Η επίσημη ενημέρωση αναφέρει ότι κατ' εξαίρεση θα έφτανε σήμερα στη Ρόδο μια «ειδική» πτήση της tour operator TUI από την Σουηδία με πράκτορες της εταιρείας ταξιδιών και δημοσιογράφους.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της εκπομπής Live News, με την συγκεκριμένη πτήση έφτασαν στην Ελλάδα αρκετοί τουρίστες.

Αρκετοί από τους τουρίστες που μίλησαν στην εκπομπή ήταν αμήχανοι όταν ρωτήθηκαν αν γνωρίζουν πως η Σουηδία δεν είναι στην λίστα με τις «πράσινες” χώρες», κάποιοι απάντησαν πως δεν το γνωρίζουν καν ενώ άλλοι είπαν πως γνώριζαν ότι από 1η Ιουλίου μπορούσαν να έρθουν.

Θεοχάρης: «Μπήκαν στο αεροπλάνο για να... γεμίσει η πτήση»

Ότι δεν υπήρξε καμία παραβίαση στην πτήση και «μπήκαν στο αεροπλάνο για να... γεμίσει η πτήση υποστήριξε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στο Live News.

«Είναι μια πτήση με ειδική άδεια, όπως υπάρχουν κι άλλες ήδη. Τεστάρονται ήδη όλοι από την πτήση και δεν υπάρχει ζήτημα ασφάλειας. Πράγματι ένα μεγάλο μέρος της πτήσης, περίπου 30% με 40% είναι δημοσιογράφοι και στελέχη της TUI που έρχονται για να δουν πώς λειτουργούν τα πράγματα, ώστε να προωθηθεί ο τουρισμός», είπε αρχικά ο Χάρης Θεοχάρης παρεμβαίνοντας τηλεφωνικά.

«Δεν απαγορεύεται σε κανένα τουρίστα να έρθει από την Σουηδία ή το Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν κάνουμε διακρίσεις με βάση την εθνικότητα. Αυτό που απαγορεύεται είναι η απευθείας πτήση. Αν έρθουν από άλλη χώρα επιτρέπεται. Όταν υπάρχουν ειδικές συνθήκες, με πτήσεις με ανθρώπους που έρχονται για λόγους προώθησης της χώρας, δίνονται ειδικές άδειες. Ήρθαν άνθρωποι με τέτοιο σκοπό, ήμασταν σε συνεννόηση με την σουηδική πρεσβεία κι έτσι δόθηκε η άδεια», συνέχισε ο υπουργός.

Ο Νίκος Ευαγγελάτος, επέμεινε στο ερώτημα γιατί στην πτήση αυτή επέβαιναν τουρίστες -ασχέτως των δημοσιογράφων και των στελεχών της TUI- με τον υπουργό επίσης να επιμένει από την πλευρά του πως δεν υπήρξε καμία παραβίαση και λέγοντας ουσιαστικά πως οι τουρίστες μπήκαν στο αεροπλάνο για να… γεμίσει η πτήση.

«Σουηδοί ξανασκεφτείτε το για διακοπές στην Ελλάδα»: Δυσαρεστημένη με την ελληνική κυβέρνηση η Σουηδία

Καθόλου δεν αρέσει, κατά τα φαινόμενα, στη Σουηδία η απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μην επιτρέπει τις απευθείας πτήσεις προς Ελλάδα μέχρι τις 15 Ιουλίου, γι αυτό και η υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε κάλεσε, εμμέσως πλην σαφώς, τους Σουηδούς να το... ξαναδούν αν σκόπευαν να κάνουν διακοπές στη χώρα μας.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι, αν και η απόφαση για την απαγόρευση των απευθείας πτήσεων μπορεί να αναθεωρηθεί, εντούτοις προκαλεί ανασφάλεια και ανησυχία σε όσους είχαν αποφασίσει να ταξιδέψουν από τη Σουηδία στη Ελλάδα για διακοπές.

«Το υπουργείο Εξωτερικών διατηρεί σταθερή επικοινωνία με την ελληνική κυβέρνηση, τα υπουργεία και τις Αρχές. Οι Σουηδοί τουρίστες ίσως χρειάζεται να επανεξετάσουν αν θα πρέπει να ταξιδέψουν στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι» αναφέρει το σουηδικό ΥΠΕΞ.

«Αυτοί που επιλέγουν να ταξιδέψουν πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι και να μένουν ενημερωμένοι. Πρέπει να είναι συνεχώς σε επαφή με τον ταξιδιωτικό τους πράκτορα και να έχουν ασφαλιστική κάλυψη», προστίθεται στην ανακοίνωση και συστήνεται στους παραθεριστές να «κατεβάσουν» ειδική app από το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών.