Καταργούνται οι «πράσινες» και οι «κόκκινες» χώρες όπως και οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ.

Πλέον, σε όλες τις πύλες εισόδου θα γίνονται στοχευμένοι έλεγχοι βασισμένοι σε αλγόριθμο ο οποίος θα υπολογίζει αν έχουν πιθανότητες να είναι φορείς του κορονοϊού, σύμφωνα με πληροφορίες. 

Έως και 48 ώρες πριν την αναχώρησή τους για την Ελλάδα οι τουρίστες θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώνουν στον υπολογιστή τους ή μέσω εφαρμογής στο κινητό μία φόρμα με τα στοιχεία τους και δεδομένα όπως τη χώρα προέλευσης, ποιες χώρες πέρασαν και που βρίσκονταν τις τελευταίες 15 μέρες.

Οι πληροφορίες θα συγκεντρώνονται σε μία βάση δεδομένων και από την ανάλυσή τους, κάθε ταξιδιώτης θα λαμβάνει ένα barcode και οι Αρχές θα γνωρίζουν αν ο ταξιδιώτης πρέπει να ελεγθεί.

Η συμπλήρωση της φόρμας είναι υποχρεωτική για όσους θέλουν να ταξιδέψουν προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, από την 1η Ιουλίου κάθε πύλη εισόδου θα έχει συγκεκριμένο αριθμό τεστ κορονοϊού τα οποία θα γίνονται στοχευμένα.

Από 1η Ιουλίου ανοίγουν τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας θα δέχονται πλοία από την Ιταλία. 

Για κρουαζιέρα από 1η Ιουλίου θα είναι ανοιχτά τα λιμάνια: Πειραιά, Ρόδου, Κέρκυρας, Βόλου, Κατάκολου. 

Τέλος, από 1η Ιουλίου ανοίγει ο συνοριακός σταθμός των Ευζώνων.

Η «μαύρη» λίστα της ΕΕ

Κλειστά θα παραμείνουν τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως τουλάχιστον τις 15 Ιουλίου για ΗΠΑ, Ρωσία, Βραζιλία, Τουρκία, Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία.

Στη λίστα των 14 χωρών και τεσσάρων κρατιδίων που μπήκαν στην «λευκή λίστα» συμπεριλαμβάνονται, όπως μετέδωσε το Open, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Σερβία, αλλά και κάποιες χώρες της Αφρικής, όπως το Μαρόκο, η Τυνησία και η Αλγερία. Στη λίστα συμπεριλαμβάνεται και η Κίνα, υπό τον όρο να εφαρμόσει μία πολιτική αμοιβαιότητας (να ανοίξει κι αυτή τα δικά της σύνορα στην Ευρώπη).

Το κριτήριο για τη «λευκή λίστα» ήταν τα επιδημιολογικά δεδομένα των χωρών, τα οποία έπρεπε να είναι αντίστοιχα ή χαμηλότερα του μέσου όρου της Ε.Ε. που είναι 16 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού τις τελευταίες 2 εβδομάδες. Η Αμερική, η Ρωσία, η Βραζιλία, το Κατάρ και άλλες χώρες ήταν πολύ μακριά από τον «στόχο», πιο κοντά ήταν η Τουρκία αλλά σημασία έχει και η τάση στη χώρα, που είναι προς το παρόν αυξητική. Οι λίστες θα ανανεώνονται κάθε δύο εβδομάδες.

Οι αποφάσεις των Βρυξελλών είναι μη δεσμευτικές, που σημαίνει ότι κάθε χώρα θα αποφασίσει τελικά τι θα κάνει.