Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο London School of Economics, δήλωσε ότι «δεν περιμένουμε πάρα πολλά κρούσματα να μας έρθουν το επόμενο διάστημα», καθώς η πανδημία έχει τεθεί υπό έλεγχο στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

«Παίρνουμε ένα μεγάλο ρίσκο σαν χώρα με το να ανοίξουμε τα σύνορα και να ενθαρρύνουμε την τουριστική περίοδο. Δεν είμαστε μόνο εμείς που το κάνουμε αυτό, το κάνουν σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως οι χώρες της νότιας Ευρώπης που μπορούν να επωφεληθούν περισσότερο από την τουριστική περίοδο και τον τουρισμό γενικότερα», δήλωσε αρχικά ο Ηλίας Μόσιαλος.

Τώρα για το αν υπάρχει «πραγματικά μεγάλο πρόβλημα», ο κύριος Μόσιαλος επεσήμανε ότι «η πανδημία στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες με ορισμένες εξαιρέσεις είναι υπό σημαντικό έλεγχο. Δεν σημαίνει ότι έχει εξαλειφθεί, υπάρχουν κρούσματα καθημερινά αλλά ο αριθμός των θανάτων έχει μειωθεί σημαντικά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενώ αυξάνει ο αριθμός των κρουσμάτων σε ορισμένες από αυτές. Πλέον έχουμε μικρότερο αριθμό θανάτων γιατί όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες έχουν μάθει πλέον να προστατεύονται. Παίρνουν τα μέτρα τους. Παίρνουν τα μέτρα της φυσικής απόστασης, φοράνε μάσκα και προσέχουν τις συναναστροφές τους. Αυτό ήταν κάτι που σημαντικό που κερδίσαμε τους προηγούμενους μήνες. Επομένως αν δούμε τα στοιχεία πόσοι νόσησαν τους τελευταίους μήνες στην Ευρώπη, θα δούμε ότι επειδή ακριβώς υπήρχε μεγάλη προσοχή και τα lockdowns δούλεψαν στις περισσότερες χώρες, είναι λιγότερο από το 5% του πληθυσμού αυτοί που νόσησαν μέχρι τώρα», προσέθεσε ο καθηγητής.

«Σε χώρες όπως στη Δανία και την Νορβηγία είναι λιγότερο και από 1%, Στην Ισπανία, τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Σουηδία είναι περίπου 5%. Σε ορισμένες πόλεις είναι μεγαλύτερο, δηλαδή στη Μαδρίτη το 11%, στο Λονδίνο το 17%, στη Γενεύη περίπου 11%. Ακόμα και στη Στοκχόλμη που ήταν πιο χαλαρά τα πράγματα είναι περίπου στο 10%. Αυτό ήταν ότι έγινε μέχρι τώρα. Τώρα την ελέγχουμε πιο πολύ την νόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, άρα είναι πολύ πιθανό ο αριθμός των κρουσμάτων από εδώ και μπρος να είναι πάρα πολύ μικρός με δυο εξαιρέσεις. Τη Σουηδία και τη Μεγάλη Βρετανία όπου το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει, όπου ο αριθμός των θανάτων είναι μεγάλος ακόμα και όπου ελπίζουμε τουλάχιστον στη Μεγάλη Βρετανία το πρόβλημα να τεθεί υπό έλεγχο τον επόμενο μήνα»,.

«Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η πιθανότητα να μας έρθει κρούσμα από ευρωπαϊκή χώρα που θέσει υπό έλεγχο την πανδημία είναι πάρα πολύ μικρή. Δεν περιμένουμε πάρα πολλά κρούσματα να μας έρθουν το επόμενο διάστημα εκτός φυσικά αν σταματήσει ο έλεγχος της πανδημίας στις άλλες χώρες και αρχίσουμε και βλέπουμε ένα σημαντικό αριθμό κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες. Δεν το βλέπουμε όμως αυτή τη στιγμή», είπε ακόμα ο Ηλίας Μόσιαλος.

Αναφορικά με τα μέτρα που μπορούν να παρθούν σε αεροδρόμια, ο κύριος Μόσιαλος είπε:

«Στα αεροδρόμια και στις αερομεταφορές και συνολικότερα στις μεταφορές, θα μπορούσε να παίξει ρόλο ένα τεστ αντισωμάτων, δηλαδή να κάνουμε τέτοια τεστ ή να ζητάμε ένα τέτοιο τεστ σ' αυτούς οι οποίοι θα έρθουν, έτσι ώστε να ξέρουμε εάν έχεις περάσει την νόσο, αυτό σημαίνει ότι μπορείς να έρθεις με ασφάλεια στη δική μας χώρα ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θες να πας στην Ευρώπη γιατί απ' όσο ξέρουμε είναι πολύ δύσκολο να ξανακολλήσεις την νόσο. Επειδή όμως είναι χαμηλός ο επιπολασμός της νόσου 1-5% στις περισσότερες χώρες, το πιθανότερο είναι να είναι πολύ λίγοι αυτοί που θα έχουν περάσει την νόσο και δεν θα έχει νόημα αυτό για την επανέναρξη της τουριστικής περιόδου. Σχετικά με τα μοριακά τεστ, αυτά έχουν σημασία να γίνονται 1-2 ημέρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων που είναι η περίοδος που είναι πιο μεταδοτική η νόσος ή τις πρώτες μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Προφανώς εάν κάποιος έχει εμφανίσει συμπτώματα, δεν θα πρέπει να ταξιδέψει και φαντάζομαι ότι δεν θα τον αφήσουν και από τη χώρα προέλευσης του. Αυτό το τεστ έχει νόημα να συμβεί στη χώρα προέλευσης και όχι εδώ».

Τέλος για το αν θα υπάρξει πρόβλημα με πολλά κρούσματα στα νησιά ο κύριος Μόσιαλος εμφανίστηκε αισιόδοξος.

«Γενικά πιστεύω ότι αν συνεχίσουμε έτσι με τον έλεγχο της πανδημίας ο κίνδυνος είναι πάρα πολύ μικρός. Το εύλογο ερώτημα είναι μήπως νοσήσουν αρκετοί τουρίστες και υπερφορτώσουν το σύστημα υγείας κυρίως στα νησιά, ωστόσο πιστεύω ότι αυτό δύσκολα θα συμβεί γιατί το πρόβλημα με τον κορονοϊό είναι κυρίως στις ευπαθείς ομάδες, γιατί στους νέους ανθρώπους η πιθανότητα να νοσήσει κάποιος σοβαρά και να πεθάνει είναι 1/1.000, η πιθανότητα είναι πάνω από 10% στους άνω των 80. Δεν πιστεύω ότι οι ηλικιωμένοι από το εξωτερικό θα έρθουν φέτος στην Ελλάδα για να κάνουν τουρισμό. Θα έρθουν ομάδες τουριστών που πολύ δύσκολα θα καταλήξουν να νοσήσουν σοβαρά».