Η 1η Ιουλίου έφτασε και η Ελλάδα άνοιξε πλέον τα σύνορα της και στον τουρισμό, χωρίς καραντίνα, με δεδομένο ότι την Τρίτη κλείδωσε και η λίστα των τρίτων χωρών, εκτός της Ε.Ε., από τις οποίες οι χώρες της Ευρώπης θα μπορούν να δέχονται απευθείας πτήσεις το επόμενο διάστημα.

Εκατόν τέσσερις διεθνείς πτήσεις είναι προγραμματισμένες στα 14 περιφερικά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport.

Αναλυτικά:

 • 69 πτήσεις στην Αθήνα
 • 21 πτήσεις στην Κέρκυρα
 • 16 πτήσεις στα Χανιά
 • 54 πτήσεις στο Ηράκλειο
 • 10 πτήσεις στη Μύκονο
 • 4 πτήσεις στην Σαντορίνη
 • 8 πτήσεις στην Κω
 • 14 πτήσεις στην Ρόδο
 • 23 πτήσεις στη Θεσσαλονίκη
 • 2 πτήσεις στην Σκιάθο
 • 2 πτήσεις στο Άκτιο
 • 1 πτήση στην Καλαμάτα
 • 2 πτήσεις στην Κεφαλονιά
 • 2 πτήσεις στη Σάμο
 • 1 πτήση στην Πάρο
 • 1 πτήση στην Κάρπαθο

Λύρες για την υποδοχή τουριστών

Με μουσική υποδέχτηκαν τους πρώτους τουρίστες στην Κρήτη.

Δύο πυροσβεστικά οχήματα περίμεναν αεροπλάνο από την Γερμανία ενώ έξω από το αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» υπήρχαν λύρες που υπό τους ήχους της κρητικής μουσικής υποδέχονταν τους επιβάτες της πτήσης.

Παρών ήταν και ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός με τον εντεταλμένο σύμβουλο Τουρισμού Περιφέρειας Κρήτης  Κυριάκο Κώτσογλου. 

Πτήσεις από Πολωνία και Γερμανία στην Κέρκυρα 

Το πρωί της Τετάρτης έφτασε στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας η πρώτη πτήση μετά την καραντίνα, από τη Βαρσοβία.


Τουρίστες στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας/Φωτογραφία: corfupress.com

Στη συνέχεια ακολούθησαν ακόμα δύο πτήσεις από τη Γερμανία, από Ντίσελντορφ και Φρανκφούρτη.

Τεστ για κορονοϊό στα Χανιά 

Στο αεροδρόμιο των Χανίων, στις 09:50, έφτασε η πτήση FR 5337, με 126 άτομα από τη Λιθουανία. Στη συνέχεια προσγειώθηκε πτήση από το Βερολίνο

Οι τουρίστες δήλωσαν, ότι επέλεξαν την Κρήτη για τις διακοπές τους καθώς είναι μία ασφαλής περιοχή ενώ τόνισαν ότι η Ελλάδα γενικότερα διαχειρίστηκε σωστά την πανδημία λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα, οπότε και είναι ένας ασφαλής προορισμός.

Οι ίδιοι ανέφεραν ότι έχουν λάβει μέτρα για να προστατευτούν ενώ και στα ξενοδοχεία τηρούνται τα πρωτόκολλα, οπότε και δεν ανησυχούν.

Μουσική, χορός και εδέσματα 

«Ποδαρικό» για το αεροδρόμιο της Ρόδου, έκανε στις 10:05, η πτήση FHM1724 από τη Λειψία της Γερμανίας, μεταφέροντας 142 επιβάτες, ο οποίο βγήκαν από το αεροπλάνο με τους ανθρώπους του αεροδρομίου να τηρούν όλα τα μέτρα ασφαλείας και τις αποστάσεις που προβλέπονται.

Η υποδοχή μάλιστα ήταν εντυπωσιακή, καθώς για τους επιβάτες της πτήσης είχε προγραμματιστεί μουσική υποδοχή με παραδοσιακούς χορούς, τοπικά εδέσματα και αναμνηστικά δώρα.

Οι επόμενες προγραμματισμένες πτήσεις σήμερα για Ρόδο φθάνουν από Γερμανία, Ελβετία, Ολλανδία, Τσεχία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με περισσότερους από 1.500 τουρίστες. Παράλληλα, ξεκίνησαν οι προγραμματισμένες μοριακές εξετάσεις, που σύμφωνα με την υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, ανέρχονται σε 605 ημερησίως.

Από το αεροδρόμιο της Ρόδου, όπου βρέθηκε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου για να υποδεχτεί τους πρώτους επισκέπτες στο νησί, δήλωσε: «Σήμερα, είναι μια σημαντική μέρα για τον ελληνικό τουρισμό και φυσικά για τα νησιά του Νότιου Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες. Από το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Περιφέρειάς μας, της Ρόδου, καλωσορίζουμε τους επισκέπτες μας χαρίζοντάς τους το πιο μεγάλο, πιο ζεστό χαμόγελό μας. Το αξίζουν όλοι, και οι επισκέπτες μας και εμείς οι ίδιοι».

Είσοδος στην Ελλάδα 

Στην πράξη στη χώρα θα μπορούν να εισέλθουν οι Έλληνες πολίτες και οι ομογενείς με Δελτίο Ομογενούς από όποια χώρα και αν προέρχονται. Ακόμα θα μπορούν να μπουν όσοι έχουν άδεια παραμονής στη χώρα. Θα μπαίνουν επίσης οι μόνιμοι κάτοικοι των χωρών της Ε.Ε. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι πολίτες των χωρών-μελών της Ζώνης Σένγκεν, αλλά και των συνδεδεμένων χωρών. Απαγορεύονται, βεβαίως, οι απευθείας πτήσεις από Μεγάλη Βρετανία και Σουηδία, αλλά, αν κάποιος Βρετανός πολίτης επιλέξει να έρθει μέσω Βρυξελλών ή Παρισίων, τότε δεν μπορεί να εμποδιστεί. Από εκεί και πέρα, για τις τρίτες χώρες, θα επιτρέπεται η άφιξη μόνιμων κατοίκων των χωρών που περιλαμβάνονται στη «λευκή λίστα» της Ε.Ε., κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα γίνονται δεκτοί transit επισκέπτες από χώρες εκτός λίστας. Παραδείγματος χάριν, δεκτοί θα γίνονται Καναδοί πολίτες, αλλά δεν είναι μπορούν να ταξδέψουν Αμερικανοί πολίτες που κατοικούν μόνιμα στις ΗΠΑ μέσω Καναδά.

Σημεία εισόδου θα υπάρχουν και στα χερσαία σύνορα. Σε αυτή τη φάση και με δεδομένο ότι Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία και Τουρκία παραμένουν εκτός της λίστας της Ε.Ε. με τις ασφαλείς τρίτες χώρες, δεν θα επιτρέπεται η είσοδος επισκεπτών από τα συνοριοφυλάκια που θα λειτουργούν με αυτές τις χώρες. Μόνο ο Προμαχώνας στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα θα είναι ανοιχτός για τουρίστες από την Ε.Ε. και τις χώρες των Βαλκανίων, ενώ ο σχεδιασμός ίσως αναπροσαρμοστεί τις επόμενες εβδομάδες και πάντα με βάση τις συστάσεις της Ε.Ε. Όσο για τα λιμάνια, θα λειτουργήσουν η Πάτρα και η Ηγουμενίτσα, εξυπηρετώντας κυρίως δρομολόγια από την Ιταλία.