Ο 60χρονος εποχικός μάγειρας υποστηρίζει ότι εργαζόταν αδιάκοπα χωρίς ρεπό, για πάνω από οκτώ ώρες την ημέρα, χωρίς διάλειμμα για φαγητό, έχοντας ως συνέπεια να πάθει υπερκόπωση και να λιποθυμήσει. Αφού νοσηλεύτηκε για μία ημέρα πήρε χαρτί αναρρωτικής άδειας και το έδωσε στον εργοδότη όπου και του ανακοίνωσε ότι τον απολύει, σύμφωνα με το neakriti.gr.

Ο μάγειρας έκανε καταγγελία στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κρήτης ενώ ο πρόεδρος, Νίκος Κοκολάκης, δηλώνει πως θα φτάσει «στα άκρα» για να αποζημιωθεί ο μάγειρας. Ήδη έχει γίνει η σχετική προσφυγή και στην Επιθεώρηση Εργασίας.

«Είναι πολύ αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα στον χώρο των ξενοδοχείων. Έτσι, για κάθε πόστο χρειάζονται περισσότεροι εργαζόμενοι από αυτούς που σήμερα εργάζονται. Για τον λόγο αυτό έχουμε τα φαινόμενα αυτά, να εργάζονται εξαντλητικά λιγότεροι εργαζόμενοι για να βγάλουν σε πέρας τη δουλειά που έχουν αναλάβει», υποστηρίζει ο κ. Κοκολάκης.

Ο μάγειρας «ήρθε στο σωματείο μας εργαζόμενος μάγειρας από ξενοδοχείο του νομού Ηρακλείου, που τον παραπέμψαμε στην Επιθεώρηση Εργασίας, όπου πρόκειται να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση για εργατική διαφορά. Του είχαν κάνει μία σύμβαση σε εποχικό ξενοδοχείο αορίστου χρόνου, που αυτό απαγορεύεται, αφού η σύμβαση πρέπει να είναι ορισμένου χρόνου. Και για μας τους ξενοδοχοϋπαλλήλους η ορισμένου χρόνου σύμβαση λήγει όταν τελειώσει και η τουριστική περίοδος. Δούλευε πάνω από 8 ώρες καθημερινά. Ο άνθρωπος ζητούσε, επειδή είναι καπνιστής, να του επιτρέψουν καθημερινά να βγαίνει έξω για ένα τσιγάρο στη διάρκεια της δουλειάς. Και δεν του το επέτρεπαν. Για φαγητό ούτε λόγος. Και στο τριήμερο από την περασμένη Παρασκευή μέχρι την Κυριακή συνέβη το εξής περιστατικό: Ο άνθρωπος από υπερκόπωση λιποθύμησε την ώρα της εργασίας του. Τον μετέφεραν στο ΠΑΓΝΗ - έχουμε και χαρτί από γιατρό. Και δεν προλαβαίνει να γυρίσει στη δουλειά, ενώ βρισκόταν σε αναρρωτική με χαρτί γιατρού, του ανακοινώνουν ότι τον απολύουν», σύμφωνα με τον κ. Κοκολάκη.

«Αυτός ο άνθρωπος, χωρισμένος και πατέρας ενός παιδιού, που μένει εκτός Ηρακλείου, δεν είχε χρήματα ούτε για τα εισιτήρια προκειμένου να έρθει στο Ηράκλειο και να μας φέρει τα έγγραφα που του ζητήσαμε. Δεν έχει ούτε ψωμί να φάει. Βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Πολλοί δεν έχουν πάρει ακόμη ούτε τα 534 ευρώ που προβλεπόταν να πάρουμε για τον Ιούνιο. Ο άνθρωπος αυτός είναι σε απελπιστική κατάσταση. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να λάβει όλες τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις. Και θα ζητήσουμε αποζημιώσεις μέχρι και τη λήξη της τουριστικής σεζόν. Θα το πάμε στα άκρα», ανέφερε.

«Δεν μπορούμε να αρρωστήσουμε»

«Εκεί έχουμε φτάσει. Δεν μπορούμε ούτε να αρρωστήσουμε. Είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα πολύ αυστηρά και έτσι πρέπει να είναι, ούτως ώστε να προσέχουμε την υγεία μας. Αλλά χρειάζονται περισσότερα άτομα για να ανταπεξέλθουν στην εργασία. Έχουμε όμως εκμετάλλευση των εργαζομένων και εντατικοποίηση της δουλειάς. Δεν προσέχουν ούτε τους παλιούς εργαζόμενους που εργάζονται στα ξενοδοχεία και έχουν βάλει “πλάτη” όλα αυτά τα χρόνια. Μιλάμε λοιπόν για μια τραγική κατάσταση, που συμβαίνει σε ένα μεγάλο ποσοστό ξενοδοχείων του νομού Ηρακλείου», λέει ο κ. Κοκολάκης.

Διαβάστε Ακόμα 

Νιγηρία: Τζιχαντιστές εκτέλεσαν πέντε εργαζόμενους ΜΚΟ

15.000 voucher σε εργαζόμενες μητέρες στο Δημόσιο για βρεφονηπιακούς σταθμούς