Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, μίλησε ο καθηγητής Γενετικής Πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης και αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις ενόψει του δεκαπενταύγουστου τονίζοντας, ότι κάποιες εξ αυτών, θα πρέπει να γίνουν με διαφορετικό τρόπο, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Θείας Κοινωνίας.

«Έχω εκφράσει πολύ συγκεκριμένες απόψεις γύρω από τα θέματα που αφορούν σε οργανωμένες εκδηλώσεις, όποιας μορφής και αν είναι, μεταξύ αυτών και το θρησκευτικό. Κατά τη γνώμη μου, ορισμένες θρησκευτικές εκδηλώσεις πρέπει ν' αναβληθούν».

«Οι λιτανείες, να μην υπάρχει τόσο μεγάλη συγκέντρωση στις εκκλησίες. Και όπως έχω πει και παλαιότερα και έχω ακούσει και κριτική. Πιστεύω ότι η Θεία Κοινωνία είναι ένα πρόβλημα. Η Θεία Κοινωνία που ξέρουμε ότι μεταδίδεται ο ιός με το σάλιο, είναι ένα πρόβλημα… Είναι κάτι το οποίο δεν το συζητάμε, διότι υπάρχει μια ένταση σε αυτό το θέμα, αλλά νομίζω ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο έπρεπε να λυθεί. Και ιδιαίτερα στην περίοδο αυτή που ξέρουμε ότι η θρησκευτική δραστηριότητα θα είναι πολύ πιο έντονη. Μπορεί να μην το δούμε άμεσα, αλλά πιστεύω ότι θα δούμε μία έξαρση κρουσμάτων λίγο μετά από αυτές τις δραστηριότητες».

«Δεν μπορώ να ξέρω πώς λειτουργεί κάθε εκκλησία. Όπως ζητάμε πολύ συγκεκρίμενα μέτρα από τις επιχειρήσεις και τους βάζουμε πρόστιμα, θα έπρεπε το ίδιο να ζητήσουμε από οποιεσδήποτε άλλες δομές, όπως οι Εκκλησίες, να οργανώσουν τις δραστηριότητές τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να πάρουν και την ευθύνη του να μην υπάρχει συνωστισμός ή γενικότρα δραστηριότητες που θα οδηγήσουν σε μετάδοση του ιού. Είναι ευθύνη της κάθε δομής».

Ακόμα μίλησε για το πλήθος κρουσμάτων στα αστικά κέντρα λέγοντας ότι το «άνοιγμα» της χώρας και ο τουρισμός, δεν είναι άμοιροι ευθυνών.

«Δεν συμφωνώ απόλυτα ότι δεν είναι από τον τουρισμό και ότι ο τουρισμός δεν έχει συμμετοχή. Οι περισσότεροι τουρίστες, οι οποίοι έρχονται από το εξωτερικό, έρχονται για μία εβδομάδα, μπαίνουν εάν τυχόν είναι κρούσματα που δεν τα πιάνουν στα σύνορα, έρχονται στην Ελλάδα, εάν είναι ασυμπτωματικοί εμφανίζουν ελαφρά συμπτώματα, πιθανότατα δεν το λένε και φεύγουν, μετά γίνεται κάποια μετάδοση]

«Αυτό που πιστεύω εγώ ότι γίνεται ακριβώς δεν είναι μία μετάδοση στα αστικά κέντρα μόνο επειδή είναι περισσότερος ο πληθυσμός, αλλά όταν ουσιαστικά ανακατεύεται ο πληθυσμός από τις μετακινήσεις και γυρίζει στον φυσικό του χώρο που είναι τα αστικά κέντρα, προφανώς οι περισσότεροι άνθρωποι που θα είναι κρούσματα, θα είναι από εκεί που είναι και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Επομένως εγώ πιστεύω ότι συμμετέχει ο τουρισμός, απλά δεν το βλέπουμε τόσο άμεσα γιατί ο τουρίστας δεν κάθεται πολύ καιρό».

«Για τις μάσκες το έχω πει και εγώ και πολλοί άλλοι, θα έπρεπε να τις φοράμε πολύ πριν, αλλά θέλω να τονίσω ότι δεν μπορούμε να μπούμε στη διαδικασία να εφαρμόσει η κυβέρνηση αυστηρά μέτρα και να βάζει πρόστιμα, αυτό δεν είναι βιώσιμο, είναι αναγκαστικό, αλλά δεν είναι βιώσιμο. Πρέπει να είναι συμπεριφορά των πολιτών σταθερή, να είναι αυτή που ακολουθεί τις συστάσεις και αυτό να το ακολουθήσουμε για καιρό», δήλωσε για το ζήτημα της χρήσης μάσκας ο κύριος Δερμιτζάκης.

«Ας πούμε ότι φοράμε μάσκα, παίρνουμε κάποια μέτρα και πέφτουμε από τα 77 (κρούσματα) στα 15. Τι θα γίνει; Θα χαλαρώσουμε πάλι; Είναι λάθος. Θα πρέπει να κρατήσουμε τις μάσκες και τις συμπεριφορές γιατί να μην ξανανέβουν, διότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι μόνο για το καλοκαίρι, είναι και για το φθινόπωρο»

Τέλος δήλωσε απογοητευμένος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Δυστυχώς εγώ και πολλοί άλλοι είμαστε απογοητευμένοι από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, διότι συνεχώς παρουσιάζει απόψεις, οι οποίες δεν ξέρω από που προέρχονται. Κανένας δεν είπε ότι θα βρεθεί κάποιο φάρμακο που θεραπευτούμε όλοι και θα εξαφανιστεί ο ιός. Όλοι έχουμε πει με βάση και τα μοντέλα που ξέρουμε από άλλους ιούς ότι αυτός ο ιός θα μείνει μαζί μας πολλά χρόνια. Αυτό όμως που έχουμε πει είναι ότι θα έχουμε τα όπλα να τον αντιμετωπίσουμε και στις σοβαρές καταστάσεις με κάποια φάρμακα και με εμβόλιο ώστε να μειώσουμε τον αριθμό των ατόμων τα οποία προσβάλλονται. Τώρα αν ψλαχνουμε πανάκεια, δεν υπάρχει πανάκεια σε τίποτα. Αλλά η λογική του να βγαίνει ο ΠΟΥ και να κάνει τέτοιες δηλώσεις… Εγώ προσωπικά είμαι απογοητευμένος. Δεν καταλαβαίνω τη λογική. Νομίζω ότι μερικές φορές μιλάνε ‘’στο κενό’’, σε κάποιους πολύ εξειδικευμένους επιστήμονες. Ενώ το κοινό παρακολουθεί, είναι επικίνδυνες αυτές οι δηλώσεις».

«Υπάρχουν όπλα τα οποία έρχονται. Τώρα το πότε είναι μια λεπτομέρεια τελικά», δήλωσε σχετικά με τα φάρμακα και τα εμβόλια για την αντιμετώπιση του ιού.

Διαβάστε ακόμα:

Κορονοϊός: 77 νέα κρούσματα και δύο νέοι θάνατοι στην Ελλάδα - Τα 28 στην Αττική

Κορονοϊός: Τι αλλάζει από την Τρίτη στις τράπεζες - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε