Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, λοιμωξιολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Σύψας, αναφέρθηκε για την ανησυχία που επικρατεί εξαιτίας των διψήφιων κρουσμάτων, ειδικότερα στ' αστικά κέντρα.

«Η επιδημία μας πιέζει πλέον και από τα εισαγόμενα κρούσματα αλλά και από τα ενδογενή κρούσματα στην Αθήνα. Είναι μία πηγή μεγάλης ανησυχίας και πολύ φοβάμαι ότι βλέπουμε τα αποτελέσματα των συνωστισμών και της χαλάρωσης που παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες δύο εβδομάδες», ανέφερε αρχικά το μέλος της Επιτροπής για τον κορονοϊό.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε στο σημείο, όπου έχουμε καθημερινά κρούσματα, έχουμε καθημερινά διψήφιο αριθμό κρουσμάτων στην Αθήνα, και αρκετά στην Θεσσαλονίκη, κι αυτό είναι ένα σημείο όπου μπορεί να εκτραπεί ανά πάσα στιγμή στο πολύ χειρότερο», προσέθεσε ο Νίκος Σύψας.

Στο Βελιγράδι ξύπνησαν μία μέρα και είχαν 200 κρούσματα

«Στο Βελιγράδι ξύπνησαν μια ημέρα και βρέθηκαν με 100 και 200 κρούσματα, ενώ μέχρι τότε είχαν πολύ λίγα κρούσματα. Επομένως είναι απολύτως απαραίτητο αυτή τη στιγμή που έχουμε αυτή την άνοδο στα μεγάλα αστικά κέντρα, τα οποία είναι εστίες υπερπληθυσμού κι έχουμε ένα εκρηκτικό μείγμα, είναι μία σωστή στιγμή να κάνουμε το σωστό όσον άφορα τις αποστάσεις και ακολούθως τα χέρια και η μάσκα».

Ακόμα αναφέρθηκε στη χρήση μάσκας και στην επέκταση του μέτρου της χρήσης σε περισσότερους κλειστούς χώρους.

«Η μάσκα είναι ένα συμπληρωματικό μέτρο, το κύριο μέτρο παραμένει η απόσταση, πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις. Από εκεί και πέρα η μάσκα μας βοηθάει όταν δεν μπορούμε να κρατήσουμε τις αποστάσεις. Επομένως εάν έχουμε χαλάρωση συγχρωτισμό και συνωστισμό ούτε η μάσκα θα μας βοηθήσει. Είναι απολύτως απαραίτητο να μην χαλαρώνουμε και από εκεί και πέρα ν' ακολουθούμε τις νέες οδηγίες που αφορά τη μάσκα στους κλειστούς χώρους. Γι'  αυτόέ παραταθεί η απαγόρευση στα πανηγύρια για τον Αύγουστο για να μην έχουμε συνωστισμούς».

«Δεν μπορεί η πολιτεία είτε εμείς να επιβάλουμε στον κάθε πολίτη να τηρεί τους κανόνες, πρέπει ο κάθε πολίτης να τους τηρεί, πρέπει οι καταστηματάρχες, οι επαγγελματίες και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά να τηρεί τις αποστάσεις, αλλιώτικα θα μπλέξουμε μέχρι το καλοκαίρι. Τώρα θέλουμε να βγάλουμε το καλοκαίρι χωρίς να έχει συμβεί κάποιο ατύχημα, και ήδη τα στοιχεία είναι ανησυχητικά γιατί τα κρούσματα αρχίζουν και συσσωρεύονται», προσέθεσε.

Για το πίσω-μπρος αναφορικά με τη χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους εξήγησε: «Έχει τη λογική ότι ακολουθούμε τις επιδημιολογικές τάσεις, όταν έχουμε αύξηση των κρουσμάτων αλλάζουν και οι οδηγίες. Επομένως ίσως να βιαστήκαμε λιγάκι να άρουμε το μέτρο για τις μάσκες στα μεγάλα εμπορικά κέντρα, τώρα όμως είναι πλέον απαραίτητες με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη».

Τέλη Αυγούστου οι αποφάσεις για τα σχολεία

«Είναι ακόμα νωρίς και οι αποφάσεις θα ληφθούν με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα στο τέλος του Αυγούστου. Με τα τωρινά δεδομένα η επιλογή είναι τα παιδιά να πάνε στο σχολείο, φορώντας μάσκα», διευκρινίζοντας ότι το μέτρο θα αφορά όλα τα παιδιά από το δημοτικό και πάνω καθώς και τους δασκάλους, τονίζοντας όμως ότι οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν στο τέλος Αυγούστου.

Διαβάστε ακόμα:

Κορονοϊός – Μόσιαλος: Χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους χωρίς εξαίρεση

Κορονοϊός: Υποχρεωτική η μάσκα από την Τετάρτη σε τράπεζες, ΔΕΚΟ και καταστήματα τροφίμων - Ανακοινώσεις Χαρδαλιά (vid)