«Το μεγάλο στοίχημα είναι να παρακολουθήσουμε τα κρούσματα εκεί που είναι, δηλαδή να έχουμε σαφή καταγραφή σε όλη τη χώρα. Πάνω από 50 πάντως είναι ένα θέμα» είπε ο κ. Γώγος στον ΣΚΑΙ ενώ σε ερώτηση για το αν υπάρξουν συνολικά 60 κρούσματα και τα 50 είναι από πτήσεις απάντησε πως «πρέπει να ξανακοιτάξουμε το θέμα του ελέγχου των ταξιδιωτών. Έχει σημασία από που έρχονται τα κρούσματα, δηλαδή αν έρχονται 20 από μία πτήση τότε η χώρα που έρχονται γίνεται “κόκκινη”. Τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς».

«Το “καμπανάκι” χτυπάει και με το ένα κρούσμα. Αυτή είναι η δουλειά μας, να βουτήξουμε το πρώτο κρούσμα και να το αντιμετωπίσουμε. Από κει και πέρα σε ημερήσια βάση στην Ελλάδα έχει σημασία η διασπορά σε όλη τη χώρα. Το να βρεθούν ας πούμε 12 κρούσματα στην περιοχή του Εχίνου είναι θέμα. Υπάρχουν κάποια δεδομένα τελευταία, υπάρχει ένα θέμα διασποράς στη χώρα» είπε μεταξύ άλλων.

«Αν είναι πολλοί και διασπαρμένοι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, θα γίνει κάτι αντίστοιχο με την Ξάνθη. Έχει σημασία που έγινε το συμβάν, με ποιους ήρθε σε επαφή το κρούσμα και η έκταση που έχει» ανέφερε ο κ. Γώγος για το ενδεχόμενο κρούσματος σε νησί.

«Δεν μπορώ να πω για αριθμό έχει να κάνει με την περιοχή. Δηλαδή αν είναι ένα μικρό νησάκι με 10 κρούσματα καταλαβαίνετε πως θα κλείσει το νησάκι. Αν είναι ένα μεγάλο νησί με 10 κρούσματα σε ξενοδοχείο δεν είναι το ίδιο. Το βασικό είναι να γίνεται η άμεση διάγνωση και η απομόνωση» τόνισε.

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό ο κόσμος να καταλάβει ότι πρέπει να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας» είπε ο κ. Γώγος και σχολίασε πως «είναι άλλο ένα κρούσμα να βρεθεί ανάμεσα σε πέντε μέλη της οικογένειάς του και σε συγχρωτισμό».

«Τα ασυμπτωματικά δύσκολα εντοπίζονται. Βέβαια όλα αυτά έχουν και συμπτωματικό, δηλαδή αν το ψάξουμε ανάποδα, από τον ασυμπτωματικό προς τον συμπτωματικό θα βρούμε τις επαφές» είπε ο κ. Γώγος.

Για τη μετάδοση του ιού ανέφερε πως οι ασυμπτωματικοί «μεταδίδουν πολύ λιγότερο από τους συμπτωματικούς».