Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση η κα Γεροβασίλη, στο δημοσίευμα της εφημερίδας «εμπεριέχονταν συκοφαντικές, ψευδείς, δυσφημιστικες και σε κάθε περίπτωση παράνομες αναφορές» στο πρόσωπο της.

«Αν δεν υπάρξει επανόρθωση και ανάκληση του δημοσιεύματος θα προχωρήσει στα επόμενα βήματα όπως ο νόμος ορίζει», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Επίσης σε λίγη ώρα θα κατατεθεί μήνυση κατά των υπευθύνων της εφημερίδας καθώς και κατά παντός υπευθύνου.

«Καθημερινή» σε Γεροβασίλη: Δεν ανακαλούμε-Στραφείτε κατά του Ματθαιόπουλου

Δεν ανακαλεί η «Καθημερινή» το δημοσίευμα με τα ηχητικά ντοκουμέντα από συνομιλίες για τη φωτιά στο Μάτι, έπειτα από το εξώδικο που έστειλε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη.

Σε απάντησή της η εφημερίδα αναφέρει ότι «δεν υιοθετεί τη σχετική κατηγορία, την οποία μόνο η Δικαιοσύνη μπορεί να ελέγξει. Η κ. Γεροβασίλη μπορεί αν θέλει να στραφεί εναντίον του κ. Ματθαιόπουλου».

Η απάντηση της «Καθημερινής»:

Η «Κ» αποκάλυψε μία συνομιλία κατά την οποία ο πρώην Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος επικαλείται εντολή που έλαβε από την τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη.

Η «Κ» προφανώς δεν υιοθετεί τη σχετική κατηγορία, την οποία μόνο η Δικαιοσύνη μπορεί να ελέγξει. Η κ. Γεροβασίλη μπορεί αν θέλει να στραφεί εναντίον του κ. Ματθαιόπουλου.

Η «Κ» δεν πρόκειται να ανακαλέσει ή να αποσύρει το δημοσίευμα. Θεωρεί ότι επιτέλεσε το δημοσιογραφικό της καθήκον αποκαλύπτοντας μια συνομιλία τεράστιου δημοσίου συμφέροντος.

Το δημοσίευμα 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής ο Αξιωματικός της Πυροσβεστικής Δημήτρης Λιότσιος που ανέλαβε με εισαγγελική παραγγελία τη διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας, καταγγέλλει αφόρητες πιέσεις, ακόμα και απειλές, προκειμένου να σταματήσει την έρευνά του.

Το ηχητικό ντοκουμέντο εξασφάλισε ο ίδιος, ηχογραφώντας με το κινητό του τη συζήτηση που έκαναν όταν τον κάλεσε στο γραφείο ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Βασίλης Ματθαιόπουλος.

«Κλήθηκα σε ανώτατο επίπεδο και μου είπαν “ο κύριος Λιότσιος πρέπει να φτιάξει ένα πόρισμα για τη φωτιά και όχι μέσα από το πόρισμα να φαίνεται ποιος φταίει, εάν φταίει ο άλλος, ο άλλος, ο άλλος. Κάλεσέ τον και πες του τα”. Σε κάλεσα λοιπόν και στα είπα. Να ξυπνήσεις» λέει αρχικά ο Βασίλης Ματθαιόπουλος στον πυραγό Δημήτρη Λιότσιο αφήνοντας να εννοηθεί ότι είχε λάβει εντολές από την τότε πολιτική ηγεσία.

«Μου είπαν ότι ο κ. Λιότσιος καταφέρεται και κάνει κρίσεις ανωτέρων. Με ποιο δικαίωμα;» του επαναλαμβάνει ο Ματθαιόπουλος.

«Εγώ δε σε βάζω να μπλέξεις, πέντε πραγματάκια γράψε από την εμπειρία σου. Αν είναι ελλιπή τα στοιχεία, στ' α@@ σου. Δεν πρόκειται να σου πει ο εισαγγελέας τίποτα. Αυτά είχα, αυτά έβαλα, αυτά βρήκα» συνεχίζει.

Τον παροτρύνει μάλιστα να μιλήσει γενικά για αίτια φωτιάς και να μην αναφέρει τις ευθύνες: «Πέντε πραγματάκια: Άνεμοι, καύσιμη ύλη, μίξη πεύκων με σπίτια, δόμηση αναρχική, αυθαίρετη» του λέει χαρακτηριστικά.

«Καλύτερα να ήσουν στη φωτιά παρά με αυτή την υπόθεση που έχεις αναλάβει. Στη φωτιά δεν θα σου ρίχνανε καμία κατηγορία» λέει ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής.

Ο -τότε αρχηγός- του Πυροσβεστικού Σώματος ακούγεται να ζητάει απο τον αξιωματικό που έχει αναλάβει την πραγματογνωμοσύνη να θάψει στοιχεία απο την έρευνα.

  • Αρχηγός: Ξέρει ο εισαγγελέας ποια χαρτια έχουν ζητήσει;
  • Αξιωματικός: Τα περισσότερα έχουν κοινοποιηθεί κι εκεί.
  • Αρχηγός: Κοίτα ποια έχουν, ποια δεν έχουν και θαψ’ τα. Με ηρεμία, δε χρειάζεται πανικός.