Παράλληλα ο κ. Λαζανάς προειδοποίησε μιλώντας στον ΣΚΑΙ πως «αν συνεχίσουμε έτσι τον Αύγουστο θα έχουμε δεύτερο κύμα κορονοϊού. Δεν αποκλείονται τα τοπικά lockdowns στα νησιά. Αν δηλαδή σε ένα νησί αυξηθούν πάρα πολύ τα κρούσματα τι θα γίνει;».

Ο κ. Λαζανάς ζήτησε τη λήψη αυστηρότερων μέτρων και ζήτησε καθολικούς ελέγχους και «διαβατήρια υγείας» σε όλες τις πύλες εισόδου της Ελλάδος.

«Επειδή δεν μπορεί η χώρα να ζήσει χωρίς τουρίστες, θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα ώστε να είναι ακίνδυνοι. Το πρώτο θέμα για τους τουρίστες είναι ο έλεγχος στις πύλες εισόδου. Είναι θέμα κυβερνητικών αποφάσεων, αλλά οι λοιμωξιολόγοι θα επιθυμούσαμε να γίνεται καθολικός έλεγχος όχι μόνο στα χερσαία σύνορα, αλλά σε όλες τις πύλες εισόδου. Θα επιθυμούσαμε να υπήρχε ένα διαβατήριο υγείας. Με τους τουρίστες που έρχονται και μπορεί να είναι θετικοί και οι περισσότεροι από αυτούς είναι ασυμπτωματικοί, αλλά μεταδίδουν, πηγαίνουν σε κάποιο μέρος, δεν κάθονται το 24ωρο που απαιτείται μέσα, διασπείρουν ενδεχομένως στην κοινότητα και εκεί υπάρχει το πρώτο πρόβλημα με τα εισαγόμενα», ανέφερε ο κ. Λαζανάς.

Επίσης τόνισε πως είναι πρόβλημα το γεγονός ότι στην Ελλάδα τα κρούσματα του COVID-19 είναι διάσπαρτα.

Σύμφωνα με τον κ. Λαζανά τα πανηγύρια δεν πρέπει να επιτρέπονται και δεν έπρεπε να καταργηθεί η υποχρεωτικότητα στη χρήση μάσκας και η «απελευθέρωση» του αριθμού ατόμων στα τραπέζια.

«Εφόσον δεν έχουμε εμβόλια, φάρμακα, είναι αναγκαία η πρόληψη. Τήρηση των αποστάσεων στα 1,5-2 μέτρα», κατέληξε ο κ. Λαζανάς

50 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Πενήντα ακόμα κρούσματα κορονοϊού κατέγραψε ο ΕΟΔΥ το τελευταίο 24ωρο.

Τα 24 από αυτά, εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3672 (ημερήσια μεταβολή +1.4%), εκ των οποίων 54.6% άνδρες.

Έχουν καταγραφεί συνολικά 193 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 9 (66.7% άνδρες).