Με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη το Οικουμενικό Πατριαρχείο έκανε γνωστό ότι η λειτουργία στην Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο θα τελεστεί κανονικά.

Είχε προηγηθεί αρχικά η δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα εγκαίνια της μονής μετά το τέλος των εργασιών αναστήλωσης ότι «στις 15 Αυγούστου οι Ορθόδοξοι θα μπορέσουν να παρευρεθούν στη λειτουργία στην Παναγία Σουμελά, η ο ποία είχε ανασταλεί εξαιτίας των εργασιών αναστήλωσης».

Στη συνέχεια το Οικουμενικό Πατριαρχείο έβγαλε ανακοίνωση με την οποία διέψευσε τον Τούρκο πρόεδρο, αναφέροντας οι τουρκικές αρχές δεν έδωσαν άδεια για την τέλεση της λειτουργίας εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Ωστόσο μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο φαίνεται ότι βρέθηκε λύση και η λειτουργία θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Ακόμα ο Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για τα «συστηματικά ανακαινιστικά έργα».

Τη Λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία Σουμελά θα τελέσουν οι μητροπολίτες Καλλιουπόλεως και Μαδύτου, Στέφανος, Σηλυβρίας, Μάξιμος και Ζάμπιας, Ιωάννης, Ιεράρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Πατριαρχείου

«Ευχαρίστως ανακοινούται ότι κατόπιν νεωτέρου εγγράφου της Νομαρχίας Τραπεζούντος, αλλά και σχετικής ανακοινώσεως του Εξοχωτάτου κυρίου Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, επετράπη η τέλεσις της Θείας Λειτουργίας εν τη Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά κατά την εορτήν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Την πανηγυρικήν αυτήν Λειτουργίαν θα τελέσουν κατά την μεγάλην Θεομητορικήν εορτήν οι Σεβ. Μητροπολίται Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος, Σηλυβρίας κ. Μάξιμος και Ζάμπιας κ. Ιωάννης, Ιεράρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος την 28ην τ. μ. επεκοινώνησε τηλεφωνικώς προς τον Εξοχώτατον Πρόεδρον κ. Recep Tayyip Erdoğan και τον ηυχαρίστησε διά τα γενόμενα εν τη ως άνω ιστορική Μονή συστηματικά ανακαινιστικά έργα και, επί τη ευκαιρία, διεβίβασεν εις αυτόν τας ευχάς και τα συγχαρητήρια του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της περί αυτό ενταύθα Ομογενείας διά την επί θύραις εορτήν των θυσιών (Kurban Bayramı)».

Διαβάστε ακόμα:

Τουρκία: Ο Ερντογάν «φιμώνει» με νόμο τα social media για τα... μάτια της κόρης του

Η τουρκική προεδρία δημοσίευσε βίντεο για την Κωνσταντινούπολη με ελληνικούς υποτίτλους