Με ανάρτησή του στο Facebook, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics και εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορονοϊό, Ηλίας Μόσιαλος, τονίζει ότι δεν χρειάζεται πανικός μετά την άνοδο των κρουσμάτων, όπου σήμερα, Σάββατο, 1η Αυγούστου, ξεπέρασαν τα 100 για πρώτη φορά μετά τις 21 Απριλίου.

Ο κύριος Μόσιαλος υποστήριζει ότι η αύξηση ήταν αναμενόμενη εξαιτίας της χαλαρότητας που επικράτησε μετά την άρση του lockdown, αλλά και στον μεγαλύτερο αριθμό τεστ που διενεργούνται.

Παράλληλα όμως τόνισε ότι αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει χαμηλός, γεγονός που δείχνει «ότι οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες προσέχουν».

Όμως τονίζει για ακόμα μία φορά τη σημασία της χρήσης μάσκας με τοn σωστό τρόπο, και αναφέρει ότι χρειάζεται συστηματική προσπάθεια εφαρμογής των μέτρων από όλους, καθώς κάτι τέτοιο «θα μειώσει σημαντικά τη διασπορά του ιού και θα προστατεύσει την υγεία μας και την οικονομία μας», αφού η χώρα δεν αντέχει δεύτερο lockdown.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου:

«110 νέα κρούσματα σήμερα. 9 μόνο στις πύλες εισόδου της χώρας. Ήταν αναμενόμενο όμως με τόση χαλαρότητα που επικράτησε μετά την αποκλιμάκωση των μέτρων και γιατί πλέον γίνονται περισσότερα τεστ. Τα καλά νέα είναι ο πολύ μικρός αριθμός όσων νοσηλευονται στις ΜΕΘ. Φαίνεται ότι οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες προσέχουν. Αν όμως ο αριθμός των κρουσμάτων αυξηθεί πολύ περισσότερο θα είναι πιο εύκολη και η διασπορά στις ευάλωτες ομάδες.

Δεν σταμάτησα να τονίζω τη σημασία της τήρησης των μέτρων αποφυγής της διασποράς του ιού. Ιδιαίτερα μετά την αποκλιμάκωση των μέτρων όταν πολλοί θεώρησαν ότι ξεμπερδέψαμε με τον ιό. Τόνισα τη σημασία της χρήσης μάσκας με σωστό τρόπο (όχι στο πηγούνι οπως συνηθίζουν διάφοροι). Και ενημέρωνα συστηματικά για τις δυσμενείς υγειονομικές και ιατρικές επιπτώσεις, παρότι είχαμε μικρό αριθμό κρουσμάτων. Ο ιός δεν εξαφανίστηκε και οι επιπτώσεις του είναι ακόμη σημαντικές σε πολλές χώρες (ΗΠΑ, Βραζιλία, Ινδία).

Δεν χρειάζεται πανικός αλλά συστηματική προσπάθεια εφαρμογής των μέτρων από όλους (και κυρίως από τα δημόσια πρόσωπα) και πάντα με οριζόντιο τρόπο και χωρίς εξαιρέσεις.

Η εφαρμογή των μέτρων θα μειώσει σημαντικά τη διασπορά του ιού και θα προστατεύσει την υγεία μας και την οικονομία μας. Δεν αντέχουμε δεύτερο lockdown και μπορούμε εύκολα να το αποτρέψουμε με τη συστηματική προσπάθεια πολιτείας και πολιτών».

Διαβάστε ακόμα:

Κορονοϊός: Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ για τη χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Καβάλα: Ξεκίνησε διαγνωστικά τεστ και την ιχνηλάτηση των επαφών των 24 κρουσμάτων ο ΕΟΔΥ