Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, το 2014 μεταβιβάστηκαν έναντι... αλμυρού τιμήματος στην βασιλική οικογένεια του Κατάρ εκτάσεις δίπλα από το Ναυάγιο, οι οποίες δεν άνηκαν στον πωλητή!

Η υπόθεση, με βάση τα όσα αναφέρει το pelop.gr πήρε τον δρόμο της δικαιοσύνης και κατηγορούμενοι είναι επτά άτομα. Πρόκειται για τον άνδρα που ισχυρίστηκε ότι είναι ιδιοκτήτης και πούλησε την έκταση, την συμβολαιογράφο που συνέταξε τα έγγραφα, την νομική εκπρόσωπο της εταιρείας, τον τοπογράφο και υπαλλήλους του δημοσίου.

Η συγκεκριμένη έκταση δίπλα από το Ναυάγιο πουλήθηκε έναντι εννέα εκατομμυρίων ευρώ το 2014, ενώ η αντικειμενική της αξία υπολογίζεται σε 17,2 εκατομμύρια.

Η Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου και Στροφάδων, μαζί με τον Δήμο και κατοίκουs τεσσάρων χωριών (Εξωχώρα, Μαριές, Αναφωνήτρια και Βολίμες), προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι η έκταση ανήκει στο μεγαλύτερο μέρος της στην εκκλησία και σε μικρότερο στους κατοίκους και στο Δημόσιο. Τελικά κέρδισαν τα ασφαλιστικά μέτρα και «πάγωσε» η αγοραπωλησία.

Έπειτα η Μητρόπολη και η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Κρημνών κατέθεσαν μήνυση στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και ξεκίνησε έρευνα. Το 2015 σχηματίστηκε δικογραφία η οποία και υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Αθηνών.

Η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών μετά την κύρια ανάκριση, πρότεινε την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων και την παύση κάθε ποινικής δίωξης, όμως, η Μητρόπολη Ζακύνθου υπέβαλλε στο συμβούλιο προσφυγή με 141 έγγραφα από το 1550 έως το 2019.

Τα έγγραφα είχαν σαν αποτέλεσμα την έκδοση βουλεύματος το οποίο διέταξε περαιτέρω κύρια ανάκριση προκειμένου να απαγγελθούν κατηγορίες στους επτά για ψευδή βεβαίωση εις βάρος του Δημοσίου και νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ), με επιτευχθέν όφελος και προκληθείσα ζημία άνω των 150.000 ευρώ.