Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, το Oruc Reis εδώ και μερικές ώρες βρίσκεται περίπου 10 ναυτικών μιλίων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπου κινείται με χαμηλή ταχύτητα περίπου τέσσερις κόμβους και πλέει δυτικά ενώ συνοδεύεται με έναν μικρό στολίσκο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Μάλιστα σε μία επικοινωνιακή κίνηση εντυπωσιασμού και σόου, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, έχει αναρτήσει στο Twitter, φωτογραφίες από τη συνοδεία του Oruc Reis.

To Oruc Reis έχει ποντίσει καλώδια στην περιοχή νοτίως του Καστελόριζου όπου η Τουρκία ανακοίνωσε παράνομη Navtex, ωστόσο οι επιτελεστείς του Πενταγώνου δεν ανησυχούν, καθώς πιστεύουν δεν μπορεί να κάνει έρευνες στην περιοχή, λόγω του μεγάλου αριθμού πολεμικών πλοίων που βρίσκονται κοντά του, τόσο των τουρκικών όσο και των ελληνικών, τα οποία εμποδίζουν τα ηχοβολιστικά συστήματα του πλοίου να λειτουργήσουν, οπότε εκτιμούν ότι ουσιαστικά θέλει να αναδείξει την παρουσία του στην περιοχή.

Στο σημείο έχουν παραταχθεί αρκετές μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού που παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις του, ενώ κάθε 15' εκπέμπουν μήνυμα μέσω ασυρμάτου, ενημερώνοντας τον κυβερνήτη του Oruc Reis ότι βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και τον καλούν ν' αποχωρήσει.

Επίσης το Oruc Reis, έχει ανοίξει και τον πομπό του, τον οποίο κρατούσε κλειστό από το βράδυ της Κυριακής, περισσότερο για λόγους επικοινωνιακού σόου από την πλευρά της Άγκυρας, προκειμένου να δείξει ότι βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Το Oruc Reis έχει αρκετά κοντά του έναν ικανό αριθμό πολεμικών φρεγατών του τουρκικού στόλου και υπάρχουν και κάποια ακόμα νοτίως της Ρόδου και νοτίως της Κρήτης. Απέναντι τους βρίσκεται το σύνολο του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.

Επίσης από νωρίς εννιά τουρκικά ελικόπτερα έχουν πραγματοποιήσει 14 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, πιθανότατα για να εντοπίσουν τα ελληνικά υποβρύχια. Βέβαια οι δυνάμεις του ελληνικού στρατού είναι σε πλήρη εγρήγορση και ετοιμότητα.

Διαβάστε ακόμα:

Εντολή Δένδια για αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στην Τουρκία

Ηχηρό μήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τουρκία: Σταματήστε τις ερευνητικές δραστηριότητες του Oruc Reis