«Ομαλά εξελίσσεται, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, και αυτή η φάση του ανοίγματος», δήλωσε κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό της Κυριακής, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως είπε, τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι καλά και οι συστάσεις σε γενικές γραμμές τηρούνται. «Έτσι πρέπει να συνεχίσουμε, θα ζούμε με τον κορονοϊό για αρκετό καιρό. Δεν ξέρουμε ακριβώς πόσο και μέρα με τη μέρα προσαρμοζόμαστε στην νέα πραγματικότητα», προσέθεσε.

Υπενθύμισε ότι από αύριο, Δευτέρα, «επιτρέπεται η μετακίνηση από και προς τα νησιά, ενώ ανοίγουν και οι χώροι εστίασης. Επίσης, τη Δευτέρα θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης αν το θα ανοίξουν από την επόμενη Δευτέρα 1η Ιουνίου τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί».

Επισήμανε εκ νέου πως η εμπειρία από το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων ήταν θετική, ενώ αντίστοιχη είναι και η εμπειρία από άλλες χώρες.

«Από αύριο επαναλειτουργούν ακόμα οι ανοικτές δομές πρόνοιας για παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες. Δίνεται δηλαδή η δυνατότητα από αύριο να λειτουργήσουν τα κέντρα διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων, καθώς και τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και παιδιών με αναπηρίες, των οποίων η λειτουργία είχε ανασταλεί για λόγους δημόσιας υγείας και περιορισμού μετάδοσης του ιού σε ευπαθείς ομάδες».

«Με εγκύκλιο της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνας Μιχαηλίδου, περιγράφονται οι προϋποθέσεις λειτουργίας των δομών αυτών προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των φιλοξενουμένων και του προσωπικού. Πιο συγκεκριμένα οι προδιαγραφές που ορίζονται και οι οποίες συντάχθηκαν κατόπιν σειράς συνεδριάσεων με την ειδική επιτροπή λοιμωξιολόγων εστιάζουν σε θέματα που αφορούν στη συμμετοχή και μεταφορά ωφελούμενων, στην προσέλευση και οργάνωση των προγραμμάτων και στα μέτρα υγιεινής και προστασίας που θα πρέπει να τηρούνται. Η εγκύκλιος μεταξύ άλλων ορίζει την εκ περιτροπής προσέλευση των ωφελουμένων στις δομές, μείωση της διάρκειας του ημερήσιου ωραρίου, δημιουργία μικρότερων τμημάτων, καθώς και τον περιορισμό των παρόντων ωφελουμένων στο 50% της δυναμικότητας, των δομών, προκειμένου να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας και να επιτευχθεί η εκ περιτροπής χρήση των χώρων».

Ο κύριος Χαρδαλιάς υπενθύμισε επίσης, βασικούς κανόνες για την εστίαση.

«Η αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά δύο τ.μ., συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας η οποία προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας του κυρίως χώρου.

Η δυνατότητα χρήσης της συνολικής ημιυπαίθρειας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο. Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων, από 70 εκατοστά έως 1.70 μέτρα. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι είναι έξι άτομα, ενώ εν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα».

Η χρήση μάσκας ή ασπίδας προσώπου, είναι υποχρεωτική ανάλογα με την θέση εργασίας του προσωπικού.

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι οι αποφάσεις, όπως σε κάθε βήμα, λαμβάνονται ύστερα από εξαντλητικές διαβουλεύσεις με τους ειδικούς και ανάλυση των πραγματικών δεδομένων.

Παράταση περιοριστικών μέτρων στα ΚΥΤ

«Για τους διαμένοντες στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) σε όλη την επικράτεια καθώς και στις δομές φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών στη Ριτσώνα, τη Μαλακάσα και το Κουτσόχερο Λάρισας παρατάθηκαν τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας μέχρι και τις 7 Ιουνίου», προσέθεσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Έλεγχοι στο αεροδρόμιο

«Συνεχίζονται οι έλεγχοι των πτήσεων εξωτερικού. Τις τελευταίες τρεις ημέρες έφτασαν στο αεροδρόμιο της Αθήνας 15 ακόμα πτήσεις, που μετέφεραν περισσότερα από 1.310 άτομα και όλα τα δείγματα που έχουν ελεγχθεί μέχρι στιγμής ήταν αρνητικά», κατέληξε ο Νίκος Χαρδαλιάς.