Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος στην ΕΡΤ, ότι μέσα σε λίγες μέρες, οι διασωληνωμένοι από 7 έφτασαν τους 17.

Επίσης, έγινε γνωστό ότι ακόμα ένας ασθενής από το γάμο στη Λάρισα διασωληνώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου.

Σύψας: Η κατάσταση δεν εξελίσσεται ομαλά

«Ασφαλώς και πρέπει να ανησυχούμε. Πρέπει να ανησυχούμε και μάλιστα πάρα πολύ γιατί η κατάσταση δεν εξελίσσεται ομαλά», τόνισε ο Νίκος Σύψας αναφέροντας πως το R0 της πανδημίας έχει πλέον ξεπεράσει το 1.

«Ο δείκτης αναπαραγωγής της επιδημίας, το περίφημο RT, το R0, όπως λέγαμε παλιά, από 20 Ιουλίου έχει ξεπεράσει το 1. Είναι λίγο πάνω από το 1. Φαντάζομαι ότι και στα επικαιροποιημένα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής λοιμωξιολογίας. «Αυτό σημαίνει ότι η επιδημία μπορεί να πάρει εκθετικές διαστάσεις, να έχουμε πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων κάθε μέρα εάν δεν λάβουμε έγκαιρα μέτρα» είπε συγκεκριμένα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή τα παραπάνω συνεπάγονται σίγουρα πως είμαστε κοντά σε ένα νέο κύμα της πανδημίας.

«Μπορεί να έχουμε πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων κάθε μέρα, υπάρχει αυτή η δυναμική. Εάν συμβεί αυτό, αυτομάτως θα έχουμε περισσότερες διασωληνώσεις, θα πιεστεί το σύστημα άρα θα έχουμε και επίσημα το δεύτερο κύμα στην Ελλάδα» υπογράμμισε και πρόσθεσε πως «Έχουμε μια πολύ σημαντική έξαρση της επιδημίας στην Ελλάδα, ένα βαρύ επιδημιολογικό φορτίο που αφορά κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά δυστυχώς βλέπουμε και διασπορά σε όλη την Ελλάδα».

50 κρούσματα στη Χαλκιδική

Συναγερμός έχει σημάνει στη Χαλκιδική μετά τον εντοπισμό 50 κρουσμάτων κορονοϊού σε βιομηχανία τροφίμων.

Θετικοί στον κορονοϊό βρέθηκαν 50 από τους 300 εργαζομένους σε μεγάλο εργοστάσιο τροφίμων στον Πολύγυρο Χαλκιδικής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του seleo.gr, δυο εργαζόμενοι εμφάνισαν ύποπτα συμπτώματα και έτσι σήμανε άμεσα συναγερμός. Μετά από εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι είναι θετικοί στον κορονοϊό και στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε τεστ όλοι οι εργαζόμενοι. Από τους 300 εργαζόμενους οι 50 είναι θετικοί και βρίσκονται σε καραντίνα στα σπίτια τους.

Όπως έγινε γνωστό, οι δυο εργαζόμενοι που εντοπίστηκαν αρχικά θετικοί στον ιό, είχαν επιστρέψει πρόσφατα από τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Διαβάστε ακόμα: 

Κορονοϊός: Στους 212 οι νεκροί στην Ελλάδα-Κατέληξε 90χρονη στην Αλεξανδρούπολη

Κορονοϊός-Μόσιαλος: Τα κρούσματα στη χώρα μας μπορεί να είναι έως και 1.500