Με την τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού και θα ψηφιστεί την Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής, δίνεται η δυνατότητα επέκτασης τραπεζοκαθισμάτων σε πλατείες και δημόσιους χώρους σε διπλάσια έκταση.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, παρουσιάζοντας την τροπολογία στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ανέφερε ότι έχει ορίζοντα ισχύος μέχρι τις 31/11/2020 μέχρι την έναρξη ουσιαστικά της εορταστικής περιόδου.

Προβλέπει επίσης ότι στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει αναγκαία ο δημόσιος χώρος για την επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων, τότε η οικονομική επιτροπή του δήμου μπορεί να περικόψει κατά το μισό το σχετικό τέλος που καταβάλουν τα καταστήματα.

Με την τροπολογία προβλέπονται αυστηροί έλεγχοι από τους δήμους και κλιμακωτή αυστηροποίηση των ποινών για τους παραβάτες καθώς αρχικά θα επιβάλλεται πρόστιμο για υπερβάσεις και την δεύτερη φορά όχι μόνο θα κλείνει για τρεις μήνες η επιχείρηση αλλά  και το οίκημα για να μην υπάρχει η δυνατότητα με αυτό που έχει παρατηρηθεί να αλλάζουν ΑΦΜ οι επιχειρήσεις και να συνεχίζουν την λειτουργία τους.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος ανέφερε ότι ο στόχος της τροπολογίας είναι από τη μια να στηριχθεί ο κλάδος, που λειτούργησε αυτούς τους μήνες ως ντελίβερι και από την άλλη η προστασία του βιώσιμου χώρου και της μετακίνησης μέσα στην πόλη. Να μπορέσει να διασφαλιστεί η υγεία των πελατών αλλά και κίνητρο για την ανάπτυξη του τζίρου των επιχειρήσεων εστίασης.

Εξήγησε ότι με την τροπολογία αυτή, οι  δήμοι είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν τον χώρο που  θα διαθέτουν καθώς το Υπουργείο δεν μπορεί να κάνει χωροθέτηση για κάθε  πλατεία της χώρας. Εμείς, είπε,  αυτό που κάνουμε είναι να δώσουμε ένα πλαίσιο, για να μην γίνει αυτή η επέκταση με άναρχο τρόπο. Και θέτουμε δικλείδες ασφαλείας για να μην υπάρξει πρόβλημα  με τις διελεύσεις πεζών, τους κοινόχρηστους χώρους, των διελεύσεων μετακίνησης ΑΜΕΑ και δεν παρέχουμε τις  δυνατότητες να γίνουν βαριές κατασκευές στον επιπλέον χώρο που θα διατεθεί για αυτούς τους μήνες στις επιχειρήσεις.

Ο υφυπουργός ανέφερε πως θα καταθέσουν μια δεύτερη νομοθετική βελτίωση για τα καταστήματα που έχουν αναπτύξει τραπεζοκαθίσματα στις πρασιές και πως θα επεκταθούν σε κοινόχρηστους χώρους.

«Η προσπάθεια αυτή», είπε «ήταν μια δύσκολη ισορροπία, αναφορικά με την ζημία στα έσοδα των Δήμων αυτούς τους δύο μήνες που έκλεισαν τα καταστήματα και δεν πλήρωναν τα σχετικά τέλη και από τις νέες επεκτάσεις».

Ο υφυπουργός ανέφερε πως ήδη« εκταμιεύσαμε μια έκτακτη επιδότηση για τους δήμους που καλύπτει περισσότερο από το πρώτο  δίμηνο της κρίσης και από εδώ και πέρα θα κάνουμε τις παρεμβάσεις ενίσχυσης όπου χρειαστεί», λέγοντας ότι είναι λογικό πως σε έναν ορεινό δήμο οι επιπτώσεις θα είναι μικρότερες από έναν παραθαλάσσιο ας πούμε των Χανίων όπου η ζημία θα είναι μεγαλύτερη. «Σε αυτές τις περιπτώσεις και εκεί που χρειαστεί θα επανέλθουμε με έκτακτες χρηματοδοτήσεις για εκείνους τους δήμους που θα πληγούν περισσότερο τα έσοδά τους». 

Για να δείτε ολόκληρη την τροπολογία πατήστε ΕΔΩ