Στην τελευταία τηλεοπτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, ο Σωτήρης Τσιόδρας δήλωσε ότι στο πιο αισιόδοξο σενάριο χωρίς τα περιοριστικά μέτρα οι θάνατοι στη χώρα μας θα ήταν περίπου 13.685.

«Η πατρίδα μας ανταποκρίθηκε με ταχύτητα και χωρίς προηγούμενο στις έκτακτες συνθήκες που αφορούσαν τον ιό. Στις αρχές Ιανουαρίου έγινε η πρώτη αναφορά για τον ιό στη συνάντηση των επιστημόνων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας», δήλωσε αρχικά ο Σωτρης Τσιόδρας.

«Όλο αυτόν τον καιρό μείναμε άγρυπνοι, παρακολουθώντας τις εξελίξεις και προσπαθώντας για όσο το δυνατόν καλύτερη προστασία του πληθυσμού. Η πατρίδα μας κατάφερε με την υπομονή όλων να περάσει αυτή την πρώτη φάση, να επιπεδώσει και να μειώσει την καμπύλη της επιδημίας με συγκριτικά πολύ λιγότερες απώλειες, από άλλες πολύ περισσότερο “έτοιμες” υγειονομικά χώρες».

«Η συμμετοχή του κόσμου σ' αυτήν την επώδυνη και φιλότιμη προσπάθεια ήταν καταλυτική. Οι αριθμοί λένε πώς τα μέτρα και μαζί με αυτά το επώδυνο απαγορευτικό οδήγησε σε μείωση 80% της διασποράς του ιού και ήταν η κύρια αιτία που δεν θρηνήσαμε περισσότερες απώλειες στην πατρίδα μας», προσέθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό.

«Η ομάδα των επιδημιολόγων μας που εργάζεται και στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και η επικεφαλής της ομάδας εκτιμήσεων, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας, κυρία Σύψα, με ενημέρωσε πώς βάσει των μαθηματικών μας εκτιμήσεων, στην πατρίδα μας είχαμε ένα πραγματικό αριθμό κρουσμάτων, πολύ χαμηλότερο του 1% του ελληνικού πληθυσμού. Τα αποτελέσματα φαίνεται πώς είναι πολύ κοντά στους πραγματικούς αριθμούς με τα έως τώρα δεδομένα από αρχικές μελέτες αντισωμάτων. Εν αναμονή των τελικών αποτελεσμάτων, θα σα πω προκαταρκτικά αποτελέσματα από δύο μελέτες:

  • Μια μελέτη που αφορά εθελοντές αιμοδότες και διεξάγεται από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, μέχρι τώρα έχει εξετάσει δείγματα από 3.400 αιμοδότες και βρήκε έως σήμερα 24 θετικά, δηλαδή το 0,7%. Αναμένεται να ολοκληρωθεί η μελέτη ακόμα 6.600 αιμοδοτών ώστε να έχουμε έναν αριθμό κοντά στις 10.000
  • Σε δεύτερη μελέτη δείγματα από εναπομείναντες ορούς και αφορά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και διενεργείται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε συνεργασία με άλλα πανεπιστήμια της χώρας, από 2.569 εξετασθέντα δείγματα, έως σήμερα είχαμε εννέα θετικά, δηλαδή ποσοστό 0,35%. Αυτή είναι η τεράστια επιτυχία της Ελλάδας

«Με βάση αυτά τα αρχικά αποτελέσματα πολύ λιγότερο από το 1% του πληθυσμού μολύνθηκε. Άλλη μία επιτυχία της πατρίδας μας είναι ότι σήμερα έχουν καταγραφεί 173 θάνατοι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω από την καθηγήτρια κυρία Σύψα, με το καλύτερο δυνατό σενάριο σχετικά με τη θνητότητα του ιού, δηλαδή ένα 0,55% και χωρίς τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, δηλαδή μία μείωση των επαφών του πληθυσμού περίπου 10%, ο αριθμός των θανάτων θα είχε μία μέση τιμή 13.685 θανάτους, ενώ με μία μείωση των επαφών κατά 20% θα ήταν 7.015. Δεν αναφέρω τα χειρότερα σενάρια γιατί έστω και αργά κάποια μέτρα φυσικά και θα τα παίρναμε όπως συνέβη σε άλλες χώρες, τότε όμως θα ήταν αργά. Στις 26 Μαΐου στην Ελλάδα μας καταγράφονταν συνολικά 16 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού έναντι 815 στο Βέλγιο, 574 στην Ισπανία, 555 στο Ηνωμένο Βασίλειο και 544 στην Ιταλία. Αν είχαμε περίπου 500 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ελλάδα, οι θάνατοι θα ήταν αναμέναμε περίπου 5.400 θανάτους», κατέληξε ο Σωτήρης Τσιόδρας.