Ερωτηθείς για τα μέτρα που ελήφθησαν στον Πόρο, ο  καθηγητής δήλωσε ότι «είναι πιθανόν να χρειαστεί να παρθούν αντίστοιχα μέτρα και σε άλλες περιοχές» ενώ επεσήμανε δύο ζητήματα σχετικά με τη διασπορά του ιού: «το πρώτο είναι ότι έχουμε πολλά κρούσματα, γιατί υπάρχει η δυνατότητα εξετάσεων που γίνονται σε πολύ κόσμο» και δεύτερον ότι «οι ευπαθείς ομάδες προφυλάσσονται περισσότερο από ότι ον νέοι». «Οι νέοι κολλάνε πιο συχνά».

«Έχουμε αρκετά κρούσματα κορονοϊού, ήταν αναμενόμενο να έχουμε πολλές εισροές. Το παιχνίδι παίζεται πλέον πως μπορούμε να υπηρετήσουμε αυτές τις εισροές» τόνισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα». «Πρέπει να πειθαρχήσει ο κόσμος, η αντιμετώπιση εξαρτάται και από τη συμπεριφορά όλων ημών» ανέφερε ο κ. Βατόπουλος και πρόσθεσε πως το «κακό είναι ότι χαλαρώνουμε κιόλας και αυτή η χαλάρωση μας κάνει και ξεχνιόμαστε».

Παρότι ο κ. Βατόπουλος υποστήριξε ότι «παγκοσμίως δεν υπάρχουν δεδομένα ότι ο ιός έχει αλλάξει», ο ίδιος εκτίμησε πως «δεν βοήθησε πάρα πολύ το καλοκαίρι και το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστεί να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας σαν κοινωνία για μεγάλο χρονικό διάστημα». Συγκεκριμένα, «για μεγάλο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί να έχουμε το νου μας» σημείωσε ο κ. Βατόπουλος, ενώ απέφυγε προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας μέχρι τα τέλη Αυγούστου, υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι «η μάσκα είναι ένα μέσο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, χωρίς να αλλάξει πολύ η καθημερινή μας ζωή».

«Εγώ πιστεύω ότι το εμβόλιο θέλει λίγο ακόμη για να κυκλοφορήσει. Μακάρι να έχουμε μια ευχάριστη έκπληξη σύντομα» ευχήθηκε ο καθηγητής,παρότι είναι κρίσιμο το «πόσο γρήγορα θα παρασκευαστεί σε μεγάλες ποσότητες, αλλά και οι προτεραιότητες με τις οποίες που θα παρασκευαστεί». Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει τις προδιαγραφές για το άνοιγμα των σχολείων, «υπάρχει μια συζήτηση σε εξέλιξη, ώστε τα σχολεία να λειτουργήσουν κατά το δυνατόν πιο ομαλά», κατέληξε.

Διαβάστε Ακόμα

Κορονοϊός: Περιοριστικά μέτρα στον Πόρο-Τέλος τα πανηγύρια και οι λιτανείες-Μάσκα παντού

Κορονοϊός-Γώγος: Βρισκόμαστε σε μια ισχυρή έκρηξη της πανδημίας (vid)