Ρεκόρ δεκαετίας στην κατανάλωση ναρκωτικών καταγράφηκε την περίοδο της καραντίνας στην Αττική, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο DailyPharmaNews, ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ, καθηγητής Νικόλας Θωμαΐδης. 

Ρεκόρ δεκαετίας στην κατανάλωση κοκαΐνης

Τα 800 γραμμάρια ανά ημέρα άγγιξε η κατανάλωση κοκαΐνης, σύμφωνα με τον καθηγητή, ποσότητα που αποτελεί τη μεγαλύτερη από το 2010 και έπειτα. Συγκλονιστικά όμως είναι και τα ευρήματα σχετικά με την αμφεταμίνη η οποία εμφανίζεται αυξημένη κατά 650% σε σχέδη με το 2019. Αυξημένη κατά 37% είναι και η κατανάλωση μεθεμφαταμίνης. 

Αύξηση και σε αντιβιότικα και αντιικά

Αναμενόμενη χαρακτήρισε ο καθηγητής Θωμαΐδης, την αύξηση που παρατηρήθηκε και στην κατανάλωση αντιβιότικων και αντιικών φαρμάκων. «Ενδεικτικά, σημειώνεται αύξηση κατά 36% του αντιβιοτικού αζιθρομυκίνη. Οι οδηγίες που δόθηκαν από τις Αρχές Υγείας αποτυπώνονται χαρακτηριστικά στον τριπλασιασμό κατανάλωσης της παρακεταμόλης, αλλά και ταυτόχρονης μείωσης των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων». 

Σχετικά με τις ψυχοδραστικές ουσίες βενζοδιαζεπίνες, αν και δεν παρατηρείται έντονη διακύμανση σε σχέση με το 2019, λέει ο καθηγητής, ωστόσο εμφανίζεται αύξηση  κατά 77%, στην κατανάλωση της λοραζεπάμης, φαρμακευτικής ουσίας με αγχολυτική δράση».

Στο 31% η αύξηση των αντικαθλιπτικών

«Με δεδομένο ότι η πανδημία  επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την ψυχική υγεία του πληθυσμού, εξετάστηκε παράλληλα η ιδιαίτερης σημασίας κατηγορία των αντικαταθλιπτικών, και παρατηρήθηκε αύξηση  κατά 31% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά».

Ο COVID-19, αναμφισβήτητα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πανδημίες στην ιστορία της ανθρωπότητας, δημιουργώντας πρωτοφανείς συνθήκες καραντίνας και κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ο αναγκαστικός αποκλεισμός και η υποχρεωτική κοινωνική απομόνωση, που προκλήθηκε στο πλαίσιο της ατομικής ευθύνης, δημιούργησε μια νέα οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, με εμφανείς επιδράσεις στην κατάσταση σωματικής και ψυχικής υγείας των προσβληθέντων πληθυσμών.

ΠΗΓΗ: DailyPharmaNews