Τα Πολιτικά, τα Ψαχνά, το Μπούρτζι και το Λευκαντί βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα, επί έξι ώρες από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου έως τα ξημερώματα της Κυριακής. 

Όπως είπε στο Reader.gr ο δασολόγος  - περιβαλλοντολόγος Νίκος Χλύκας, εξαιτίας των αποτεφρωμένων δασών και της έλλειψης φυσικών αναχωμάτων, το βρόχινο νερό κατεβαίνει με τεράστια ορμή «ισοπεδώνοντας» τα πάντα στο πέρασμα του. 

Πόσo μάλλον όταν το φαινόμενο της βροχόπτωσης είναι τόσο έντονο και τόσο πυκνό. 

Τέτοιες μέρες, πριν από ένα χρόνο, στις 13 Αυγούστου του 2019 ο Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων τυλίγεται στις φλόγες και κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το δάσος του όρους Δίρφυ καιγόταν για δυο συνεχόμενες ημέρες, ενώ λίγο έλειψε η πύρινη λαίλαπα να φτάσει έως την παραλία των Πολιτικών.

Σήμερα, τρεις ημέρες μετά την θεομηνία της «Θάλειας», μετράμε σε ζωές και περιουσίες τις συνέπειες εκείνης της φωτιάς.

Όπως αναφέρει ο κ. Χλύκας, «οι πυρκαγιές αποδάσωσαν την περιοχή με αποτέλεσμα να μην γίνεται υδατοσυγκράτηση, δηλαδή να μην υπάρχει το κράτημα του νερού της βροχής από τα δέντρα και τα κλαδιά και να πλημμυρίζει το έδαφος».

Υπενθυμίζεται ότι σχεδόν ενάμιση μήνα πριν, στις 22 Ιουνίου, τα Πολιτικά κάηκαν για ακόμη μια φορά. Εστία της φωτιάς το Μονοπάτι της Ηρώς στον Άγιο Παντελεήμονα.

Η νεροποντή κατά τον κ. Χλύκα, είναι ένας συνδυασμός παραγόντων με βασικό ρόλο την αποδάσωση της περιοχής.

«Ύστερα από μια πυρκαγιά το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει, την αμέσως επόμενη μέρα κιόλας είναι να ξεκινήσει ο σχεδιασμός των αντιπλημμυρικών», επισημάνει.

Εξίσου σημαντικό για το δασολόγο, είναι ότι σε κάθε φωτιά, η οικολογική προστασία πρέπει να επεμβαίνει και στο επόμενο στάδιο. «Το πρώτο μέτρο μετά την πυρκαγιά να είναι η θωράκιση των περιοχών και η προστασία για τα επερχόμενα φαινόμενα», καταλήγει.

Διαβάστε ακόμα:

Εύβοια: Διπλή εισαγγελική έρευνα για τις φονικές πλημμύρες

Φωτιά στην Εύβοια: Γκαζάκια και μπιτόνια έξω από το χωριό Μακρυμάλλη «δείχνουν» εμπρησμό