Όπως ανέφερε στο Reader.gr, ο κ. Κουτρουμάνης, 900.000 συνταξιούχοι θα ωφεληθούν εν μέρει, ωστόσο οι υπόλοιποι, ιδίως οι χαμηλοσυνταξιούχοι, θα ζημιωθούν, καθώς περίμεναν επιστροφή των περικοπών που είχαν υποστεί, καθώς και των δώρων των προηγούμενων ετών.

Συνεπώς, κατά τον κ. Κουτρουμάνη, το πλαίσιο των διεκδικήσεων παραμένει ανοιχτό. 

O Γιώργος Κουτρουμάνης
Ο Γιώργος Κουτρουμάνης 

Οι δικαιούχοι των αναδρομικών - Ποιους αφορά 

ΟΙ δικαιούχοι που εισέπρατταν σύνταξη μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012 ή και τα επόμενα χρόνια πάνω από 1.000 ευρώ, ανήκουν στους συνταξιούχους που θα λάβουν θα αναδρομικά.

Αυτά αφορούν όλες τις κατηγορίες των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα και τους δημόσιους υπαλλήλους και τους ένστολους και το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει ρύθμιση.

«Σ αυτούς είχαν γίνει οι μεγαλύτερες περικοπές. Αυτοί θα πάρουν εφάπαξ το ποσό που αντιστοιχεί στις περικοπές, όχι όμως τα δώρα, όχι τις περικοπές που έχουν γίνει στα επικουρικά», σημειώνει στο Reader.gr, ο κ. Κουτρουμάνης.

Συγκεκριμένα, 900.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι είναι στην κατηγορία των 1.000 και άνω ευρώ - άθροισμα κύριας και επικουρικής - και θα έχουν την επιστροφή των περικοπών που τους έγιναν, στο παρελθόν.

Παραδείγματος χάριν, σε ένα δικαιούχο που λάμβανε 1.200 ευρώ μηνιαίως και του έγινε περικοπή της τάξεως των 60 ευρώ το μήνα, το κράτος θα του καταβάλει το ποσό των 660 ευρώ, το οποίο ισούται για 11 μήνες.

Σημειώνεται πως αν οι δικαιούχοι έπαιρναν και τα δώρα, το άθροισμα θα ήταν συν 800 ευρώ.

Οι χαμένοι της υπόθεσης

Πάνω από 1,5 εκατ. συνταξιούχοι, που έχουν χαμηλότερες συντάξεις, δεν θα λάβουν τα αναδρομικά

Οι πολίτες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εργασίας, περίμεναν να πάρουν την επιστροφή των δώρων και των επικουρικών που είχαν υποστεί περικοπές. 

«Αυτοί προφανώς δεν θα πάρουν τίποτα, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Δεν ξέρω αν ανακοινωθεί κάτι καινούργιο από την κυβέρνηση για τον επόμενο χρόνο. Επομένως, παραμένει ανοιχτό το θεμα των διεκδικήσεων» σχολιάζει. 

Ο ίδιος κλείνει, αναφέροντας ότι ακόμα και οι δικαιούχοι των αναδρομικών περίμεναν μια καλύτερη αντιμετώπιση με, τουλάχιστον μια προκαταβολή, από τα τις περικοπές που έχουν γίνει στα δώρα.

«Αυτό δεν το έχουν, οπότε είναι κάτι αρνητικό».

Διαβάστε ακόμα: 

Απόφαση ΣτΕ: Αναδρομικά 11 μηνών μόνο για... λίγους

Τσίπρας για τα αναδρομικά: Οι συνταξιούχοι δικαιούνται 3,9 δισ. και η κυβέρνηση δίνει 1,4 – Εγινε κούρεμα 60%