλείται καταγγελία εργαζόμενου, υπάρχει και μία αρκετά τραβηγμένη περίπτωση με μια επιχείρηση που ζήτησε να γίνει τροποποίηση των συμβάσεων με σκοπό οι εργαζόμενοι να δουλεύουν από το σπίτι αλλά με δυσμενέστερους όρους.

Τρία πράγματα ζήτησαν οι εργοδότες της επιχειρήσεις σύμφωνα με το ρεπορτάζ: Να κάνουν ησυχία, να κάνει η επιχείρηση επιτόπιο ή μέσω κάμερας έλεγχο στα σπίτια των εργαζομένων προκειμένου να διαπιστώσουν αν είναι αποδοτικοί ή αν τηρούν τους κανόνες και να μη χρησιμοποιούν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας το ίντερνετ!

Η τροποποιημένη σύμβαση που όπως ισχυρίζεται ο εργαζόμενος κλήθηκε να υπογράψει, αναφέρει ότι ο μισθωτός συναινεί στην επιθεώρηση κατά τη διάρκεια των εργασίμων ωρών, υπό την προϋπόθεση της έγκαιρης προειδοποίησης. «Έχουν θέσει το προαπαιτούμενο να έχουν έλεγχο αυτοί οποιαδήποτε στιγμή με ραντεβού, κατ' επίφαση, να έρχονται να βλέπουν στο σπίτι μας» λέει στην κάμερα του Open ο καταγγέλλων.

Στη νέα σύμβαση αναφέρεται επίσης ότι ο μισθωτός θα πρέπει να διατηρεί τον διακριτό χώρο εργασίας στο σπίτι ήρεμο, τακτοποιημένο και χωρίς θορύβους. «Ακουγόταν το παιδί του συναδέλφου που έκλαιγε και επειδή ο πελάτης έκανε παρατήρηση ότι ακούγεται το παιδί και τον ενόχλησε, του έκαναν παρατήρηση και του είπαν ότι πρέπει να τηρούνται τα ντεσιμπέλ στον χώρο εργασίας και να το διευθετήσει», λέει ο καταγγέλλων.

Στους νέους κανόνες εργασίας επισημαίνεται ότι ο εργαζόμενος θα πρέπει να διαθέτει γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο και όσοι μένουν μαζί του στο σπίτι, να μην χρησιμοποιούν το Ίντερνετ κατά τη διάρκεια του οκταώρου. «Στην πράξη σου ζητούν να επωμιστείς το κόστος να λειτουργεί όλη η υπόλοιπη οικογένεια με δεδομένα κινητής τηλεφωνίας, ώστε να μπορείς να έχεις "καθαρό" το ίντερνετ το δικό σου για να δουλεύεις για την εταιρεία» τονίζει ο εργαζόμενος.