Στο εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού αναφέρθηκε μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής πολιτικής της της υγείας στο London School of Economics και εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς, Ηλίας Μόσιαλος.

Όπως είπε αναμένονται εξελίξεις το δεύτερο 15ήμερο του Αυγούστου και ήδη γίνονται οι κλινικές δοκιμές στη γ’ φάση δηλαδή σε ηλικιωμένους και σε παιδιά.

«Το εμβόλιο δεν περιμένουμε να είναι 100% αποτελεσματικό. Αποτελεσματικό 100% είναι της πολιομυελίτιδας με την αναμνηστική του δόση, είναι 93% με 96% το εμβόλιο της ιλαράς, αυτό (του κορονοϊού) περιμένουμε ότι θα είναι περίπου 70 με 75%. Αλλά αν είναι έτσι, θα είναι πολύ καλύτερο από το εμβόλιο της γρίπης»

Ανέφερε ότι το εμβόλιο μπορεί να καλύπτει εκείνον που το έχει κάνει προκειμένου να αποφεύγει σοβαρές επιπλοκές της νόσου COVID-19 αλλά πιθανώς να μην περιορίζει τη διασπορά του ιού.

«Δηλαδή μπορεί να έχουμε το εμβόλιο και να προστατευόμαστε εμείς που το έχουμε κάνει, αλλά να συνεχίζουμε να μεταδίδουμε τη νόσο. Να περιμένουμε όμως το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ας ελπίζουμε ότι θα είναι θετικές (οι ανακοινώσεις) για να ξεκινήσει και η παραγωγή του εμβολίου τους επόμενους μήνες», ανέφερε ο καθηγητής.

Ακόμα αναφέρθηκε στην εξέλιξη της πανδημίας στις γειτονικές χώρες.

«Αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε την εξέλιξη της πανδημίας στις γειτονικές χώρες, αλλά και συνολικά στις χώρες από τις οποίες δεχόμαστε τουρίστες. Στην πλειοψηφία των χωρών της δυτικής Ευρώπης, η πανδημία είναι υπό έλεγχο, δηλαδή τα περιστατικά είναι πολύ λογόφερα από αυτά που είχαμε στα τέλη Μαρτίου και τον Απρίλιο και τον Μάιο. Ήταν αναμενόμενο να έχουμε αύξηση γιατί είναι άλλο να είσαι σε lockdown και άλλο να βγαίνεις έξω. Βέβαια σε ορισμένες περιοχές η κατάσταση έχει αρχίζει να ξεφεύγει. Επίσης η αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ των τουριστών ήταν κι αυτό αναμενόμενο γιατί κάνουμε συνεχή τεστ και γι' αυτό βρίσκουμε και περισσότερα κρούσματα».

Επίσης εξήγησε ότι αν κάναμε τόσα τεστ και στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών όπως γίνετε με όσους εισέρχονται από το εξωτερικό, πιθανότατα θα βρίσκαμε περισσότερα κρούσματα γιατί υπάρχουν και αρκετοί ασυμπτωματικοί και βρίσκουμε όσους εκδηλώνουν τη νόσο με λίγο πιο βαριά συμπτώματα τη νόσο απευθύνονται στις αρχές και κάνουνε το τεστ.

Ακόμα σχετικά με τα περιστατικά που εντοπίστηκαν σε τουρίστες εξήγησε ότι για να μην υπάρξει διασπορά της νόσου, αυτό εξαρτάται από «τη συμπεριφορά των τουριστών, αλλά και τη δική μας. Εφόσον τηρούμε τα μέτρα, δηλαδή κρατάμε τις φυσικές αποστάσεις, όπου μας συστήνει η πολιτεία, φοράμε τις μάσκες και πλένουμε συχνά τα χέρια μας, μειώνουμε την πιθανότητα διασποράς της νόσου γιατί η νόσος δεν έχει πολύ μεγάλη διασπορά στους εξωτερικούς χώρους εάν τηρούμε όλοι τα μέτρα.