Σε τρεις φάσεις θα ανοίξουν σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Τουρισμού τα σύνορα της χώρας για να υποδεχτούν τουρίστες. 

Στην πρώτη που ξεκινά από τις 15 Ιουνίου η Ελλάδα θα αρχίσει να δέχεται επισκέπετες από 20 χώρες που ξεπέρασαν σχετικά νωρίς την πανδημία. 

Το 2ο στάδιο απελευθέρωσης επισκεπτών από το εξωτερικό θα περιλαμβάνει όλες τις υπόλοιπες χώρς με λίγες μόνο εξαιρέσεις, που σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, θα ανακοινωθούν στο τέλος του Μαΐου. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Star αυτές, οι χώρες που τοποθετούνται στην μαύρη λίστα και στους επισκέπτες από τις οποίες θα γίνονται τα περισσότερα τεστ, είναι η Βρετανία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ολλανδία η Ρωσία και η Τουρκία. Πιθανότατα θα είναι και οι χώρες που θα εξαιρεθούν από το δεύτερο στάδιο ανοίγματος. 

Αν κάτι τέτοιο όντως συμβεί θα είναι ένα βαρύ χτύπημα για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς μεταξύ της «μαύρης» αυτής λίστας βρίσκονται χώρες οι πολίτες των οποίων γεμίζουν παραδοσιακά ελληνικά νησιά, όπως εκείνη της Βρετανίας αλλά και της Ρωσίας.