Όπως είπε ο κ. Σύψας αυτό «αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την Ελλάδα» και σχολίασε πως ο τουρισμός έχει και τα ρίσκα του.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο κ. Σύψας είπε πως από την ημέρα που άνοιξαν τα σύνορα μέχρι και σήμερα τα νέα κρούσματα κορονοϊού ανέρχονται σε 450 και τα 120 αφορούν Έλληνες πολίτες και χαρακτηρίζονται ως «ορφανά».

«Δεν έχουν σχέση με ταξίδια, ούτε με τουρίστες άρα έχουμε και διασπορά στην κοινότητα. Ο ιός είναι εδώ περιμένει τα λάθη μας», τόνισε ο κ. Σύψας.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως όταν διαπιστώθηκε ότι οι Σέρβοι έχουν πρόβλημα αναγκάστηκε η κυβέρνηση να εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία ενώ σημείωσε πως είναι σαφές ότι οι αποφάσεις για τις χώρες αλλάζουν κάθε μέρα ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση κάθε χώρας. 
Ανοιχτό το ενδεχόμενο απαγόρευσης συναθροίσεων

Ανοιχτό το ενδεχόμενο απαγόρευσης συναθροίσεων 

Για την έλλειψη μέτρων στα πανηγύρια ο κ. Σύψας αναρωτήθηκε πως θα νιώσουν οι διοργανωτές σε περίπτωση που αρρωστήσουν δέκα άτομα και πεθάνει κάποιος που συμμετείχε στην εκδήλωση.

«Για μένα αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση είναι θέμα χρόνου να έχουμε το μεγάλο ατύχημα δηλαδή ξαφνικά μια συρροή δεκάδων ή εκατοντάδων κρουσμάτων μετά από ένα τέτοιο γεγονός υπερμετάδοσης. Παίζουμε με την φωτιά. Δεν είναι θέμα αν θα γίνει. Θα γίνει αν συνεχίσουμε έτσι», τόνισε.

Παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν περαιτέρω μέτρα στο άμεσο μέλλον σε περίπτωση που αυξηθούν τα κρούσματα.

«Ενδεχομένως να δούμε απαγορεύσεις συναθροίσεων του τύπου μπαρ, πανηγύρια, μεγάλες κοινωνικές συγκεντρώσεις» αποκάλυψε ο κ. Σύψας.

Εμβόλια και ανοσία

Αναφορικά με το εμβόλιο για τον COVID-19 ο κ. Σύψας είπε πως υπάρχουν 2 τουλάχιστον ήδη εμβόλια τα οποία δοκιμάζονται σε κλινικές μελέτες φάσεως 3 που είναι η τελική μελέτη. Αν αυτές οι μελέτες είναι επιτυχημένες τότε θα προχωρήσουν στην αδειοδότηση: «Ενδεχομένως όντως να έχουμε αδειοδότηση ενός ή 2 εμβολίων μέχρι το τέλος του έτους. Από εκεί και πέρα ακολουθεί το μεγάλο στοίχημα της μαζικής παραγωγής και της διανομής τους με σωστό τρόπο σε όλη την υφήλιο».

Παράλληλα επεσήμανε πως για να έχουμε την λεγόμενη ανοσία της αγέλης πρέπει να εμβολιαστεί περίπου το 70% του ελληνικού πληθυσμού δηλαδή θέλουμε 7.000.000 δόσεις  ή 14.000.000 αν είναι 2 δόσεις το εμβόλιο ενώ ανέφερε πως «μπορεί να έχουμε πόλεμο των εμβολίων και πως αν οι κλινικές μελέτες αποτύχουν τότε δεν θα έχουμε το εμβόλιο». 

Οι δύο επιλογές

Όπως είπε ο κ. Σύψας υπάρχουν δύο επιλογές για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Η μία είναι να έχουμε και επιδημία και καταστροφή της οικονομίας γιατί αν ανέβει η επιδημία και αναγκαστεί η κυβέρνηση να πάρει μέτρα θα καταστραφεί η οικονομία οπωσδήποτε και η άλλη είναι επιτηρούμε σωστά την επιδημία κάνοντας αυτό που πρέπει σαν πολίτες έτσι ώστε να διασώσουμε την οικονομία μας.

«Αν παίζουμε με την επιδημία παίζουμε και με την οικονομία», είπε.