Συγκριμένα μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρήθηκε σήμερα, Σάββατο ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, επεσήμανε ότι είμαστε ένα βήμα πριν το δεύτερο κύμα της επιδημίας.

 «Βρισκόμαστε σε αυτό που λέμε “κόκκινο συναγερμό”. Είμαστε ένα βήμα πριν ονομάσουμε την κατάσταση επίσημα σαν δεύτερο κύμα επιδημίας στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή είναι η ώρα για μεγάλη συναίνεση. Πρέπει οι πάντες, όλοι οι πολίτες να καταλάβουν ότι είμαστε σε μία επικίνδυνη κατάσταση και δεν επιτρέπεται χαλάρωση, συνωστισμοί και δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να νομίζουμε ότι το πρόβλημα τελείωσε. Αυτή τη στιγμή είναι σαν να πατάμε σ’ έναν λεπτό πάγο, ο οποίος μπορεί ανά πάσα στιγμή να σπάσει».

Σε ερώτηση ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά ενός δεύτερου κύματος, ο καθηγητής εξήγησε:

«Το δεύτερο κύμα της πανδημίας για να καταλάβει και ο κόσμος, θα είναι ότι συνέβαινε τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο. Να έχουμε δηλαδή δεκάδες κρούσματα καθημερινά, εισαγωγές σε νοσοκομεία, διασωληνομένους ασθενείς και ένα σύστημα υγείας το οποίο θα πιέζεται. Δεν είμαστε ακόμα εκεί γιατί οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι διασωληνώσεις παρόλο που έχουν αυξητική τάση, παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Παρ’ όλ’ αυτά πρέπει να κάνουμε τώρα κάτι για να μην φτάσουμε σ’ αυτό το επίπεδο μέσα στον Αύγουστο».

«Στις αρχές Ιουλίου είχαμε πει ν’ αποφεύγονται η χαλαρότητα και οι συνωστισμοί γιατί θα δούμε τα αποτελέσματα στο τέλος του μήνα, κάτι το οποίο είδαμε. Δεν πρέπει να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση γιατί ο Αύγουστος θα είναι πολύ πιο δύσκολος εάν συνεχιστεί η χαλαρότητα», προσέθεσε ο κύριος Σύψας.

Σχετικά με τις περιπτώσεις τοπικής εξάπλωσης του ιού, ο Νίκος Σύψας ανέφερε:

«Έχουμε τις τοπικές ροές, όπως στον γάμο στη Θεσσαλονίκη, στο εργοστάσιο στην Καβάλα, αλλά και σε άλλα σημεία της Ελλάδος. Αυτό δείχνει πόσο μεγάλη σημασία έχει στους κλειστούς χώρους πρώτον να κρατάμε τις αποστάσεις και δεύτερον να φοράμε μάσκα. Ο ιός διασπείρεται ταχύτατα. Εάν σ’ έναν γάμο ή σε μία άλλη κοινωνική εκδήλωση δεν τηρηθούν οι κανόνες της αποστάσεως και της μάσκας, θα έχουμε διασπορά».

«Δεν είναι σωστό η πολιτεία ν’ αναγκάζεται να παίρνει μέτρα και να κλείνει επιχειρήσεις και κομμάτια της οικονομικής ζωής για τον απλούστατο λόγο ότι εμείς δεν μπορούμε να κρατήσουμε τις αποστάσεις και δεν μπορούμε να καταλάβουμε ότι το φετινό καλοκαίρι είναι λίγο διαφορετικό από το προηγούμενο».

«Είμαι ικανοποιημένος από την επέκταση του μέτρου της χρήσης μάσκας στους κλειστούς χώρους. Αλλά το βασικό είναι ότι τα μέτρα πρέπει να τηρούνται, δεν πρέπει απλώς ν’ ανακοινώνονται. Πρέπει όλοι μας ν’ αντιληφθούμε ότι πρέπει να τα τηρούμε και ιδιαίτερα το μέτρο της απόστασης. Εάν δεν τηρούμε το μέτρο της απόστασης, δυστυχώς θα έχουμε προβλήματα. Επιπλέον όταν μπαίνουμε σε κλειστούς χώρους, πρέπει να φοράμε τη μάσκα. Ο ιός έχει διασπαρεί αρκετά στην κοινότητα. Δεν μπορούμε να μπαίνουμε σε κανέναν κλειστό χώρο χωρίς μάσκα», δήλωσε αναφορικά με την επέκταση του μέτρου για χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους.

«Η μάσκα είναι συμπληρωματικό στοιχείο της απόστασης. Επομένως εάν και όταν δεν μπορούμε να κρατήσουμε την απόσταση, φοράμε τη μάσκα. Αν σήμερα προσπαθήσουμε όλοι οι Έλληνες και κρατάμε τις αποστάσεις και φοράμε τη μάσκα όπως πρέπει να τη φορέσουμε, θα αναστραφεί ταχύτατα αυτή η άνοδος της επιδημίας. Θα έχουμε ένα πολύ καλό Αύγουστο. Δεν είναι αργά. Εάν τώρα κάνουμε το σωστό, η κατάσταση θα βελτιωθεί ταχύτατα».

Τέλος, όπως είπε η κυβέρνηση έχει βάλει ήδη στο «τραπέζι» τα πιο αυστηρά μέτρα. «Δε θέλω ούτε να τα συζητήσω. Δεν είναι σωστό μέσα στον Αύγουστο να λάβουμε μέτρα που θα έχουν πολύ κακό αντίκτυπο στην οικονομική ζωή  της Ελλάδας.» 

Τα μέτρα θα ληφθούν αν συνεχιστεί η καθημερινή μεγάλη αύξηση κρουσμάτων, με αυξητική τάση, αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, αύξηση των διασωληνώσεων και αύξηση των θανάτων και τέλος η αυξητική τάση της καμπύλης της επιδημίας. Για το ενδεχόμενο που συμβεί κάτι τέτοιο, ο κύριος Σύψας έκανε λόγο για «πολύ δραστικά μέτρα», τα οποία περιλαμβάνουν τοπικά lockdown και «λουκέτων» σε καταστήματα. Κλείσιμο νυχτερινών μαγαζιών μετά τις 10 το βράδυ κτλ. Όπως εκτιμά όμως ο καθηγητής, δεν θα χρειαστεί να ληφθούν, εφόσον όλοι κατανοήσουμε ότι ο ιός είναι εδώ και μπορεί να επιστρέψει άμεσα.

Ακόμα δήλωσε ότι η αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι ένα πάρα πολύ ανησυχητικό φαινόμενο. Ωστόσο επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή παρατηρείται αύξηση της διασποράς στους νέους ανθρώπους, αλλά με των διασωλήσεων αυτό θα σημαίνει ότι η διασπορά αρχίζει και ακουμπά και ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους. Οπότε κάτι τέτοιο σημαίνει ότι ο ιός διασπείρεται σε όλη την κοινωνία, πράγμα το οποίο είναι πολύ επικίνδυνο. Και προσέθεσε ότι το ότι δεν υπάρχει ένα τέτοιο σενάριο είναι καλό γιατί δείχνει ότι οι ευπαθείς ομάδες, προστατεύουν τον εαυτό τους. Όμως αν συνεχιστεί η διασπορά ανάμεσα στους νέους ανθρώπους, αργά ή γρήγορα θα φτάσει και στις ευπαθείς ομάδες.

Σχετικά με τα ορφανά κρούσματα, ανέφερε ότι σημαίνει ότι έχει διασπαρεί στην κοινότητα και μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε. «Είναι ένα ιδιαίτερο ανησυχητικό σενάριο», κατέληξε ο κύριος Σύψας.

Διαβάστε ακόμα:

Μόσιαλος για την έξαρση των κρουσμάτων: Δεν χρειάζεται πανικός – Πρέπει όλοι να τηρήσουν τα μέτρα

Κορονοϊός: Όλα τα μέτρα στο τραπέζι μετά την έξαρση των κρουσμάτων – Εξετάζεται η επαναφορά του SMS (vids)