Σύμφωνα με την ΕΡΤ Βορείου Αιγαίου, η Περιφερειακή Αρχή Βορείου Αιγαίου αναμένεται να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στην αρμόδια Εισαγγελία κατά της οργάνωσης «MORIA CORONA AWARENESS TEAM», εξαιτίας μίας ανάρτησης που έκανε η τελευταία στο λογαριασμό της στο Facebook, όπου αναφέρεται στο «Ελληνικό τμήμα της νήσου (Λέσβου) ( “Greek side of island”)».

Συγκεκριμένα η Περιφερειακή Αρχή υποστηρίζει:

«Σε δημοσίευσή της με ημερομηνία 21.05.2020 αναφέρεται στο “…Ελληνικό τμήμα της νήσου (Λέσβου)…” ( “…Greek side of island…”), αναφερόμενη στο τμήμα της Λέσβου πλην του Κ.Υ.Τ Μόριας, υπονοώντας ότι το έδαφος της δομής δεν αποτελεί Ελληνική επικράτεια. Επειδή η αμφισβήτηση της αδιαμφισβήτητης εθνικής κυριαρχίας μας αποτελεί ποινικό αδίκημα, καταθέτουμε σχετική μηνυτήρια αναφορά στην αρμόδια Εισαγγελία».

Διευκρινίσεις από την οργάνωση

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων το μέλος της οργάνωσης Ντι Μοχάμεντ Αλί Ζαντάχ, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, Status 107,7, ανέφερε ότι

«το άρθρο με την επίμαχη αναφορά, γράφτηκε από τον υπεύθυνο ΜΜΕ της οργάνωσης και θα δούμε όπως είπε, αν θα χρειαστεί να το αλλάξουμε ή να πούμε σε όλους τι εννοούσαμε. Σε καμία περίπτωση δεν εννοούσαμε τον “διαχωρισμό” του νησιού. Κανένας δεν θέλει να μείνει εδώ (στη Μόρια) ούτε για μία μέρα, είναι πολύ επικίνδυνο μέρος».

Μάλιστα και η οργάνωση με ανάρτησή της στο Facebook δίνει περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με την επίμαχη ανάρτηση:

«Βλέπουμε ότι μια δήλωση μας οδήγησε σε μια μεγάλη παρεξήγηση, αλλά καλό μπορούμε να διευκρινίσουμε.

Μερικοί άνθρωποι φαίνεται να πιστεύουν ότι θέλουμε να πάρουμε οτιδήποτε στην Ελλάδα ή στη Λέσβο.

Δεν θέλουμε. Είμαστε υποχρεωμένοι να μείνουμε εδώ και να περιμένουμε μήνες. Αν μπορούσαν άμεσα όλοι οι πρόσφυγες θα έφευγαν. Κάθε φορά που οι άνθρωποι επανεγκαθίστανται ειδικά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυτές που μένουν πίσω αισθάνονται λυπημένοι και μένουν

Η Μόρια είναι μια κόλαση και κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να ζει σε αυτές τις συνθήκες για μια μέρα.

Αλλά ξέρουμε ότι δεν έχουμε άλλη ευκαιρία γι ' αυτό προσπαθούμε να επιβιώσουμε και να βοηθήσουμε σε αυτές τις εποχές της Κορόνα. Ξέραμε ότι αν η Κορόνα έρθει σε αυτό το στρατόπεδο αυτό θα είναι τεράστιο πρόβλημα όχι μόνο για εμάς αλλά και για όλους τους Έλληνες πολίτες. Οπότε συνεργαστήκαμε για να το αποτρέψουμε αυτό.

Για εμάς υπάρχει η Μόρια, η κόλαση, και η υπόλοιπη Λέσβος και την λέμε ελληνική πλευρά.

№ ένας από εμάς θέλει τίποτα άλλο παρά να φύγει το συντομότερο δυνατό και θέλουμε το ίδιο όπως τόσοι πολλοί άνθρωποι αυτού του νησιού: Ότι αυτή η τρομερή κατάσταση για όλους σταματά.

Αν κάποιος πιστεύει ότι θέλουμε να πάρουμε κάτι, δεν καταλαβαίνει την κατάστασή μας».

Προσπαθούμε να βοηθήσουμε και όταν κάποιοι συνάδελφοι δούλεψαν βοήθησαν στην κατασκευή ενός σχολείου για να μαθαίνουν τα παιδιά.

Όπως λέμε σε όλους, αν θέλετε να μάθετε πώς ζούμε και τι κάνουμε, επικοινωνήστε μαζί μας, είμαστε πάντα διαθέσιμοι να σας απαντήσουμε οποιαδήποτε απορία».

Η επίμαχη δημοσίευση