Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, καθηγητής Γενετικής Πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης αναφέρθηκε στον «κακό σενάριο» και στην υπερμετάδοση.

«Το κακό σενάριο είναι το σενάριο που δεν μπορούμε να ελέγξουμε τη συσσώρευση των κρουσμάτων και γενικά τη μετάδοση, είναι το σημείο στο οποίο θα βρεθούμε σε μία εκθετική αύξηση και μάλιστα στα προχωρημένα της στάδια. Δηλαδή στο σημείο όπου θα βλέπουμε διπλασιασμό των κρουσμάτων σε πολύ λίγες μέρες», δήλωσε αρχικά ο καθηγητής.

«Είδαμε ότι ο διπλασιασμός έγινε σε τρεις μέρες, ωστόσο είναι το πρώτο μέρος, επομένως περιμένουμε να δούμε αν είναι μία στατιστική ανωμαλία ή η αρχή ενός προτύπου που θα συνεχίσει. Δεν είναι κακό ότι έχουμε μόνο 151 και δεν έχουμε 250 ή 200, αλλά θα πρέπει να δούμε τις επόμενες μέρες για ν' αξιολογήσουμε την πορεία», προσέθεσε ο Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Θέλουμε να δούμε κατά πόσο η αύξηση είναι από συγκεκριμένες εστίες όπως για παράδειγμα στον Πόρο ή σε κάποιους γάμους, οι οποίες μόλις ελεγχθούν θα υπάρχει ξανά μείωση των κρουσμάτων ή αν υπάρχει τέτοια εξάπλωση που θα προκύπτουν τέτοιες εστίες συνέχεια, που σημαίνει ότι η αύξηση θα είναι συνεχή και πιο δύσκολο να ελεγχθεί».

Κίνδυνος οι συγκεντρώσεις υπερμετάδοσης

«Η διασπορά μεμονωμένα σε διάφορα μέρη ήταν αναμενόμενη. Από τη στιγμή που υπάρχει τουρισμός και πηγαίνουν άνθρωποι σε διάφορα μέρη, ξαναγυρίζουν κτλ., γίνεται δηλαδή κατά κάποιο τρόπο ένα ανακάτεμα του πληθυσμού, δεν είναι περίεργο που δεν βλέπουμε μόνο εστίες, αλλά διεσπαρμένα κρούσματα. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει πολύ μεγάλη μετάδοση από αυτά τα διεσπαρμένα κρούσματα, μπορεί να ελεγχθεί. Εκεί που δεν μπορεί να ελεγχθεί είναι σε εστίες υπερμετάδοσης, γάμους, πανηγύρια, πάρτι, συγκεντρώσεις σε εκκλησίες και σε άλλους χώρους. Όπου υπάρχει πολύ μεγάλη συγκέντρωση και συνωστισμός και δεν υπάρχει κάποιος έλεγχος. Άλλο ένα πάρτι με 100 άτομα και άλλο ένα εστιατόριο με 100 άτομα. Όταν λοιπόν υπάρχουν εστίες υπερμετάδοσης αυτά τα διάσπαρτα κρούσματα δημιουργούν πολλαπλά κρούσματα και επομένως δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε».

Όριο 20-30 ατόμων σε ιδιωτικές συγκεντρώσεις

Τέλος τόνισε ότι προκειμένου να ελεγχθούν αυτές οι συγκεντρώσεις υπερμετάδοσης θα πρέπει να μπει όριο 20-30 ατόμων σε ιδιωτικές συγκεντρώσεις.

«Κατά τη γνώμη μου 150 κρούσματα είναι πολλά, φυσικά δεν είναι το ίδιο με τα 150 τον Μάρτιο γιατί κάνουμε πολύ περισσότερα τεστ, γίνεται πολύ καλύτερη ιχνηλάτηση, δηλαδή μιλάμε για περίπου το αντίστοιχο των 80 κρουσμάτων την περίοδο του Μαρτίου. Όσο τα κρούσματα παραμένουν σ' αυτό το επίπεδο, δηλαδή σε ό,τι έχει να κάνει με τα 150 κρούσματα στην κοινότητα, περπατάμε σ' ένα λεπτό σχοινί. Μπορεί να συνεχίσουμε να περπατάμε και να βγάλουμε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, μπορεί όμως και να πέσουμε. Γι' αυτό χρειάζεται ν' αυξήσουμε λίγο το μονοπάτι, δηλαδή χρειάζονται πιο έντονα μέτρα».

«Δηλαδή συμπεριλαμβανόμενων όσων ανακοινώθηκαν σήμερα θα έβαζα και ένα όριο στις συγκεντρώσεις των πολιτών σε ιδιωτικούς χώρους, πάνω από ένα συγκεκριμένο αριθμό, δηλαδή όχι πάνω από 20-30», διευκρινίζοντας ότι δεν αναφέρεται σε εστιατόριο που είναι όλοι καθισμένοι και σε ελεγχόμενο περιβάλλον αλλά για τις «μη ελεγχόμενες συγκεντρώσεις».

Τέλος κατέληξε λέγοντας ότι: «Καταλαβαίνω για κάποιον που έχει κανονίσει να παντρευτεί αλλά πιστεύω ότι θα έχει μία θετική επίπτωση όλο αυτό για να μειωθούν άμεσα τα κρούσματα και να πάμε σε μία κανονικότητα κάτω από τα 50 κρούσματα, η οποία με πιο εύκολη συμπεριφορά να μας κρατήσει και το Φθινόπωρο και τον χειμώνα».

Διαβάστε ακόμα:

Κορονοϊός: Έντονη ανησυχία για τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη – Εξετάζεται η ματαίωση της ΔΕΘ (vid)

Κορονοϊός: Στους 211 οι νεκροί στην Ελλάδα – Κατέληξε 85χρονη στον «Ευαγγελισμό»