Οι αλλαγές είχαν προαναγγελθεί από τον περασμένο Νοέμβριο, ωστόσο «πάγωσαν» καθώς κρίθηκε ότι η συγκυρία δεν ήταν κατάλληλη.

Τώρα ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έφερε στη Βουλή προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

Το τι σημαίνει το υπό ψήφιση νομοθέτημα, αναμένεται να φανεί από το φθινόπωρο, όταν και θα αποτυπωθεί στην κοινωνία το δημοσιονομικό κλίμα το οποίο επισήμως προβλέπει ύφεση στο -9% και εκτόξευση της ανεργίας στο 25%.

Παρά τις όποιες παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής προκειμένου το νομοσχέδιο να υπερψηφιστεί και από το ΚΙΝΑΛ από το οποίο προέρχεται ο κ. Χρυσοχοΐδης, δεν αλλάζει η  ουσία, δηλαδή η αυθαίρετη και κατά το δοκούν διάλυση μιας συγκέντρωσης, έστω και αν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των δικαστικών αρχών, έστω και αν δεν θα αντιμετωπίζουν την κατηγορία του ιδιώνυμου οι επικεφαλής μιας απαγορευμένης πορείας, καθώς οι αντιδράσεις είναι μεγάλες.

«Είναι ένα νομοσχέδιο που χτυπάει το δικαίωμα των εργαζομένων και του λαού ώστε να μπορεί ελεύθερα να διαδηλώνει», υποστηρίζει το μέλος εκτελεστικής γραμματείας  ΠΑΜΕ, Αλέκος Περράκης, ενώ με την σειρά του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, τονίζει πως «αν θέλουν να μας κλείσουν φυλακή, εμείς θα παραμείνουμε στο δρόμο για την επίλυση των ζητημάτων στη δημόσια υγεία».


Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, αναφέρει, «δεν είμαστε αντίθετοι στις πορείες, αντιθέτως πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνονται και οι διαμαρτυρίες, αλλά ζητάμε αναλογική κατάληψη χώρου».

ΚΚΕ: «Τερατούργημα» το νομοσχέδιο 

Στην πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, το χαρακτήρισε τερατούργημα «που ουσιαστικά θέτει υπό απαγόρευση και περιορισμό κάθε λαϊκή κινητοποίηση. Είναι ένα νομοσχέδιο κρατικής τρομοκρατίας, αυταρχισμού και καταστολής».

Κάλεσε δε την κυβέρνηση να το ανακαλέσει αναφέροντας ότι είναι βαθιά γελασμένη αν νομίζει ότι  «αυτό το χουντικής έμπνευσης κατασκεύασμα θα εφαρμοστεί και πολύ περισσότερο θα νομιμοποιηθεί στη λαϊκή συνείδηση».

Ανάλογες οξύτατες παρεμβάσεις έγιναν και από τον ΣΥΡΙΖΑ, που παρομοίασε το νομοσχέδιο με τα νομοθετικά διατάγματα της χούντας και με μόνη διαφορά τη γλώσσα, καθώς «εκείνα ήταν γραμμένα σε καθαρεύουσα, ενώ το σχέδιο της κυβέρνησης στη δημοτική».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και οι κατεξοχήν θιγόμενοι από τις διαδηλώσεις, έμποροι και επαγγελματίες, κρατούν σαφείς αποστάσεις από το απαγορευτικό των διαδηλώσεων.

«Πυρ ομαδόν» από τους συνδικαλιστές   

Το Reader.gr απευθύνθηκε σε μέλη και εκπροσώπους σωματείων, ομοσπονδιών και συνδικατών, οι οποίοι έκαναν λόγο για «καταπάτηση του δικαιώματος της ελευθερίας στην διαδήλωση» εκφράζοντας την πεποίθηση τους ότι θα ματαιωθεί στην πράξη.

«Έρχεται για να προλάβει ένα συνολικό ξεσηκωμό του ελληνικού λαού»

«Είναι ένα νομοσχέδιο που χτυπάει το δικαίωμα των εργαζομένων και του λαού ώστε να μπορεί ελεύθερα να διαδηλώνει, να κάνει συγκεντρώσεις και να εκφράζει την αντίθεση του, είτε στις συνολικότερες πολιτικές που ασκεί αυτή ή οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση προκύψει, είτε ακόμα και σε επιμέρους διαδηλώσεις στην εργοδοσία και σε  πολιτικές που ασκούνται σε συγκεκριμένα μονοπώλια που δρουν και δραστηριοποιούνται εδώ στην Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Τηλεπικοινωνιών  Αττικής και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας  του ΠΑΜΕ, Αλέκος Περράκης.

«Το βασικό του χαρακτηριστικό είναι ότι «κάνει ευθύνη» της αστυνομίας να αποφασίζει ανάλογα με τους στόχους που έχει το κάθε συλλαλητήριο της δίνεται το δικαίωμα να επιτρέπει ή να απαγορεύει την κάθε διαδήλωση. Επίσης πολύ σημαντικό πρόβλημα είναι στο άρθρο 19, προβλέπει την δημιουργία διεύθυνσης μέσα στα πλαίσια της αστυνομίας η οποία θα δρα και θα παίρνει κατασταλτικά μέτρα ενάντια στην ριζοσπαστικοποίηση της συνείδησης. Αυτό η εκάστοτε κυβέρνηση ή υπουργός ή ηγεσία της Αστυνομίας μπορεί να το αξιοποιεί όπως θέλει και να το χρησιμοποιεί και συνολικά βάζει άλλο ένα εμπόδιο όλα αυτά τα προηγούμενα που έχουν προστεθεί», σημειώνει.

Το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως με την προηγούμενη κυβέρνηση πάρθηκαν μέτρα ώστε να μπουν μεγαλύτεροι περιορισμοί και το δικαίωμα της απεργίας.

«Πρόσφατα αυτή η κυβέρνηση και ο υπουργός Eργασίας έφεραν καινούργια μέτρα ενάντια στο συνδικαλιστικό νόμο, δηλαδή με τα ηλεκτρονικά μητρώα να μπορεί να αποφασίζει ο υπουργός αν μια συλλογική σύμβαση είναι έγκυρη η όχι, το αν θα είναι καθολική εφαρμόσιμη και να υποχρεώνει τα σωματεία να δίνουν ηλεκτρονικό μητρώο στο υπουργείο εργασίας.

Κατά τη γνώμη μας, έρχεται για να προλάβει ένα συνολικό ξεσηκωμό του ελληνικού λαού γιατί από ό,τι φαίνεται τα δύσκολα είναι μπροστά μας, κάτι που λέει και η ίδια η κυβέρνηση. Είναι μια έμμεση ομολογία της κυβέρνησης ότι το επόμενο διάστημα πρόκειται να πάρει κι άλλα αντΙεργατικά μέτρα».

Ο ίδιος χαρακτηρίζει «παραμύθι που πρέπει να σταματήσει» τις διαδηλώσεις των 20 και 40 ατόμων που κλείνουν το κέντρο της Αθήνας.

«Κανένας δεν έχει να παρουσιάσει μια διαδήλωση 20 ατόμων, το λένε γενικά και δεν ονομάζουν τίποτα για αυτό και δεύτερον το νομοσχέδιο ισχύει για όλη την Ελλάδα, έχει καθολική ισχύ και δεν αναφέρεται σε συγκεντρωμένα τέτοια στοιχεία». 

«Θα συνεχίσουμε να συγκεντρωνόμαστε και να καταλαμβάνουμε υπουργεία»

«Εδώ και πάρα πολύ καιρό προσπαθούν να βάλουν φρένο στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα», τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, Μιχάλης Γιαννάκος. «Αρχικά ήταν η προηγούμενη κυβέρνηση η οποία περιόρισε το δικαίωμα της απεργίας, πρέπει να έχεις το 50% στη γενική συνέλευση που εμείς στα νοσοκομεία είναι αδύνατον να μπορεί να συμβεί με τις βάρδιες και τους ασθενείς που έχουμε. Πως μπορούμε λοιπόν να έχουμε φυσική παρουσία το 50% των μελών για να πάρουμε απόφαση προκειμένου να απεργήσουμε».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για ποινικοποίηση του δικαιώματος των πορειών και των συγκεντρώσεων στα υπουργεία και στους δρόμους, προσθέτοντας παράλληλα ότι το σωματείο ουδέποτε έκλεισε κάποιο δρόμο χωρίς να υπάρξει συνεννόηση με τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων.

«Αυτό το κάνουν γιατί δεν θέλουν να γίνονται συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας. Θα συνεχίσουμε να συγκεντρωνόμαστε και να καταλαμβάνουμε υπουργεία. Ούτως ή άλλως τον οργανωτικό τομέα τον αναλαμβάνει το διοικητικό και γενικό συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ και πάντα σε συνεννόηση με τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων. Δεν πρόκειται να ζητήσουμε άδεια, αν θέλουν να μας τυλίξουν σε μία κόλλα χαρτί, νομικά μπορούσαν και μπορούν με τον νέο νόμο. Να θυμίσω ότι εμάς μέχρι και την ντουντούκα μας είχαν κατασχέσει στο υπουργείο Οικονομικών για προϊόν εγκληματικής οργάνωσης, μας έχουν πάει στην διεύθυνση ασφαλείας ως κατηγορούμενους στο τμήμα προστασίας του Δημοκρατικού πολιτεύματος και ήμασταν κατηγορούμενοι χωρίς τον νόμο αυτόν και με τον νόμο αυτόν. Έχουμε αποφασίσει να διεκδικούμε την επίλυση των αιτημάτων για την δημόσια υγεία και τους εργαζόμενους, να είμαστε στον δρόμο χωρίς να παίρνουμε καμία άδεια. Αν θέλουν ας μας κλείσουν φυλακή».

«Σεβασμός στα δημοκρατικά δικαιώματα αλλά ρύθμιση για το καλό όλων»

Αναλογική κατάληψη χώρου είναι η θέση του Σταύρου Καφούνη, προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών

 «Δεν είμαστε αντίθετοι στις πορείες, αντιθέτως πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνονται και οι διαμαρτυρίες, αλλά ζητάμε αναλογική κατάληψη χώρου», επισημαίνει.

«Ένας στο πεζοδρόμιο, δύο σε μια λωρίδα για να μην κλείνει το κέντρο. Όταν κλείνει οποιοδήποτε δρόμος μηδενίζονται οι τζίροι και αυτό σημαίνει ότι κάποιες επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο. Σεβασμός στα δημοκρατικά δικαιώματα αλλά ρύθμιση για το καλό όλων. Ο ένας να σέβεται τον άλλον», αναφέρει ο ίδιος.

 Συμβούλιο Ευρώπης 

Πέραν των άλλων, σημειώνεται ότι το υπό ψήφιση πλαίσιο απέχει από το γράμμα και το πνεύμα της σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Ευρώπης.  Συγκεκριμένα, για το «δικαίωμα της συνάθροισης», για τις Ευρωπαϊκές χώρες, αναφέρονται τα εξής

  • Το δικαίωμα των ατόμων να συναθροίζονται με άλλους ανθρώπους, προκειμένου να ακουστεί συλλογικά η φωνή τους είναι θεμελιώδες για μια Δημοκρατία που λειτουργεί σωστά.
  • Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η νομολογία του Δικαστηρίου στο Στρασβούργο απαιτούν από τις κυβερνήσεις να θεσπίσουν τους κατάλληλους νόμους και διαδικασίες, προκειμένου να επιτρέψουν στους ανθρώπους να απολαμβάνουν αυτό το δικαίωμα.
  • Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει βοηθήσει στο παρελθόν ανθρώπους και οργανισμούς να κάνουν χρήση του δικαιώματός τους στη διαδήλωση και διαμαρτυρία, σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο».