Οι  Νίκος Κούζηλος, Δημήτρης  Κουκούτσης, Ελένη Ζαρούλια και Μιχάλης Αρβανίτης πήραν εχθές προθεσμία από τον ανακριτή για να απολογηθούν τον Ιούνιο. Οι τέσσερις βουλευτές φέρονται να είναι οι επίσημοι εκφραστές των θέσεων της Χρυσής Αυγής όπως επίσης και τον παράνομων δράσεων της εγκληματικής οργάνωσης καθώς έδιναν οι ίδιοι εντολές και ενέκριναν επιθέσεις εις βάρος όσων είχαν στοχοποιηθεί από την Χρυσή Αυγή. Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι οι παραπάνω παράνομες δράσεις διευθύνονταν από τους τέσσερις βουλευτές σε συνεργασία και με άλλους ενώ γινόταν απευθείας αναφορές στον Νίκο Μιχαλολιάκο. Επίσης το κατηγορητήριο αναφέρει πως οι βουλευτές διακήρυσσαν αυτές τις αρχές «της οργάνωσης, με δημόσια ρητορική μίσους εναντίον του δημοκρατικού πολιτεύματος της χώρας και των θεσμών» αλλά και εναντίον ομάδων ή ατόμων, που στοχοποιούνται από τη “Χρυσή Αυγή” ως πολιτικοί ή φυλετικοί εχθροί της.

Βάσει των κατηγορητηρίων, η αρχή έγινε το 1987 όταν οι κατηγορούμενοι εντάχθηκαν στην οργάνωση που είχε χαρακτηριστικά παραστρατιωτικών ομάδων για την επιβολή των ναζιστικών και ρατσιστικών αρχών της και συνεχίζουν τη δράση τους και μετά την είσοδο τους στη Βουλή. Όπως αναφέρεται «αρχικά είχε τη μορφή κλειστής ολιγάριθμης ομάδας ιδεολογικής επιμορφώσεως εθνικοσοσιαλιστών (ναζιστών) με αρχηγό και επικεφαλής τον Νίκο Μιχαλολιάκο, μετεξελίχτηκε δε σε πολιτικό σχηματισμό υπό την επωνυμία “Λαϊκός Σύνδεσμος- Χρυσή Αυγή”, με την ίδια ως άνω ιδεολογική κατεύθυνση, κατά τα πρότυπα του γερμανικού εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος του Adolf Hitler, με κυρίαρχο πάντοτε τον “Αρχηγό” ».

Οι ανακρίτριες αναφέρουν ότι η οργάνωση χωρίζεται σε δύο τμήματα, το «πολιτικό» και το «επιχειρησιακό». Στις διακηρυσσόμενες αρχές του πρώτου  περιλαμβάνεται η εξόντωση των «εχθρών του Έθνους» που γι΄ αυτούς ήταν οι μετανάστες, οι ρομά και γενικά όσοι  δεν ανήκουν στην (Αρία) Λευκή Φυλή. Το δε «επιχειρησιακό», υπό την ίδια ηγεσία,λειτουργούσε με στρατιωτική δομή, με τα γνωστά τάγματα εφόδου τα οποία είχαν αναλάβει τις «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις». Στο κατηγορητήριο αναφέρονται συνολικά 68 κατηγορούμενοι ενώ η ανάκριση παραμένει ανοιχτή προς αναζήτηση κι άλλων άγνωστων  προσώπων  που ενδεχομένως έχουν εμπλοκή στην υπόθεση.